DESIGN & RAVINTOLAT
Sieluaan myöten kaukasialainen ravintola Bridge avasi Helsingin sydämessä
Aitoihin raaka-aineisiin ja perinteisiin Kaukasian resepteihin perustuva ravintola Bridge avasi vapun alla ovensa Helsingin Erottajan- ja Uudenmaankatujen kulmassa. Sieluaan myöten kaukasialaisen ravintolan sydämenä on puuhiiligrilli. Bridgen upeita puitteita täydentävät uusrenessanssia ja jugendia henkivä sisustus, runsaat annokset sekä kokonaisvaltainen makujen ilotulitus.Ravintola Bridge on Sini Salmisen ja hänen georgialasisyntyisen miehensä Nikolozi ”Nika” Nikuradzen viides ravintola. Neljä muuta ovat laajaa suosiota saaneet Rioni-ravintolat Espoossa, Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Ravintola Bridge on syntynyt rakkaudesta koko Kaukasian alueen rikkaaseen ruokakulttuuriin. - "Halusimme tehdä Bridgestä erilaisen kuin Rioneista laajentamalla teemaamme Georgiasta muihin Kaukasian maihin. Sananmukaisesti Bridge pyrkii toimimaan siltana alueen erilaisten keittiöiden ja makujen välille”, Salminen perustelee. Menu on Nika Nikuradzen käsialaa. Reseptiikka on niin lähellä aitoa kuin Suomessa vain voi olla. Valtaosa raaka-aineista ja mausteista tulee suoraan Kaukasiasta. Ravintola Bridgen keittiö pyrkii mahdollisimman tarkkaan autenttisuuteen. - ”Annosten ja menun suunnittelusta pitää huolen Nikan Suomessa asuva georgialainen äiti, joka suhtautuu ruokaan suurella intohimolla. Hän oli kotimaassaan koko suvun arvostama kokki, jonka keittotaito tunnetaan oman perheen ulkopuolellakin”, Salminen kehuu anoppiaan.
Bridgen sieluna on aito puuhiiligrilli. Menu on lihapainotteinen, kuten kaukasialainen ruoka yleensä, mutta vegaanisten ja kasvisruokien valikoima on yllättävän laaja. Tuhdit pataruoat ja grilliannokset muodostavat ruokalistan ytimen. Niitä täydentävät keitot, salaatit, itsevalmistetut leivät ja jälkiruoat. Hatsapurit, kebabit ja baklava kuuluvat luonnollisesti listalle. Annokset ovat täyttäviä ja suuria.
- ”Hatsapurin resepti on salainen. Listalla on lammasta, vuohenlihaa, ankanrintaa, kanaa ja porsasta. Kasvisruokina on muun muassa maukasta kasvispataa, sieniä ja täytettyä munakoisoa. Kaukasialaiseen perinteeseen kuuluu, että vieraan ei tarvitse lähteä nälkäisenä”, Salminen luettelee.
Ravintolan sijainti on aivan Helsingin sydämessä, Erottajankadun ja Uudenmaankadun kulmassa. Sisäänkäynti on Uudenmaankadun puolelta. Suurista ikkunoista avautuu näkymät Erottajalle ja Dianapuistoon. Kiinteistöllä on arvokas historia. Arkkitehtonisesti ainutlaatuinen rakennuskokonaisuus on valmistunut kolmessa osassa 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Tyylillisesti kokonaisuus edustaa sekä jugendia että uusrenessanssia. Rakennukset peruskorjattiin huolellisesti pari vuotta sitten. Huoneet ovat yli neljä metriä korkeat. Yksi kiinnostavimmista ravintolan tiloista on kulmasali, jonka kuusikulmainen muoto on säilynyt alkuperäisenä. - ”Olemme pyrkineet säilyttämään rakennuksen arvokkuuden. Emme halunneet muuttaa juuri mitään. Koko kiinteistä ja sisätilat toimivat myös siltana eri kulttuurien ja aikakausien välillä. Olemme ylpeitä kokonaisuudesta”, Salminen perustelee.
