TANSSI

Aikuisten joulukalenteri

Joulukalenteri4.jpg

Kuva © Marko Mäkinen / Helsingin Kaupunginteatteri

Jyrki Karttusen ja Helsinki Dance Companyn Aikuisten joulukalenteri tarjoaa eheyttävää jouluhoitoa niille, jotka hetkittäin kokevat ulkopuolisuutta suhteessaan joulutraditioihin.

Ensi-iltansa tanssiteatteriuutuus sai Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä keskellä pimeintä vuodenaikaa ja kiihtyviä jouluvalmisteluja 15. marraskuuta.

Kaikkien tuntemat joululaulut ja -perinteet firman pikkujouluineen, Lucia-kulkueineen ja tonttuleikkeineen toteutetaan Aikuisten joulukalenterissa uusina ja osin improvisoituina tulkintoina.

Esityksessä yhdistyvät jouluinen fantasia sekä joulunalusajan vuodesta toiseen muuttumattomina säilyvät valmistautumisrituaalit ja kliseet.

Lempeän humoristisesta tyylistään tunnettu koreografi Jyrki Karttunen menee uuden teoksensa huumorissa vielä astetta pidemmälle.

Lavalla nähdään niin tanssijoina kuin näyttelijöinä tutuksi tulleita moniosaavia esiintyjiä: Jyrki Kasper, Jyrki Karttunen, Heidi Naakka, Emilia Nyman, Mikko Paloniemi, Tiina Peltonen, Katri Soini, Leenamari Unho ja Mikko Vihma.

Aikuisten joulukalenterin dramaturgina on Sanna Niemeläinen. Lavastuksen ja valot on suunnitellut William Iles, ja pukusuunnittelijana vierailee Laura Dammert. Äänisuunnittelija on Mauri Siirala, ja naamioinnin on suunnitellut Henri Karjalainen .

Plussat:

+ koreografiat, musiikki, puvustus

+ tanssijoiden ammattitaito myös puheen ja laulun tuottajina

+ pyörivä lava ja uusi katsomon istumajärjestys (toivottavasti vastaava katsomo otetaan käyttöön tulevissakin esityksissä pienen näyttämön puolella)

Miinukset:

- esityksen lyhyt kesto (katsoja olisi viihtynyt huomattavasti kauemminkin joulutunnelmissa oli sitten jouluihminen tai ei ja olisi toivonut että, joulukalenterissa olisi olllut huomattavasti enemmän myös luukkuja avattavissa)

- vain aikuisille suunnatussa esityksessä katsoja olisi odottanut huomattavasti ronskimpaa ja myös ehkä kaksimielisempääkin menoa

5star_2.jpg

Aikuisten joulukalenteri Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä 11. joulukuuta asti.

Kesto 1 tunti ja 40 minuuttia väliaikoineen.

Liput 15 -30 € täältä

Jemina – The Great American Show

jemina2017.jpg

Kuva © Marko Mäkinen / Helsingin kaupunginteatteri

Jyrki Karttusen ideoima räävitön tanssiteatteriesitys Jemina – The Great American Show on esitys tämän ajan hirviöistä ja öykkärimäisyyksistä. Samalla se on nimensä mukaisesti Suuri Show.

Pannuhallin lavalle nousee ennen näkemätön kymmenen tanssijan nykytanssishow, jossa puvut vaihtuvat vinhaan tahtiin eikä irtoripsissä säästellä.

Helsingin Kaupunginteatterin ja Uuden tanssin keskus Zodiakin yhteistuotantona syntyvä teos sai ensi-iltansa Kaapelitehtaan Pannuhallissa 22. maaliskuuta.

Uusi teos on jatko-osa Karttusen sooloteokselle Jeminan monta elämää (2012). Alun perin Zodiakin ja Karttusen silloisen ryhmän Karttunen Kollektiivin yhteistuotantona esitetty teos on jatkanut elämäänsä Kaupunginteatterin ohjelmistossa ja kerännyt vankan fanijoukon.

Samalla itse Jeminasta on muodostunut rakastettu kulttihahmo. Jemina – The Great American Show kuitenkin pyöräyttää Jemina-hahmon uuteen valoon ja rooliin.

Hyvän ja huonon maun välisellä rajalla flirttailevan esityksen ikäraja on K-18, mikä johtuu sisällön lisäksi myös esitystilassa olevasta baarista. Baari on auki koko esityksen ajan ja aukeaa myös tuntia ennen esitystä ja on avoinna vielä esityksen jälkeenkin.

Lavalla nähdään Karttusen itsensä lisäksi viisi tanssijaa Helsinki Dance Companystä ja neljä Zodiakin kautta palkattua vierailevaa tanssijaa.

Esityksessä tanssivat Auri Ahola, Anne Hiekkaranta, Jyrki Karttunen, Jyrki Kasper, Aksinja Lommi, Heidi Naakka, Mikko Paloniemi, Justus Pienmunne, Kalle Pulkkinen (TeaK) ja Kaisa Torkkel.

