TEATTERIKuvassa voi olla teksti

Onko putkiremontti painajainen vai mahdollisuus?

Tähän kysymykseen vastaa Putkiremontti-musiikkikomedia, jonka on kirjoittanut muun muassa Taivaan tulet tv-sarjan käsikirjoittajana ja lastenkirjoistaan tutuksi tullut Timo Parvela, ja säveltänyt Suomen ahkerin ja tunnetuin jazz-muusikko Iiro Rantala.

Laulujen sanat ovat Timo Parvelan käsialaa. Esitys sai ensi-iltansa jo vuonna 2018 ja sitä on siitä lähtien esitetty ympäri Suomen maata.

Taloyhtiön asukas Pekkarinen on onnellinen mies; häät tulossa, firman asiat mallillaan ja elämä hymyilee muutenkin, kunnes koittaa putkiremontti, joka repii miehen elämän a- ja b-linjan nousuputket julmasti juuriltaan.

Putkiremontti on musiikkikomedia linjasaneerauksesta, jonka jälkeen mikään ei ole entisellään, varsinkaan putket.

Olemme jokainen olleet joko henkilökohtaisesti tai tuttavien kertomusten kautta lähellä linjasaneerauksen trillerimäisiä käänteitä. Putkiremontti-musiikkikomedia kääntää komediaruuvia kaakkoon ja paljastaa, mitä ihmiselle kaiken sen keskellä tapahtuu.

Luvassa on viihdyttävä parituntinen kaikille huumorin ystäville ja elämänsä tarkoitusta pohtiville kanssakärsijöille. Se on samalla myös terapiaa kaikille putkiremontin rampauttamille, sen jo kokeneille ja niille, joilla se on vielä edessä.

Esitystä suositellaan kaikille oman kodin ja ihmisyyden kanssa päätöksiä tekeville tai niitä vältteleville. Näytelmää ei kuitenkaan suositella alle 12-vuotiaille.

Rooleissä nähdään Ilkka Merivaara, Paavo Kerosuo, Lotta Kuusisto ja Jaakko Suonio.


Plussat:

+ näyttelijäsuoritukset (erityisesti isännöitsijä Makkosta näyttelevä Ilkka Merivaara tekee huikean roolityön ja Pekka Pekkarista näyttelevä Paavo Kerosuo vakuuttaa laulutaidoillaan)

+ musiikki ja loistava kitaristi Jaakko Suonio (Iiro Rantalan sävellykset yllättivät monipuolisuudellaan ja akustiset sovitukset toimivat hyvin)

+ komedian huumori kaksimielisyyksineen


Miinukset:

- ohjaus (näyttelijät ovat ohjanneet itse itseään ja se myös valitettavasti näkyi lopputuloksessa eli esitys olisi ehdottomasti vaatinut ulkopuolisen ohjaajan)

- lavastus (tehty helpoimman eli halvimman mukaan ja siltä se myös näytti)

- käsikirjoitus (olisi ollut vieläkin iskevämpi ja huomattavasti komediallisempi jos teksti olisi keskittynyt kirjaimellisesti putkiremonttiin eikä niinkään "elämän putkiremonttiin")


3star.jpg

(Esitys arvosteltu Musiikkiteatteri Kapsäkissä 11.11.2021.)

Putkiremontti Musiikkiteatteri Kapsäkissä Helsingissä 1. ja 2. joulukuuta 2021.

Liput 32-38 € täältä

Kesto 2 tuntia ja 15 minuuttia väliaikoineen.Juhlakunnossa!


Juhlakunnossa! revyy käynnistää Suomen Komediateatterin juhlavuoden - ProPromotion

Suomen Komediateatterin Juhlakunnossa! revyy sai ensi-iltansa 29. lokakuuta. Yli kymmenhenkinen ensemble valloittaa näyttämön riemastuttavilla sketseillä sekä näyttävillä musiikki- ja tanssinumeroilla.

Taiteellinen työryhmä koostuu komediallisen sisällön taitajista ja pitkän linjan viihdyttäjistä, joita luotsaa ohjaaja Olka Horila.

Juhlakunnossa! revyyn vastaavana käsikirjoittajana toimii Niina Lahtinen ja Kabinettiryhmä. Riemukkaasta musiikista vastaa näyttämölläkin yllättäviä instrumentteja soittava kapellimestari Katja Lappi. Lappi on sovittanut musiikin viisihenkiselle liveorkesterille.

Juhlateemasta vaikutteita saanut koreografia on Marko Keräsen, koko näyttämön eloon herättävä lavastus Oskari Löytösen ja humoristisesti erilaisia karikatyyreja kuvaava pukusuunnittelu on Maria-Helena Lehdon sekä oivallinen maskeerauksen suunnittelu Pirjo Leinon käsialaa.

Näyttämön tähdet ovat mm. Kiti Kokkonen, Niina Lahtinen, Krisse Salminen, Antti Tuomas Heikkinen, Antti Lang ja Tatu Siivonen.

(Teksti © Suomen Komediateatteri)


Plussat:

+ hyvät esiintyjät (erityisesti lavalla loistavat karismaattiset Antti Lang, Niina Lahtinen ja Kiti Kokkonen)

+ huikea orkesteri ja huikeat musiikkinumerot, ohjaus, koreografia, lavastus, puvustus ja valosuunnittelu

+ kaikin puolin räväkkä ja riehakas revyy, jonka seurassa olisi viihtynyt huomattavasti kauemminkin


Miinukset:

- sketsien tasojen vaihtelevuus (osa todella hyviä ja osa puolestaan todella huonoja) sekä sketsien lyhyys (muutamat pidemmät sketsit olivat ehdottomasti revyyn parhainpia)

- Aleksi Seppäsen ja Haza von Hertzenin tanssinumeroiden vähyys sekä Krisse Salmisen väkinäinen esilletulo omana itsenään revyyn aikana useampaan otteeseen

- Peacockin katsomon uudet pehmeät penkit ovat huomattavasti miellyttävämmät kuin vanhat puuistuimet, mutta jalkatilaa on jätetty ahdistavan vähän


4star.jpg


Juhlakunnossa! revyy ja töttöröö jo 26 vuotta Linnanmäen Peacock-teatterissa 11.12.2021 saakka.

Liput 69 € täältä

Revyyn trailerin voit katsoa täältä


Next to Normal

51641560239_061dbe6a40_c.jpg

Kuva © Svenska Teatern / Cata Portin

Perhe näyttää ulospäin täydelliseltä, mutta on tosiasiassa kaikkea muuta. Kodin seinien sisällä varjellaan salaisuutta.

Perheen äiti Diana on potenut kaksisuuntaista mielialahäiriötä viimeiset 16 vuotta. Sairaus järkyttää jatkuvasti perheen tasapainoa, kun masennuskaudet ja kaoottinen onnenhuuma vuorottelevat.

Samalla kun Diana kamppailee hoitojen ja lääkityksen kanssa, hänen miehensä Dan, tyttärensä Natalie ja poikansa Gabriel yrittävät pitää arjen kasassa.

Musikaali vie katsojan syvälle hahmojen sieluun ja sydämeen. Se kuvaa sitä, kuinka vaikeaa ja samalla helppoa on rakastaa ja ymmärtää lähimpiään.