(Kuvat © Nelli Kivinen)
Kaukasialainen ravintola Bridge tiistaista torstaihin klo 16–23 perjantaina 16–24 lauantaina 13–24 sunnuntaina 13–24 Erottajankatu 2, Helsinki Lahden Seurahuone täyttää tänä vuonna 130 vuotta
Lahden ydinkeskustassa sijaitsevan Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuoneen avaamisesta on tänä vuonna kulunut 130 vuotta. Lahden Seurahuone on yksi Suomen vanhimmista yhtäjaksoisesti palvelleista hotelleista. Sen värikkääseen historiaan on mahtunut moninaisia vaiheita, kieltolain ajasta ja sotavuosia tähän päivään.
Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuoneessa juhlistetaan tänä vuonna sen 130 –vuotista taipaletta. Legendaarisella lahtelaishotellilla on pitkät perinteet. Toimilupansa Lahden Seurahuone sai Hämeenlinnan läänin kuvernööriltä lokakuussa vuonna 1892. Tuohon aikaan omistajaravintoloitsija sai luvan myydä ruokaa, teetä, kahvia, mallasjuomia sekä juomia, jotka sisälsivät alle 22% alkoholia. Sittemmin 1900 – luvun kieltolain aikaan nykyisen Lahden Seurahuoneen pihatossa, eli sisäpihalla myytiin erikoista oluen sukuista juomaa, jota kutsuttiin Rönöksi. Merkkipaalu Lahden Seurahuoneen kehityksessä oli, kun talvisodan jälkeen perustettu Lahden Teollisuusseura ry. osti Seurahuoneen kiinteistön klubihuoneistokseen. Teollisuusseuran jäsenyritysten panoksen myötä Seurahuone nousi Suomen ravintoloiden eturiviin. Pitkä Lahden Teollisuusseuran omistuksen aika päättyi, kun Osuuskauppa Hämeenmaa osti Lahden Seurahuoneen kiinteistön Teollisuusseuralta vuonna 2011.
Tänä päivänä – kuten jo yli vuosisadan ajan – Lahden Seurahuone tarjoaa vierailleen elämyksiä ja ensiluokkaista palvelua, sekä ylelliset puitteet esimerkiksi ainutlaatuisen Loft Housen myötä.
Hotelli on maankuulu ja se on historiansa aikana kestinnyt arvovieraita kuninkaallisista ja presidenteistä kansainvälisiin tähtiin. Lisäksi Seurahuone on liittynyt lukuisten lahtelaisten juhlahetkiin jo sukupolvien ajan. Hotellilla on tänä päivänä neljä upeaa ravintolaa: Trattoria, Bar & Bistro, Hämesali sekä uusimpana tulokkaana kierrätyskalustein sisustettu ravintola Kuja Street Food. Monia hotellivieraaksi houkuttelee myös Lahden Seurahuoneen laadukkuudestaan tunnettu lähiruokaa suosiva aamiaisbuffet.
Ravintola Hämesalilla on Suomen paistinkääntäjien kilpi, joka on osoitus pitkäaikaisesta laadukkaasta ravintolatoiminnasta. Juhlavuoden kunniaksi keittiön esihenkilöt tiimeineen ovat suunnitelleet juhlavuoden menun, joka sisältää klassikkoannoksia vuosikymmenten varrelta. Juhlamenua täydentää Kanavan Panimon raikas Lager-olut, Juhla Rönö, jota saa huhtikuusta alkaen myös useista Hämeenmaan marketeista. Juhlavuoden menu tulee saataville Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuoneen myyntipalvelusta. Lahden Seurahuoneen historiaa
Helsingin päärautatieasemalla sijaitsevassa Oliviassa tarjoillaan herkullista italialaista ruokaa ja autenttista tunnelmaa
Rautatieaseman Olivia on saanut inspiraationsa Pohjois-Italiassa sijaitsevasta Milanosta. Kaupunki näkyy niin sisustuksessa kuin ruokalistassakin. Saatavilla on useampia klassisia milanolaisia ruoka-annoksia, kuten Antipasto Lombardo, jossa on lombardialaisia alkupaloja, Ossobuco con risotto Milanese, joka sisältää sahramirisottoa, hitaasti kypsytettyä vasikkaa ja gremolataa sekä Gelato alla stracciatella, jossa on bergamolaista vaniljajäätelöä suklaalastuilla. Tarjolla on joka päivä laadukasta ja maukasta italialaista ruokaa lounaasta aina myöhäiseen iltaan asti. Menu on monipuolinen ja siitä löytyy herkkuja kaikenlaiseen makuun.