Teoksen taiteelliseen suunnitteluryhmään kuuluvat Karttusen lisäksi ohjaaja Heidi Räsänen, säveltäjä ja äänisuunnittelija Tuomas Fränti, valosuunnittelija ja lavastaja Jukka Huitila sekä pukusuunnittelija Karoliina Koiso-Kanttila.

Plussat:

+ Jyrki Karttusen karisma ja läsnäolo Jeminana
+ huikeat koreografiat ja tanssijoiden ammattitaito
+ esityspaikka, valot, musiikki, puvustus ja maskeeraus (konsepti kokonaisuudessaan täydellinen)

Miinukset:

- esityksen loppu
- esityksen kesto liian lyhyt (Jeminan räävittömässä seurassa olisi hyvin viihtynyt pari tuntia helposti vielä lisääkin)

5star_2.jpg

Jemina - The Great American Show Kaapelitehtaan Pannuhallissa 8. huhtikuuta asti.

Kesto 2 tuntia väliaikoineen.

Liput 15 - 30 € täältä

Meadow, meadow, meadow

meadowx3.jpg

Kuva © Katri Naukkarinen

Zodiakin kevään 2016 toinen kantaesitys oli kollektiivinen suurponnistus. 13. maaliskuuta 2016 Zodiakin näyttämöllä ensi-iltansa saaneella Meadow, meadow, meadow -teoksella on peräti viisi ohjaaja-koreografia ja näyttämöllä nähdään yhteensä kymmenen herkkää ja villiä esiintyjää.

Kolme eri tavoilla intiimiä niittyä, kolme taiteellista näkemystä. Yhdessä ne muodostavat soivan nykytanssimaiseman, jossa tapahtumat vaikuttuvat toisistaan ja etenevät hidastetun lumivyöryn vääjäämättömyydellä.


Meadow, meadow, meadow kutsuu katsojat todistamaan solar plexuksen hitaita myrskyjä, intiimejä ruumiillisia tekoja, monenmuotoista äärimmäisyyttä, jo tapahtunutta rikosta, outoa hellyyttä. Tässä epätarinassa ei ole katharsista, mutta se hehkuu lämpöä ja lohtua.


Kolmiosaisen teoksen tekijöinä ovat koreografi-tanssijat Elina Pirinen ja Maria Saivosalmi Suomesta, palestiinalais-ranskalainen ääni- ja esitystaiteilija Jassem Hindi, sekä irlantilaiset teatteritaiteilijat Ruairí Donovan ja Cathy Walsh. Hindi ja Donovan tunnetaan muun muassa yhteistyöstään amerikkalaisen koreografin Keith Hennessyn kanssa. Hindi myös vieraili Zodiakin Sivuaskel-festivaalilla vuonna 2013.


- "On äärimmäisen merkityksellistä tehdä kollektiivista taiteellista työtä, jossa teoksen jokaisella osalla on oma tekijänsä, auterinsä, mutta jossa olemme samalla tekemässä yhtä yhteistä teosta", toteavat Pirinen ja Saivosalmi.


Kansainvälisen yhteisprojektin alullepanijat olivat Pirinen, Saivosalmi ja Hindi. Heistä kukin kutsui alun perin mukaan yhden esiintyjän, mutta projektin edetessä joukko ja niityt ovat laajentuneet. Ne tulevat edelleen paisumaan ensi-iltaa kohti mentäessä, muuttuen yhä turpeammaksi maisemaksi täynnä ihmisiä, ääniä ja merkityssisältöjä.


Koreografien lisäksi näyttämöllä nähdään Kenneth Bruun Carlson Ruotsista/Norjasta, Alli Mattila (PKKY Outokummun tanssijalinja), Justus Pienmunne (TeaK) ja Aino Voutilainen.

Mukana on myös kuvataiteilija Lotta Esko, joka rakentaa esitysten yhteydessä neljättä niittyä omalla hauskalla praktiikallaan. Teoksen valosuunnittelusta vastaa Heikki Paasonen.
Näyttämöllä piti olla myös poni, mutta ei olekaan.

2star.jpg

Juicy

juicy.jpg

Kuva © Marko Mäkinen

Vapaan liikekehittelyn kautta syntyneessä tanssiteoksessa esiintyy kuusi Helsinki Dance Companyn taitavaa tanssijaa: Jenni-Elina von Bagh, Heidi Naakka, Sofia Ylinen, Kai Lähdesmäki, Mikko Paloniemi ja Eero Vesterinen.

Lavalla nähdään myös violonea soittava Ilkka Heinonen. Kansanmusiikkiin erikoistunut muusikko on myös säveltänyt valtaosan teoksessa kuultavasta musiikista.