Musikaali Next to Normal on koskettava kuvaus mielen sairaudesta ja läheisriippuvuudesta. Se kuuluu harvalukuiseen Pulitzer-draamapalkinnon saaneiden musikaalien joukkoon ja on myös voittanut kolme Tony-palkintoa, muun muassa parhaan musikaalin palkinnon.

Rooleissa nähdään Maria Ylipää, Alexander Lycke, Sannah Nedergård, David Lindell, Pontus Simm ja Denny Lekström.

(Teksti © Svenska Teatern)


Plussat:

+ koskettava sekä aiheeltaan aina yhtä tärkeä ja ajankohtainen musikaali, joka ei ahdista vakavasta aiheestaan huolimatta

+ huikea orkesteri kapellimestarinaan Kristian Nyman ja hyvät näyttelijät (erityisesti Maria Ylipää, Alexander Lycke ja Denny Lekström vakuuttavat niin näyttelijäsuorituksillaan kuin laulutaidoillaankin)

+ tyylikäs lavastus ja valosuunnittelu, laadukas käsiohjelma ja moitteettomasti toimiva tekstitys teatterin omalla tekstityslaitteella


Miinukset:

- läpisävelletty musikaali on vaativampaa katsojalle kuin normaali musikaali ja varsinkin päällelaulantaa oli paljon, joka oli ajoittain sekavaa (musikaalissa oli 38 kohtausta, joka tuntui kovin runsaalta)

- musikaalin nuoriso ei vakuuttanut yhtä lailla laulutaidoillaan eikä karismallaan niin kuin musikaalin äiti, isä ja psykiatri

- aika ajoin orkesterin soitanta tuli liian kovaa peittäen alleensa näyttelijän/laulajan tulkinnan


4star.jpg


Next to Normal Svenska Teaternin suurella näyttämöllä 29.3.2022 saakka.

Kesto 2 tuntia ja 30 minuuttia väliaikoineen.

Liput 28 - 88 € täältä

Esitys tekstitetään suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi mobiilisovelluksella.


Sokea piste

Kuva © Mitro Härkönen / Kansallisteatteri


Susanna Kuparisen ohjaama Sokea piste on dokumentaarinen teatteriesitys. Ajankohtainen teos valaisee politiikan, median ja yhteiskunnallisen todellisuuden katvealueita, jotka jäävät piiloon kriisin keskellä.

Kansallisteatterin residenssitaiteilijaksi kiinnitetyn Kuparisen debyyttiteos Kansallisteatterissa kysyy, miksi poliittisia päätöksiä peitellään ja pyritään luomaan vaikutelma, että ne ovat vaihtoehdottomia ja irrallaan kansalaisten arkielämästä.

Koronapandemian armottomassa valokeilassa piirtyvät selkeinä näkyviin niin rapistuvat rakenteet kuin toisistaan yhä kauemmas karkaavat sosiaaliset todellisuudet.

Suurta huomiota herättäneiden Valtuusto- ja Eduskunta-trilogioiden jalanjäljissä jatkavan esityksen laajaan dokumentaariseen materiaaliin sisältyvät mm. Helsingin kaupunginvaltuuston julkiset asiakirjat sekä päättäjien haastattelut.

Aineiston ovat koonneet ja esitykseksi käsikirjoittaneet Susanna Kuparinen ja hänen pitkäaikainen työparinsa Jari Hanska sekä ohjaaja Satu Linnapuomi.

Esityksen huikeassa, tuttuja julkisuuden nimiä sisältävässä henkilögalleriassa nähdään upea esiintyjäjoukko. Näyttämöteoksen musiikin on säveltänyt Kerkko Koskinen.

Rooleissä nähdään Noora Dadu, Kristiina Halttu, Joonas Heikkinen, Tero Koponen, Aksa Korttila, Pirjo Määttä, Matti Onnismaa ja Antti Pääkkönen.

(Teksti © Kansallisteatteri)


Plussat:

+ laadukasta dokumentaarista teatteria (jota toivoisi näkevän huomattavasti useamminkin)

+ huikeat näyttelijäsuoritukset

- videokuvan käyttö esityksessä toimi loistavasti

Miinukset:

- näyttelijöiden käsissä olleet plarit häiritsivät läpi koko esityksen sekä häiritsevää on myös se, että Kuparinen pyrkii selittämään liikaa miten katsojan pitäisi ja tulisi esityksessä esille tulevat tekstit ja suorat sitaatit ymmärtää

- Susanna Kuparinen tuo itseään ja mielipiteitään aivan liian fanaattisesti ja poliittisesti esille (Jani Hanskan rooli sekä asioiden ja faktojen esille tuominen on huomattavasti maltillisempaa ja toimivampaa)

- esityksen kesto (aivan liian pitkä, koska oleellisen olisi hyvin voinut tiivistää 2 tuntiin)


4star.jpg


Sokea piste Vallilan Kansallisteatterissa 30.12.2021 saakka.

Kesto 2 tuntia ja 55 minuuttia väliaikoineen.

Liput 20 - 40 € täältäLapset

Kuva © Uupi Tirronen / Helsingin Kaupunginteatteri

Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä Lucy Kirkwoodin näytelmä Lapset (The Childern, 2016) kysyy, mitä on hyvä elämä ja minkälaisen maailman jätämme tuleville sukupolville.

Elämänmakuisen uutuusdraaman rooleissa loistavat karismaattiset näyttelijät Jukka-Pekka Palo, Jaana Saarinen ja Aino Seppo.

Hazel (Aino Seppo) ja Robin (Jukka-Pekka Palo), eläkkeellä oleva ydininsinööripariskunta viettää maaseudulla yksinkertaista elämää suurelta maailmalta syrjässä, kun yllättäen vieraaksi saapuu nuoruuden ystävä ja entinen kollega Rose (Jaana Saarinen).

Ilmassa kipinöivät rakkaus, ystävyys ja vanhat muistot.

Elämänkokemuksen ja ironian siivittäminä ruoditaan lapsia, lapsenlapsia, elettyä elämää ja tehtyjä valintoja. Miten pitkälle kukin on valmis menemään korjatakseen menneisyyttä ja sen jälkiä tulevaisuuteen?

Lucy Kirkwood (s. 1986) on useita palkintoja voittanut brittiläinen näytelmäkirjailija ja käsikirjoittaja. Hänen Lapset-näytelmänsä sai kaksi Tony-palkintoehdokkuutta Broadwaylla 2018, palkittiin parhaan näytelmän Helpmann-palkinnolla 2018 Australiassa ja The Guardian -lehti sijoitti näytelmän kolmanneksi listatessaan sata parasta 2000-luvun näytelmää 2019.

(Teksti © Helsingin Kaupunginteatteri)


Plussat:

+ huikeat näyttelijäsuoritukset

+ lavastus ja naamionnin peruukit

+ näytelmän äänimaailma loi hyvin tunnelmaa ja jännitettä näytelmän alusta loppuun saakka


Miinukset:

- näytelmä ja tapahtumat sijoittuvat Englannin rannikolle ja henkilöt olivat brittiläisiä, mutta brittiläisyyttä ei oltu saatu luotua onnistuneesti näyttämölle asti

- ohjaus ei toiminut ajoittain ja tapahtumat junnasivat paikoillaan liikaa


4star.jpg


Lapset Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä 31. joulukuuta 2021 saakka.

Kesto 2 tuntia väliaikoineen.