Tarjolla on muun muassa maukkaita risottoja, herkullisia pastoja ja rapeakuorisia pizzoja, jotka paistetaan ravintolasalin puolella Italiasta tuodussa 14 pizzan kiviuunissa. - “On tosi hienoa päästä viimein avaamaan ravintola upeaan historialliseen lippuhalliin, joka herätetään eloon uudestaan Olivian myötä. Ravintola tuo alueelle arvon, jonka se ansaitsee”, sanoo ravintolan operatiivinen päällikkö Maija Saarman. Suussasulavat ruoat valmistetaan alusta alkaen itse rakkaudella ja parhaista mahdollisista italialaisista raaka-aineista. Perinteisen ja aidoimman italialaisen elämyksen saa nauttimalla illallisen pitkän kaavan kautta alkupaloista jälkiruokaan saakka. Illallisen kruunaavat maukkaat klassikkococktailit kuten Aperol Spritzit ja Negronit, sekä laadukkaat italialaiset viinit. - “Oliviassa voi kokea palan aitoa Italiaa kotoisassa ja tunnelmallisessa ilmapiirissä. Ravintolassamme asiakas pääsee kokemaan italialaisen vieraanvaraisuuden”, Saarman kuvailee.
Rautatieaseman vanhaa lippuhallia remontoitiin yli vuoden päivät Museoviraston kanssa historiaa ja Eliel Saarisen 1900-luvun alussa suunnittelemaa arvokiinteistöä kunnioittaen. Loistokkaasti uudistettu tila on kahdeksan metriä korkea ja isojen ikkunoiden ansiosta se tulvii luonnonvaloa. Tunnelmaa noin tuhatneliöiseen tilaan tuovat nelimetriset oliivipuut ja alkuperäiset vihreät pylväät, jotka koristavat vanhan lippuhallin seiniä. Ravintolasalissa on 320 asiakaspaikkaa. Lippuhallina aiemmin toiminut tila palautettiin remontissa takaisin alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa, ravintolaksi. 50-luvun lopulle saakka tila palveli toisen- ja kolmannen luokan lipun ostaneiden odotus- ja ravintolasalina.
Modernisoidussa tilassa haluttiin säilyttää myös alkuperäisiä elementtejä, jotka tuovat ravintolaan historian havinaa. - “Yksi upeimmista asioista tilassa on baaritiskin takana oleva koristeellinen kaari ja alkuperäinen kello, joka on aikanaan näyttänyt aikaa junamatkustajille. Tilassa on myös muutamia lähes sata vuotta vanhoja tuoleja alkuperäisestä lippuhallista”, Saarman kertoo. Suurimpia muutoksia tilaan olivat modernin ravintolakeittiön ja terassin rakentaminen. Kulku 250-paikkaiselle terassille tehtiin lopulta suurten ikkunoiden kautta. Kaivokadulle avautuva vehreä ja viihtyisä terassi on nyt myös auki.