Pukusuunnittelijana vierailee kuvataiteilijana, ohjaajana ja näyttelijänäkin tunnettu Cris af Enehielm. Lavastuksesta ja valosuunnittelusta vastaa William Iles.

Tanssitaiteilija ja koreografi Ervi Sirén (s. 1948) on ollut vahvasti mukana suomalaisessa tanssitaiteessa jo 1970-luvulta lähtien. Hän on ansioitunut myös tanssinopetuksessa ja on toiminut tanssitaiteen professorina Teatterikorkeakoulussa 1998–2007.

Sirén on tutkinut ja kehittänyt sekä omaa työskentelytapaansa että opetusajatteluaan, joissa korostuu liikettä hienovaraisesti mutta syvästi ymmärtävä ote. Hän on kasvattanut useiden tanssintekijäsukupolvien käsitystä oman kehon ilmaisullisista ulottuvuuksista.

2star.jpg

Kuka pelkää tappajahaita

Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmän Helsinki Dance Companyn 13. maaliskuuta 2014 kantaesitetty Kuka pelkää tappajahaita tarkastelee elämää peloille herkistyneen toiminnan kautta.

Ryhmän koreografina vierailevan Joona Halosen liikettä, ääntä ja visuaalisuutta yhdistävä näyttämömaailma luo jännitystä ja vaaran tuntua, joka saa myös katsojan kehon valppaaksi. Tapahtumissa aistii tekijöiden pyrkimyksen ymmärtää, miten traagisinkin toimintamme saavuttaa toisinaan koomisia piirteitä.

tappajahai10.jpg

Kuva © Marko Mäkinen

Visuaalisen ilmeen katusoturihenkisine pukuineen on mustanpuhuvaan teokseen suunnitellut stylisti Minttu Vesala. Äänisuunnittelijana vierailee orgaanisista ja kokonaisvaltaisista äänimaailmoistaan tunnettu Tuuli Kyttälä, ja valot teokseen loihtii Vesa Ellilä.

Teoksessa esiintyy kuusi Helsinki Dance Companyn tanssijaa: Sofia Hilli, Kai Lähdesmäki, Heidi Naakka, Mikko Paloniemi/Guillermo Sarduy (vier.), Eero Vesterinen ja Sofia Ylinen.

Yleisön kasvavan kiinnostuksen kohteena olevan Halosen teokset ovat kekseliäitä tutkimuksia ihmisyydestä ja ympäristöstä. Halosen teoksille on tunnusomaista voimakas liikkeellisyys: niissä tanssiksi kääntynyt vahva ajatus leikkii abstraktin ja konkreettisen ilmaisun välillä.

Koreografi-tanssija Joona Halonen on valmistunut tanssijaksi Teatterikorkeakoulusta ja työskennellyt tanssijana useiden koreografien kanssa. Tanssijan töiden lisäksi Halonen keskittyy tällä hetkellä pääsiassa omien teosten luomiseen. Näistä viimeisimpiä ovat Kolmas pyörä (2012), Toinen puoliaika (2012) sekä yleisön ja kriitikoiden ylistämä Straight (2013).

Trailerin esityksestä voit katsoa tästä

3star.jpg

Tunteet, tunteet

Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmä Helsinki Dance Company valmisti viime vuoden syksyn kantaesityksensä Tunteet, tunteet keinoauringoksi keskelle vuoden pimeintä aikaa. Koreografi Jyrki Karttusen ja ohjaaja Juhana von Baghin tanssia ja teatteria yhdistävä Tunteet, tunteet sai kantaesityksensä pienellä näyttämöllä 15. marraskuuta 2013.

Tunteet, tunteet on unenomainen sukellus tunteiden maailmaan. Se on keski-ikäistyvän esiintyjäryhmän totinen yritys heittäytyä nuoruuden kaikkivoipaisuuteen ja tapahtumisen ytimeen, matka vapauteen ja takaisin.

- ”Olemme etsineet vapautta ja löytäneet äärimmäisiä tunteita. Näyttämöllä on kokonainen alitajunnan eläintarha. Ihmiset tässä esityksessä rakastavat tunteita ihan vain jo ilmiönä. Tunteille ei tarvita edes syitä, vaan syyksi riittää tunne itsessään ”, luonnehtii koreografi Jyrki Karttunen.

tunteet-tunteet.jpg

Kuva © Marko Mäkinen

Tunteiden vallassa nähdään kuusi HDC:n tanssijaa: Anne Hiekkaranta, Sofia Hilli, Kai Lähdesmäki, Heidi Naakka, Mikko Paloniemi ja Eero Vesterinen.

Samuli Laineen lavastama ja Karoliina Koiso-Kanttilan puvustama Tunteet, tunteet tuo näyttämölle kesän tuulet hiekkarantoineen ja hellevaatteineen. Äänisuunnittelusta vastaa palkittu musiikintekijä Tuomas Fränti.

Trailerin esityksestä voit katsoa tästä

3star.jpg

1_KT-LOGO_500x156.jpg