Liput 20,50 - 41 € täältä

Näytelmän traileri


Baskervillen koira

Kuva © Jaakko Vuorenmaa / Helsingin Kaupunginteatteri

Helsingin Kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä pääsee seuraamaan maailman kuuluisimman salapoliisin Sherlock Holmesin työskentelyä, nauttimaan virtuoosimaisesta näyttelijäntyöstä ja jännittämään, miten huippukoomikot selviävät salamannopeiden roolivaihtojen liki mahdottomasta haasteesta.

Päärooleissa nähdään virtuoosimaiset näyttelijäkonkarit, Sherlock Holmesina Santeri Kinnunen ja tohtori Watsonina Risto Kaskilahti. Näytelmän muut 34 roolia hoidetaan huippunopeilla roolivaihdoilla vain kolmen näyttelijän voimin. Haasteeseen tarttuvat huikeat koomikot Emilia Sinisalo, Sauli Suonpää ja Mikko Virtanen.

Ken Ludwigin sovittama dekkarikomedia Baskervillen koira (Baskerville: A Sherlock Holmes Mystery, 2015) perustuu Arthur Conan Doylen tunnettuun Sherlock Holmes -klassikkoon (The Hound of the Baskervilles 1901, suom. Baskervillen koira) ja yhdistää väkevän, monelle mieleen jääneen salapoliisitarinan vauhdikkaaseen teatterileikkiin. Näytelmän on suomentanut Reita Lounatvuori.

Näytelmän dramatisoinut Ken Ludwig on yhdysvaltalainen kirjailija ja teatteriohjaaja, jonka teoksista HKT:ssa on aiemmin esitetty Diivat (2005) ja Tenorit liemessä (2017).

Mestarietsivä Sherlock Holmes kohtaa uransa merkillisimmän tapauksen. Devonin utuisilla nummilla Baskervillen suvun miehiä näyttää vainoavan kirous. Legenda kertoo Sir Hugo Baskervillen saaneen surmansa painajaismaisen hirviökoiran hampaissa.

Sata vuotta myöhemmin Baskervillen perillinen löytyy mystisesti kuolleena, vierellään valtavan koiran jälkiä.

Tapausta tutkiessaan Sherlock Holmes ja hänen uskollinen apurinsa tohtori Watson kohtaavat vaarallisen vastustajan, ja pian on jälleen yhden Baskervillen henki uhattuna.

(Teksti © Helsingin Kaupunginteatteri)


Plussat:

+ lavastus, puvustus ja maskeeraus

+ näyttelijäsuoritukset (Emilia Sinisalo, Sauli Suonpää ja Mikko Virtanen ovat huikeita heittäytyjiä ja uskomattoman muuntautumiskykyisiä 34 roolihahmojensa kanssa)


Miinukset:

- näytelmän suomennusta on yritetty keventää liikaa hassuilla sanamuunnoksilla sekä sanaleikeillä

- katsojan huomion vievät liikaa nopeat hahmojen vaihdot ja fyysiset tilannekomiikat, joilloin itse tarinan seuraaminen ja juoni jää täysin taka-alalle

- näytelmän kesto (aavistuksen verran liian pitkä, varsinkin kun toinen näytös ei etene odotetulla tavalla)


3star.jpg


Baskervillen koira Helsingin Kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä 18. joulukuuta 2021 saakka.

Kesto 2 tuntia ja 20 minuuttia sisältäen väliajan

Liput 23 - 46 € täältä

Näytelmän traileri


Vanhoja poikia


Kuva © Tampereen Työväen Teatteri


Niilo on eläköitynyt kalastaja, Arvi käy vielä muikkuverkoillaan. Arvin poika Pekka kaipaa sinne missä on naisia, kaupunkeihin. Ja omaan elämään. Lati on osuuskauppias, jota vaimo turhaan yrittää pitää tiukassa hihnassa.

Neljä miestä tuulisella Saimaan saarella, muistot, toiveet, syvimmät surut ja hellimmät unelmat jaetaan yhdessä. Usein huiman hauskasti, yhtä usein kömpelön karheasti.

Nokipannukahvi on tulilla, kuppinsa pohjalle on lupa kaataa pienet plöröt, kukaan ei kiellä eikä kehota.

Miehet kuljettavat tarinaansa parinkymmenen Junnun laulun voimin, huumori ja haikeus lyövät komeasti kättä. Ja jossain kääntää norppakin kylkeään.

Rooleissa Taneli Mäkelä, Esko Roine, Tuomas Uusitalo ja Puntti Valtonen.

Live-yhtyeenä näyttämöllä Antti Paalanen ja Kiharakolmio.

(Teksti © Tampereen Työväen Teatteri)


Plussat:

+ näyttelijöiden karisma sekä laulutaito ja tanssitaito (koreografi Jouni Prittinen on tehnyt hauskat koreografiat)

+ huikea Kiharakolmio-yhtye (pelimannisuudellaan ja huikeilla uusilla sovituksilla tuttuihin kappaleisiin saatiin aivan uusi tunnelma)

+ Juha Vainion kappaleet ja saaristolaishenkinen lavastus (osa kappaleista oli liian tuttuja ja täysin ennalta-arvattavia - olisi ollut kiinnostavaa kuulla enemmänkin hieman tuntemattomampia ja vähemmän soitettuja kappaleita Juha Vainion laajasta tuotannosta. Näytelmät helmet ja koskettavimmat tulkinnat olivat ehdottomasti Puntti Valtosen esittämä "Ääretön aava ympärilläin" sekä Tuomas Uusitalon "Mun sydämeni tänne jää")


Miinukset:

- näytelmän tarina neljästä miehestä ja heidän unelmistaan tuntui liian tekaistulta (ilta olisi ehkä toiminut paremmin pelkkänä konserttina)

- illan aikana oli Aleksanterin teattterissa ongelmia äänentoiston ja miksauksen kanssa (ajoittain näyttelijöiden laulu ei kuulunut selkeästi musiikin ollessa aivan liian kovaa ja sanoista ei siten saanut selvää)


4star.jpg


(Vanhoja poikia arvosteltu Aleksanterin teatterissa 25.10.2021.)

Esityksen kesto 2 tuntia ja 10 minuuttia sisältäen väliajan.

Kantaesitys oli Tampereen Työväen Teatterin Eino Salmelaisen näyttämöllä 6.11.2018.

Esityksen kappaleet on myös taltioitu albumille, jonka voi ostaa esityksen jälkeen hintaan 15 €.

Trailerin näytelmästä voit katsoa täältä


Den besynnerliga händelsen med hunden om natten

Kuva © Otto-Ville Väätäinen / Lilla Teatern

Christopher on 15-vuotias ja hän näkee ja kokee ympäröivän maailman eri tavalla kuin toiset. Hän tietää kaiken ulkoavaruudesta ja osaa luetella alkuluvut lukuun 7057 asti, mutta hän ei suostu syömään keltaista tai ruskeaa ruokaa.

Kun naapurin koira löytyy tapettuna, hän päättää selvittää, kuka on syyllinen. Isän kieltämä salapoliisityö vie hänet ensimmäistä kertaa matkalle omaa kotikatua pidemmälle ja pian salaisuus toisensa jälkeen alkaa paljastua.

Den besynnerliga händelsen med hunden om natten (Yöllisen koiran merkillinen tapaus) on Jussi-palkitun Paavo Westerbergin ensiohjaus Lilla Teaterniin. Se on riemastuttava tarina pojasta, joka osoittautuu rohkeammaksi kuin kukaan olisi uskonut.

Mark Haddonin valloittava romaani on ollut suurmenestys maailmalla. Myös kirjasta dramatisoitu näytelmä sai loistavan vastaanoton, se voitti ennätykselliset seitsemän Olivier-palkintoa, niiden joukossa valinta vuoden parhaaksi näytelmäksi.

Esitys on ruotsinkielinen ja se tekstitetään suomeksi mobiilisovelluksen kautta.

(Teksti © Lilla Teatern)

Plussat:

+ Alexander Wendelin tekee uskottavan ja hienon roolityön päähenkilönä 15-vuotiaana poikana ja samoin isän roolissa oleva Robert Kock (isän ja pojan kohtaukset ovat uskottavia ja koskettavia - jo pelkästään näiden kahden näyttelijän fyysisen koon takia)

+ käsikirjoitus

+ esityksen äänimaailma


Miinukset:

- liian pelkistetty lavastus ja näytelmän kesto (3 tuntia)

- ohjauksen ajoittainen sekavuus ja levottomuus näyttämöllä

- teatterin omat tekstityslaitteet takkuilivat aika ajoin ja yhteys katkesi muutamaan otteeseen kesken esityksen

2star.jpg


Den besynnerliga händelsen med hunden om natten Lilla Tearnissa 18. joulukuuta 2021 asti.

Kesto 3 tuntia sisältäen väliajan.

Liput 36 € täältä

Trailerin näytelmästä voit katsoa täältä


Saikkua, kiitos! OSA 3

Saikkua, kiitos! OSA 3 - Helsingin KaupunginteatteriSuomalainen terveydenhuolto lääkäreineen ja potilaineen on aiheena todellinen runsaudensarvi, josta riittää yhä uutta kerrottavaa ja naurut kirvoittavaa huumoria – ja nyt jos koskaan tekee hyvää saada nauraa kaikelle tälle.

Niinpä Saikkua, kiitos! ja Lisää saikkua, kiitos! -menestysesitykset saavat kaivatun jatko-osan: Saikkua, kiitos! OSA 3.

Sama tuttu hulvaton työryhmä jatkaa kaikille suomalaisille samaistuttavien aiheiden käsittelyä hervottoman sketsihuumorin keinoin.

Otto Kanervan ohjaamaa esitystä täydentää oivallisesti itsensä Ismo Leikolan kirjoittamat laulut, joita loistavat näyttelijät Mikko Kivinen, Ville Keskilä ja Kalle Pylvänäinen tulkitsevat antaumuksella.

Ratkiriemukkaat Saikkua, kiitos! ja Lisää saikkua, kiitos! -esitykset ovat keränneet jo lähes 200 000 katsojaa.

(Teksti © Helsingin Kaupunginteatteri)


Plussat:

+ Mikko Kivisen huikea ammattitaito ja heittäytyminen lääkärirooleihinsa

+ Ismo Leikolan kirjoittamat laulut ja bändi

+ sketsien huumori (tarjoaa 100 % naurutakuun ja nauruterapian)

Miinukset:

- muutaman sketsin henkilögalleria televisio-ohjelmista ja Seiskasta (kyseisiä ohjelmia jos ei ole koskaan katsonut eikä Seiskaa lukenut, osa sketseistä eivät aukea katsojalle)

- jo 2 edellistä Saikkua-esitystä nähneenä olisi odottanut hieman jotain uutta, erilaista ja täysin yllättävää (8 vuoden ajan samalla kaavalla tehdyt esitykset kun luulisi jo jossain määrin kyllästyttävän tekijöitäkin)


4star.jpg


Saikkua, kiitos! OSA 3 Helsingin Kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä 15. joulukuuta saakka.

Kesto 2 tuntia sisältäen väliajan

Liput 16 - 34 € täältäJumalan sana

Kuvassa voi olla 2 henkilöä

Kuva © Mitro Härkönen / Ryhmäteatteri


Suorasanaisen, mutta julkisuutta karttavan markkinatalouden puolustajan Jukka Hopeaniemen (Santtu Karvonen) on päästävä nopeasti Lapista Helsinkiin suoraan uutislähetykseen, johon hän jostain syystä on lupautunut.

Vallitsevassa tilanteessa ainoa keino päästä ajoissa lähetykseen on hänen edesmenneen isänsä entisen autokuskin Armas Kallion (Robin Svartström) ajama Jaguar.

Pitkällä ja pimeällä matkalla Suomen halki ennättää kuunnella Bob Dylania ja Lucinda Williamsia, mutta myös kohdata itsensä – halusi sitä tai ei.

Juha Kukkosen dramatisoima ja ohjaama Jumalan sana on visuaalinen ja nokkela esitys matkasta oman pään sisään.

Näytelmä perustuu vapaasti Kari Hotakaisen samannimiseen vuonna 2011 julkaistuun romaaniin.

Rooleissa Karvosen ja Svartströmin lisäksi Minna Suuronen, Saara Kotkaniemi ja Antti Heinonen.

(Teksti © Ryhmäteatteri)


Plussat:

+ huikeat näyttelijäsuoritukset kaikilta näyttelijöiltä

+ onnistunut dramatisointi ja ohjaus

+ pelkistetty ja toimiva lavastus, vaikuttava valo- ja äänisuunnittelu, musiikki, laadukas ja erilainen käsiohjelma


Miinukset:

- näytelmän lyhyt kesto (1 tunti ja 30 minuuttia menee tuossa tuokiossa ja aivan liian nopeasti - katsojana olisikin toivonut tämän koskettavan yhden päivän roadtripin kestävän huomattavasti kauemmin ja Saara Kotkaniemen tulkintaa Lucinda Williamsin kappaleesta "Lonely Girls" olisi voinut kuunnella loputtomiin)


5star_2.jpgJumalan sana Ryhmäteatterissa 30. marraskuuta asti.

Kesto 1 tunti ja 30 minuuttia (ei väliaikaa)

Liput: 16 - 34 € täältä

Trailerin näytelmästä voit katsoa täältä


Kultainen vasikka

Elsa Saisio ja Pirjo Luoma-aho, esityksestä Kultainen vasikka.

Kuva © Juuso Westerlund / Espoon Kaupunginteatteri


Kultainen vasikka kertoo Eeditistä ja hänen perheestään tilanteessa, jossa maailmankirjat ovat sekaisin. Vastaperustettu pörssi houkuttelee tavoittelemaan äkkirikastumista ja pelastautumista kasvavalta kurjuudelta. Perhe ryhtyy keinottelemaan Katariina-äidin esimerkkiä seuraten.

Miksei ryhtyisi? Kuumenevan pörssin kurssit kipuavat taivaisiin kuin kuolleiden sielut. Keinotteluvimma leviää perheenjäsenten keskuudessa kuin tauti. Säästäväinen keskiluokkainen keskivertoperhe kylpee yhtäkkiä rahassa.

Miten siinä sitten käy? Kohta he kiipeävät jo toisiaan pitkin varakkuutta tavoitellessaan, nämä suomalaisen klassikkokomedian tutunnimiset hahmot, nämä jaakot ja hermanit, lahjat ja liinat. Heistä tulee kaikista kauppatavaraa. Parisuhdekaruselli pyörii, ja ihmisen ainoa arvo on hänen kauppa-arvonsa tässä rakkauden julmassa pörssissä.

Tälle kaikelle nauretaan. Nauretaan kuin viimeistä päivää. Nauru on kuivaa kuin epidemian kuiva yskä, mutta yhtä vähän voi hillitä naurua kuin yskääkään, joka vain jatkuu ja jatkuu.

Maria Jotunin Kultainen vasikan kantaesitys oli Suomen Kansallisteatterissa vuonna 1918, jolloin Suomen ja Euroopan yllä leijui sakeana vallihaudoissa ja vankileireillä mätänevien ruumiiden lemu. Samaan aikaan espanjantaudin ensimmäinen aalto alkoi huuhtoa yli maailman.

Jotunin ratkaisu oli tehdä pulasta ja sen paljastamasta raadollisesta pelistä silkkaa komediaa. Kriittisen naurun avulla voi käsitellä ja kestää historian tapahtumaketjuja käänteineen.

Esitys on Espoon Kaupunginteatterin ja Suomen Kansallisteatterin yhteistyö, jossa näyttelee joukko maamme eturivin näyttelijöitä: Misa  Lommi, Pirjo Luoma-aho,  Petri Manninen, Harri Nousiainen, Chike  Ohanwe, Karin Pacius, Janne Reinikainen, Elsa Saisio ja Terhi Suorlahti.

Esityksen ohjaa Erik Söderblom, lavastajana toimii Kati Lukka, valosuunnittelijana Petri Tuhkanen ja pukusuunnittelijana Tarja Simone.

(Teksti © Espoon Kaupunginteatteri)


Plussat:

+ huikeat näyttelijäsuoritukset (Eeditin äitiä näyttelevä Pirjo Luoma-aho tekee ehdottomasti näytelmän parhaimman roolityön)

+ karu lavastus ja mahdollisuus nähdä näyttelijät kulisseissa (aluksi hämmästytti ja hieman häiritsikin, mutta loppujen lopuksi kyseinen toteutus toi oman ainutlaatuisen lisänsä kokonaisuuteen)

- voimakas ja mieleenjäävä teatterielämys kaikin puolin


Miinukset:

- siirtymät kohtauksista toiseen olivat kömpelöitä ja huonosti toteutettu

- esityksen teksti ei kokonaan uskollinen Maria Jotunin alkuperäiselle tekstille ja toisen näytöksen näyttelijän monologi ei sopinut esitykseen

4star.jpg


Kultainen Vasikka Espoon Kaupunginteatterin Revontulihallissa 16. marraskuuta saakka.

Kesto 2 tuntia ja 20 minuuttia väliaikoineen.

Liput 20 - 39 € täältä

Trailerin näytelmästä voit katsoa täältä


Paahtimo

Kuva © Robert Seger / Helsingin Kaupunginteatteri


Työelämän ajankohtaisiin ilmiöihin pureutuva kotimainen komediauutuus Paahtimo sai ensi-iltansa 8. syyskuuta Helsingin Kaupunginteatterin studio Pasilassa.

Mikko Reitalan kirjoittama ja Sini Pesosen ohjaama uutuus kysyy, mitä menestyminen tämän päivän työelämässä vaatii? Riittääkö pelkkä osaaminen vai onko itsensä brändääminen jo nykyään kansalaistaito?

Kolmekymppisellä Annilla (Vappu Nalbantoglu) on kaksi loppututkintoa ja erinomaiset arvosanat, mutta työnhakutilanteissa hän ei ole onnistunut markkinoimaan itseään ja osaamistaan niin, että olisi tullut valituksi. Persoonalliselle ja sosiaalisesti lahjakkaalle sisarpuolelle Olivialle (Sanna-June Hyde) sen sijaan satelee työpaikkoja ja mahdollisuuksia.

Kun Anni hakee unelmiensa työpaikkaa artesaanikahveja valmistavasta pienpaahtimo Kofista, väärinkäsitys tarjoaa odottamattoman tilaisuuden yhdistää Annin osaaminen ja Olivian persoona.

Voiko työelämässä pärjätä pelkillä mielikuvilla, ilman substanssiosaamista, ja minkälaisia törmäyksiä nykyajan työelämä aiheuttaa eri sukupolvien ja eri sukupuolien edustajille?

Vastapaahdetussa kotimaisessa komediassa näyttelevät Vappu Nalbantoglun ja Sanna-June Hyden lisäksi Leena Rapola, Pertti Koivula, Jarkko Niemi ja Jasir Osman.

Lavastuksen on suunnitellut Katariina Kirjavainen ja pukusuunnittelusta vastaa Tinja Salmi. Valosuunnittelusta vastaa Teppo Saarinen ja äänisuunnittelusta Maura Korhonen. Naamioinnin on suunnittelut Tuula Kuittinen.

(Teksti © Helsingin Kaupunginteatteri)


Plussat:

+ hyvät näyttelijäsuoritukset (Jarkko Niemi, Leena Rapola ja Jasir Osman onnistuvat rooleissaan erinomaisesti ja tekevätkin ehdottomasti näytelmän parhaimmat roolityöt)

+ ohjaus ja toimiva lavastus


Miinukset:

- näytelmän kesto (aavistuksen verran turhan pitkä ja varsinkin ensimmäinen näytös paikallaan junnaava ja pitkäveteinen)

- teksti olisi kaivannut huomattavasti enemmän työstämistä

- huumori (ei tarpeeksi iskevää eikä yleisö naurannutkaan juurikaan missään vaiheessa vaan enimmäkseen hymähtelivät ajoittain - pienillä rohkeammilla ylilyönneillä olis saanut humoristisemman otteen näytelmän henkilöihinkin helposti)

2star.jpg


Paahtimo Helsingin Kaupunginteatterin studio Pasilassa 25. marraskuuta saakka.

Kesto 2 tuntia ja 20 minuuttia väliaikoineen.

Liput 18-36 € täältä

Trailerin näytelmästä voit katsoa täältä


Män kan inte våldtas

Män kan inte våldtas - Helsingin Kaupunginteatteri
Kuva © Sanni Siira / Lilla Teatern

Märta Tikkasen klassikkoteos Män kan inte våldtas (Miestä ei voi raiskata, 1975) sai syyskuussa suomalaisen kantaesityksensä Lilla Teaternissa.

Ruotsalainen Sara Giese ohjaa teoksen, joka yhä on yhtä ajankohtainen kuin julkaistaessaan 50 vuotta sitten.

Män kan inte våldtas on ensimmäinen esitys Lilla Teaternin taiteellisen johtajan Jakob Höglundin ohjelmistosuunnittelussa. Höglund aloitti kautensa marraskuussa 2019 ja tiesi jo silloin haluavansa luoda nosteen Tikkasen ikoniselle teokselle.

Tarina kertoo Tova Randersista, eronneesta kahden lapsen äidistä ja kirjastonhoitajasta, joka raiskataan 40-vuotispäivänään. Tova ei tee tapahtuneesta rikosilmoitusta, vaan päättää kostaa.

Kesällä 1970 Märta Tikkanen törmäsi tanskalaisessa Politiken-lehdessä artikkeliin, jossa mies oli rynnännyt Randersin poliisiasemalle ja kertonut joutuneensa naisen raiskaamaksi. Hänelle naurettiin samalla tavalla kuin Tovalle kirjassa ja esityksessä.

Ohjaaja Sara Gieselle on kunnia ja haaste ohjata näytelmä kirjan kotikonnuilla. Giese lupaa loppuhuipennuksen, joka ei sovellu herkimmille.

Pääroolia Tova Randersina näyttelee Minttu Mustakallio, palkittu tv-ja elokuvatähti ja pitkän linjan näyttelijä.

Män kan inte våldtas kantaesitettiin viime vuonna Tukholman kaupunginteatterissa Lo Kaupin ohjauksessa. Hän ja ohjaaja Sara Giese vastaavat Lilla Teaternissa nähtävän version dramatisoinnista. Lavastuksesta ja puvustuksesta vastaa ruotsalainen Sven Haraldsson, musiikista Robert Kock, naamioinnista Milja Mensonen, valosuunnittelusta Ville Aaltonen, äänisuunnittelusta Niklas Lundström ja koreografiasta Ulriikka Heikinheimo.

Seksuaalinen häirintä on vieläkin ajankohtaista. Kuka hyväksikäyttää ja ketä, ja kenen tarinaa uskotaan?

(Teksti © Helsingin Kaupunginteatteri)


Plussat:

+ Minttu Mustakallion huikea roolityö

+ ohjaus, dramatisointi, puvustus ja pelkistetty lavastus

+ tämä näytelmä oli jopa parempi kuin itse kirjan lukuelämys ja Lilla Teaternin suomenkieliset tekstityslaitteet toimivat ongelmitta


Miinukset:

- näytelmän kesto (tämän rankan, mutta jännittävän tarinan äärellä olisi mieluusti viettänyt aikaa enemmänkin - 1 tunti ja 30 minuttia kun menivät tuossa tuokiossa)


5star_2.jpg


Män kan inte våldtas Lilla Teaternissa 18. joulukuuta 2020 saakka.

Kesto 1 tuntia ja 30 minuuttia ilman väliaikaa.

Liput 16 - 34 € täältä

Esitys on ruotsinkielinen ja tekstitetään suomeksi THEA-sovelluksen kautta. Voit ladata sovelluksen älypuhelimeesi etukäteen iai lainata tekstityslaitteen paikan päältä teatterista.


Illallinen ystävien kanssa

Illallinenystavienkanssa.jpg
Kuva © Laura Malmivaara / Helsingin Kaupunginteatteri

Sari Siikanderin ohjaama lllallinen ystävien kesken (Dinner With Friends, 1998) sai ensi-iltansa 16. syyskuuta Helsingin Kaupunginteatterin studio Pasilassa.

Donald Marguliesin Pulizer-palkitussa komediassa kahden ystäväpariskunnan ystävyys ja rakkaus joutuvat koetukselle, kun toinen pariskunta yllättäen ilmoittaa eroavansa.

Pariskuntina nähdään huikeat Ursula Salo, Risto Kaskilahti, Pihla Penttinen ja Carl-Kristian Rundman.

Pulizer-palkittu (2000), elokuvanakin (2001) tunnettu ja nyt suomenkielisen kantaesityksensä saava lllallinen ystävien kesken on Sari Siikanderin ensimmäinen ohjaus Helsingin Kaupunginteatterissa. Donald Marguliesin kirjoittaman näytelmän on suomentanut Aleksi Milonoff.

Risto Kaskilahden, Pihla Penttisen, Carl-Kristian Rundmanin ja Ursula Salon tähdittämästä komediasta tunnistaa helposti itsensä, pari ystävää ja koko joukon tuttuja.

Illallinen ystävien kesken käsittelee tunnistettavasti ja huumoria unohtamatta yhden pariskunnan eroa ja tarjoaa sydämeen käyvää verbaalista ilotulitusta.

Miten ero vaikuttaa ympärillä oleviin? Onko parisuhde vain parin suhde vai onko vanhojen ystävien tarpeen valita erossa puolia? Miltä oma avioliitto tuntuu, kun toiset eroavat ja löytävät uusia rakkauksia?

(Teksti © Helsingin Kaupunginteatteri)


Plussat:

+ näytelmän henkilöihin on katsojan helppo samaistua

+ hyvät näyttelijäsuoritukset

+ toimiva lavastus

Miinukset:

- ohjaus takkusi ajoittain, siirtymiset kohtauksesta toiseen kömpelöitä ja näytelmän "takauma"-kohtaus ei istunut paikoilleen

- teatterielämyksenä keskinkertainen


3star.jpg


Illallinen ystävien kanssa Helsingin Kaupunginteatterin Studio Pasilassa 9. joulukuuta 2020 asti.

Kesto 2 tuntia ja 10 minuuttia väliaikoineen

Liput: 17,50 - 35 € täältä

Trailerin näytelmästä voit katsoa täältä


Sontiainen - balladi koti-ikävästä

Teatteriarvio: Suomalainen siirtolainen rakensi laivan palatakseen Amerikasta takaisin juurilleen – koskettavaa näytelmää säestää juureva musiikki - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus

Sontiainen – balladi koti-ikävästä on amerikansuomalaiseen kansanmusiikkiin perustuva musiikkiteatteriesitys, joka kertoo tositarinan suomalaisesta siirtolaisesta Tom Sukasesta ja sisusta, jonka avulla hän kaiken menetettyään rakentaa laivan keskelle preeriaa ja raahaa sen vesireittien varrelle purjehtiakseen takaisin koti-Suomeen.

Sukanen kastaa laivan Sontiaiseksi uutteran koppakuoriaisen mukaan.Tragikoominen ja rouhea Sontiainen ‒ balladi koti-ikävästä on ensimmäinen amerikansuomalaista musiikkiperinnettä ja kohtaloita käsittelevä näyttämöteos Suomessa.

Toive onnesta, vauraudesta ja unelmien saavuttamisesta koskettaa ajasta ja paikasta riippumatta. Sontiainen ‒ balladi koti-ikävästä rakentaa koko Atlantin ylittävän sillan. Keskellä hiekka-aavikkoa seisova laiva on vertauskuva kaikille vaeltajille, kaipaajille, vieraudelle ja sille, mitä on kantaa ylisukupolvista ulkopuolisuuden taakkaa.

Kantaesityksen on kirjoittanut ja ohjaa teatterinjohtaja Hanna Kirjavainen. Esitys on uutta kotimaista musiikkiteatteria, jossa kuullaan sovituksia vanhoista amerikansuomalaisista kansanmusiikkikappaleista ja Lännen-Jukan esitystä varten säveltämää uutta materiaalia.

Esiintyjät ovat maamme eturivin muusikkonäyttelijöitä. Rooleissa nähdään Aarni Kivinen, Johanna Koivu, Pekka Lehti, Juha Pulli ja Anna-Riikka Rajanen.

Sontiainen ‒ balladi koti-ikävästä on ensimmäinen teos Teatteri Avoimien Ovien kolmevuotisesta Toiset-hankkeesta, joka tuulettaa ja tuoreuttaa suomalaisuuden käsitettä.


(Teksti © Teatteri Avoimet Ovet)


Plussat:

+ näytelmän ainutlaatuinen musiikki ja huikea orkesteri

+ Aarni Kivinen tekee uskottavan ja huikean roolityön Tom Sukasena

+ lavastus ja visuaalisuus

Miinukset:

- muusikkojen näytteleminen, replikointi ja ajoittainen ylinäytteleminenkin vaikuttaa kokonaisuuteen hieman liikaa

- ohjaus on ajoittain hukassa ja siirtymiset kohtauksista toiseen kömpelöitä


3star.jpg


Sontiainen - balladi koti-ikävästä (Teatteri Avoimet Ovet) 17. marraskuuta 2020 saakka.

Kesto 2 tuntia ja 15 minuuttia väliaikoineen.

Liput 15 - 35 € täältä


Sirkus Finlandia 2020sirkusfinlandialogo.jpg

Perinteikäs suomalainen ja kansainvälisestikin tunnettu Sirkus Finlandia on kiertänyt taas tänäkin vuonna eri puolilla maata ja yli sadalla paikkakunnalla. Vuorossa on jo sirkuksen 44. kiertue.


Sirkus Finlandialle on myönnetty Euroopan parlamentin perustama Big Top Label-sertifikaatti, joka on eurooppalaisen sirkuksen laadunvarmistusjärjestelmä.


Se myönnetään vain niille sirkuksille, jotka täyttävät Euroopan
parlamentin toimivaltaisten ammattiyhdistysten ja asiantuntijoiden
asettamat ehdot, mukaan lukien lakisääteiset vaatimukset, työntekijöiden ja kuluttajan suojaoikeudet, taiteelliset standardit ja tiukat eläintenhyvinvointia koskevat näkökohdat.

- "Tätä voidaan verrata ravintoloiden Michelin-tähtiin.
Laatusertifikaatti tarkoittaa, että kuulumme Euroopan parhaimpien
sirkusten joukkoon", sirkustirehtööri Carl Johan Jernström iloitsee.

Tekemisen laatua tarkkailtiin vuoden 2019 mittaan
yllätyskäynneillä ja pistokokeilla. Laatusertifikaatti on vain kuudella
eurooppalaisella sirkuksella. Laatutodistus voidaan myöntää enintään kolmelle sirkukselle vuosittain.
Geen BIG TOP LABELS 2020 - Circusweb
Sirkus Finlandian kausi alkoi perinteiseen tapaan sen
kotipaikkakunnalla Raaseporissa. Yleisölle tuodaan jokavuotiseen tapaan täysin uusi ja laadukas parituntinen esitys, ja monenlaista hyvää on taas luvassa. Eteläisin kiertuepaikkakunta on Tammisaari ja pohjoisin Ivalo, jossa sirkus vieraili kesäkuussa.

- "Sirkus tulee lähelle ihmisiä monille pienemmillekin
paikkakunnille ja yleisö pääsee muutenkin lähelle esiintyjiä kokemaan ainutlaatuisia elämyksiä ja tunnelmaa, joka välittyy vain paikan päällä ison sirkusteltan tähtikupolin alla, esityksen ohjaaja",
sirkustirehtööri Carl Johan Jernström sanoo.


Sirkus Finlandiaan on kiinnitetty koko joukko maailman
arvostetuimmilla Monte Carlon sirkusfestivaaleilla palkittujakin
kansainvälisiä taiteilijoita. Alan ihmiset ovat jo kehuneet Sirkus
Finlandian ohjelmiston olevan tänä vuonna maailmanluokkaa.

- "Olemme saaneet taiteilijoita tälle vuodelle toiveidemme mukaisesti ja oikeastaan ehkä vähän enemmänkin", Jernström iloitsee.

Mukana ovat maailmalla tunnetut klovnit Fumagalli & Daris Italiasta, joita on yritetty saada Suomeen jo pidemmän aikaa. Kyseessä saattaa olla arvostetun kaksikon viimeinen kiertue.

Fumagalli & Daris - Weihnachtscircus-Aachen

Kolmas maailmanluokan taiteilija on kuuluisa käsilläseisoja, venäläinen Oleg Izossimov.


- "Hän tekee vielä 55-vuotiaana liikkeitä, joihin eivät pysty
parikymppisetkään. Oleg on lajinsa legenda, josta monet muut ottavat mallia. Hänessä on karismaa ja tyyliä", Jernström kertoo.

Sirkusteltta: 2020 • Oleg Izossimov • Hand balancer

Mukana on myös 13-henkinen venäläinen Sokolov Truppe, jota pidetään tällä hetkellä jopa maailman parhaana akrobatiaryhmänä vipulautoineen ja puujaloilla hyppimisineen.

Miekannielijä Lucky Hell Australiasta , joka on tunnetumpi varietee-esiintyjänä, nähdään sirkuksessa nyt vasta ensimmäistä kertaa.

- "Hän on esiintynyt ympäri maailmaa ja tässä on varmaankin
tämän vuoden perinteisin sirkusnumero, jota ei todellakaan pidä kokeilla kotona", Jernström sanoo.Foto ois kiva: Lucky Hell


Mukana on myös nuori venäläinen ”kumimies” Aleksandr Batuev, joka kääntää itsensä ympäri keskivartalosta.Alexander Batuev Archiv - Stadtmagazin Muenchen 24


Muista taiteilijoista mainittakoon kissanumeron tarjoava venäläinen Vlad Olondar ja nuori tšekkiläinen jonglööri Alan Sulc, joka on tehnyt lajin maailmanennätyksenkin 12 pallolla.


Sirkusteltta: 2020 • Alan Sulc

Maria Cordwell-Ignatova & Ignat Ignatov, tytär ja isä, tuovat sirkuksen maneesille espanjalaistyylisen hevosnumeron,
jossa on vaikutteita myös kouluratsastuksesta, ja jollaisia nähdään
sirkuksessa vain harvoin. Jernströmillä oli heidän kanssaan aikoinaan
yhteinen ohjelmanumero.


Mukana on myös elävän musiikin tarjoileva sirkusorkesteri.
Suomalaista väriä 1200 katsojaa mahduttavaan telttaan tuo esityksen juontaja, taikuri, klovni ja vatsastapuhuja Sebastian.


Sirkus Finlandian kiertue päättyy marraskuun alussa Helsinkiin, jossa
esiinnytään kuukauden päivät. Yleisömäärä on vakiintunut viime vuosina 220 000-230 000 katsojan paikkeille. Värikkäässä karavaanissa kiertää satakunta henkilöä, joista artisteja on noin 35.


(Teksti © Sirkus Finlandia)


Plussat:+ tämän vuoden näytöksen parhaimmat numerot ovat ehdottomasti huikeaa ammattitaitoa ja lahjakkuutta esitttävät ”kumimies” Aleksandr Batuev, käsilläseisoja Oleg Izossimov sekä jonglööri Alan Sulc


+ runsas kansainvälisten sirkustaiteilijoiden esilletuonti sekä laadukas käsiohjelma, jossa on hieno muistokirjoitus edellisestä sirkustirehtööristä Kallesta sekä vanhoista sirkuksen ohjelmalehdistä


+ korona-ajan erityisjärjestelyt ovat Sirkus Finlandiassa hoidettu erityisen hyvin ja luontevasti (normaalistiaika ahtaassa katsomossa on nyt huomattavasti miellyttävämpää istua kunvierustoveri ei ollut "iholla" eikä edessä istuvien lapsiperheiden lapsille myytävät vilkkuvat valovekottimet näköesteinä )

Miinukset:


- tämän vuotisessa näytöksessä on edellisiä vuosia vähemmän eläinnumeroita, joka hieman vaikutti kokonaisuuteen katsojalle, joka on tottunut näkemään huikeita eläinnumeroita sirkuksessa aina 1970-luvulta lähtien.5star_2.jpg

Sirkus Finlandia Helsingissä Kaisaniemen puistossa 1. marraskuuta 2020 asti.
Lisätiedot esitysaikataulusta ja lipuista löytyy täältä
Liput 16 - 33 €


Häpeä! - nolo komedia

Mitä on häpeä? Onko se nolo hetki arjessa vai halvaannuttava
tunnetila sukujuhlissa? Onko se pientä kompurointia korkkareissa vai
täydellinen mahalasku?


Hapea-1.jpg

Kuva © Harri Hinkka / Tampereen Teatteri

Näyttelijät Kaisa Hela ja Mari Turunen ovat käsikirjoittaneet aiheesta nolon komedian Häpeä!, joka vie riemukkaalle ristiretkelle häpeän ytimeen.

Hela ja Turunen myös esittävät näytelmän. Kantaesitys oli 10. tammikuuta 2019 Kulttuuriravintola Kivessä.

Häpeä! – Nolo komedia jatkaa Tampereen Teatterin ohjelmistossa jo toista vuottaan. Esitys on kielletty alle 18-vuotiailta.

(Teksti © Tampereen Teatteri)Plussat:+ Mari Turusen ja Kaisa Helan läsnäolo, karisma sekä heittäytyminen esitykseen niin näyttelijänä kuin omana itsenäänkin


+ ideana kiinnostava, johon toivoisi
useammankin näyttelijän tarttuvan ja samanlainen esitys olisi
kiinnostavaa nähda myös kahden miesnäyttelijän toimesta


+ esiintymispaikkana Kulttuuriravintola
Kivi on täydellinen tämän kaltaiselle esitykselle (teatterin
perinteisellä näyttämöllä esitys ei olisi yhtä rento ja tunnelma olisi
ehdottomasti erilainen)Miinukset:


- esityksen jutuista osa oli liian sisäpiirin juttuja, eivätkä avautuneet katsojille tarpeeksi


- yleisön mukaan ottaminen esitykseen on
aina yhtä vaivaannuttavaa katsottavaa ja koettavaa (tässä esityksessä katsojien osallistumista ei olisi tarvittu)


- käsikirjoituksesta ei katsojalle aina avautunut mikä oli faktaa ja mikä puolestaan fiktiota4star.jpg
Häpeä! - nolo komedia Tampereen Teatterissa 30. joulukuuta 2020 saakka.

(4. marraskuuta alkaen esitykset Frenckell-näyttämöllä)

Kesto 1 tunti ja 35 minuuttia sisältäen väliajan

Liput 25 € täältä


Peter Pan menee pieleen

Tampereen Teatterin päänäyttömällä sai 9. syyskuuta Suomen kantaesityksensä Henry Lewisin, Jonathan Sayerin ja Henry Shieldsin käsikirjoittama hulvatton komedia Peter Pan menee pieleen (Peter Pan Goes Wrong).

Tekijöiden aiempi hitti Näytelmä joka menee pieleen sai Suomen
kantaesityksen Tampereen Teatterissa vuonna 2016, ja se valloittaa
Suomea yhä uusissa teattereissa.

Peter Pan menee pieleen tuo Polyteknisen Draamaseuran jäsenet jälleen teatterin lavalle. Luvassa on posketonta menoa, taistelua valokeilasta, lentämistä ja yhteentörmäyksiä.


6930.jpg

Kuva © Harri Hinkka / Tampereen TeatteriSuomennoksesta vastaa sanaleikkien mestari Mikko Koivusalo. Ohjauksesta vastaa pieleen menneiden näytelmien konkari Mika Eirtovaara, joka ohjasi myös Näytelmä joka menee pieleen -kantaesityshitin.


Rooleissa nähdään unelmatiimi: Matti Hakulinen, Mikko
Nousiainen, Ville Majamaa, Ola Tuominen, Pia Piltz, Timo Välisaari, Mari Turunen, Arttu Ratinen, Osku Ärilä,
Elisa Piispanen ja Annika Junno.


(Teksti © Tampereen Teatteri)Plussat:


+ huikea lavastus, tekniikka ja puvustus


+ hyvät näyttelijäsuoritukset (erityisesti Ola Tuominen oli hurmaava kertojana)


+ korona-ajan erityisjärjestelyt oli Tampereen Teatterin päänäyttämöllä hoidettu erityisen hyvin ja luontevastiMiinukset:


- koheltamista jaksaa katsoa putkeen
tietyn ajan verran ja tässä esityksessä loppupuolella koheltamisesta sai jo hieman yliannostuksenkin


- lavalla meni samanaikasesti liian usea
kohtaus ja tilanne pieleen samanaikaisesti sillä seurauksella, että
ajoittain oli mahdotonta seurata kaikkea, joka häiritsikin kokonaisuutta5star_2.jpgPeter Pan menee pieleen Tampereen Teatterin päänäyttämöllä 5. joulukuuta 2020 saakka.


Kesto 1 tunti ja 50 minuuttia sisältäen väliajan.


Liput 20 - 39 € täältä


Mielensäpahoittaja Eskorttia etsimässä


Tuomas Kyrön uusimpaan Mielensäpahoittaja-kirjaan perustuva näytelmä Mielensäpahoittaja Eskorttia etsimässä sai kantaesityksensä Tampereen Työväen Teatterissa 22. syyskuuta Eino Salmelaisen näyttämöllä. Kyrön teoksen pohjalta näytelmän on
kirjoittanut Seija Holma.mielensapahoittaja2.jpg

Kuva © Kari Sunnari / Tampereen Työväen Teatteri


Rooleissa nähdään Esko Roine (Mielensäpahoittaja), Aimo Räsänen ja Miia Selin. Räsänen ja Selin esittävät useita eri roolihahmoja, ja Räsänen on myös ohjannut esityksen.

Lavastuksen on suunnitellut Perttu Sinervo, puvut Katri Innanmaa, valot TJ Mäkinen sekä äänet Jarkko Tuohimaa.

Tarinassa Mielensäpahoittajalta on viety sekä ajokortti että auto.
Ensimmäinen puute on järjestelykysymys, mutta toinen on kinkkisempi. Vuoden 1972 Ford Escortia ei meinaa löytyä. Autoa on lähdettävä hakemaan Saksasta, ja siitäkös seikkailu syntyy!

Auttajaksi ilmestyy hämmästyttävän monitaitoinen puolalainen Irene, josta Mielensäpahoittaja saa luotettavan ystävän. Vauhdikkaiden vaiheiden myötä Mielensäpahoittaja joutuu selvittämään välejään erilaisen elämänpolun valinneen velipoikansa Tarmon, Ferrari-miehen, kanssa.


(Teksti © Tampereen Työväen Teatteri)Plussat:


+ näytelmän musiikkivalinnat ja äänimaailma


+ Esko Roineen roolityö MielensäpahoittajanaMiinukset:


- suurinpana ongelmana oli ohjaus sekä pelkistetty pieni lavastus isolla näyttämöllä, joka näytti vaatimattomalta


- näytelmässä mentiin sieltä, mistä aita on matalin ja olettiin katsojan nauravan juuri tietyille asioille


- itse jo useamman Mielensäpahoittajan
teatterin lavalla nähneenä en enää jaksanut innostua Mielensäpahoittajan
tavanomaisista jutuista ja tarina Saksaan lähtevästä
Mielensäpahoittajasta on liian epäuskottava2star.jpg
Mielensäpahoittaja Eskorttia etsimässä Tampereen Työväen Teatterissa 28. marraskuuta 2020 saakka.

Kesto noin 2 tuntia väliaikoineen.

Liput 35 - 40 € täältä