Mestaritalli tuo ainutlaatuiset iglut palvelukokonaisuuteensaRemontin läpikäyneessä Mestaritallissa nautitaan jatkossa talviaukioloajoista sekä uudistuneen ruokalistan annoksista, joista osa valmistetaan Big Green Egg® -hiiligrillissä. Täysin uutta ovat terassin ainutlaatuiset lasiset Iglut, joissa voi ihailla Taivallahden maisemia säältä suojassa. Mestaritallin ruokalistalla tutuiksi tulleet kestosuosikit ovat saaneet seurakseen maittavia tulokkaita. Osa annoksista valmistetaan Big Green Egg® -hiiligrillissä, jossa perinteisen aasialaisen saviuunin toimintaperiaatteet yhdistyvät moderniin tietoon ja materiaaleihin. Grilliruokien trendi on nyt vahva, onhan oikein grillattu ruoka paitsi herkullista myös terveellistä. Mestaritallin Big Green Egg® -grilli kuumenee päivittäin ja sen tulisilla hiilillä valmistetaan paahteisen täyteläisiä, herkullisia ruokia. - “Syksy on neljästä vuodenajastamme parasta ruokasesonkia, onhan elonkorjuuaika antimiltaan runsain. Paahteinen sekä mausteinen ruoka lämmittää mieltä ja makunystyröitä syksyisillä säillä”, Kim Palhus, Food&Eventsin keittiöpäällikkö toteaa. Grilliruoilla voi herkutella muiden Mestaritallin annosten tavoin lasisissa Igluissa. Niitä on terassilla kolme kappaletta ja jokaiseen mahtuu kuusi henkeä. - “Big Green Egg® -grillissä valmistetut annokset tarjoillaan suoraan lämpimään Igluun, jossa on mukava rentoutua ja ottaa kaikki irti elämyksellisestä hetkestä, ruoista ja juomista”, Palhus kuvailee. - “Samoja personoituja ja maittavia annoksia voi nauttia kahden kesken tai suuremmalla seurueella. Iglujen lisäksi voi ruokailla ja piipahtaa lasillisilla myös Mestaritallin ravintolan salissa.” Mestaritallin menut ovat myös ruokalistan annosten tavoin tutustumisen arvoisia. Ne tarjoavat valmiiksi mietittyinä ateriakokonaisuuksina ja huolella harkittuine juomasuosituksineen todellisia herkutteluhetkiä.
Enää ei tarvitse miettiä, ovatko ilmat suosiollisia rantaravintolassa piipahtamiselle, sillä Mestaritallin turvalasista valmistetuissa, lämmitetyissä Igluissa tarkenee koleammallakin säällä ja tuulten tuivertaessa. Myös Igluja valmistava Iglutehdas/Lasilinna Oy on tyytyväinen Mestaritallin ratkaisuun. - ”Olemme erittäin innoissamme Mestaritallin suunnitelmasta tuoda Iglut terassilleen”, Tiia Oksanen Iglutehdas/Lasilinna Oy:stä kertoo. - “Uskomme vahvasti, että tämä yhteistyö tuo Iglutehtaalle tarvittavaa näkyvyyttä sekä tunnettavuutta näille kotimaisille, heti käyttövalmiina asiakkaille toimitettaville igluillemme.” Kolme Mestaritallin terassin Iglua tarjoavatkin kiehtovat ja viihtyisät puitteet ympäri vuoden perheen, läheisten ja kavereiden kanssa vietetyille hetkille. Iglut sopivat myös työporukoiden illanviettoihin ja muihin pienimuotoisiin kokoontumisiin. Erinomaisella paikalla Taivallahden rannalla sijaitseva Mestaritalli on tullut tunnetuksi töölöläisenä, vetovoimaisena klassikkona. Se henkii perinteitä ja uudistuu vuodesta toiseen. Ravintolan avaamista ovat odottaneet pitkän peruskorjauksen jälkeen niin asiakkaat kuin ravintolan henkilökunta. - “Viime vuoden pitkän peruskorjauksen päätyttyä on mahtavaa päästä avaamaan Mestaritalli kausiravintolana”, Hanna Leena Kyrö, Ravintola Mestaritallin ravintolatoimenpäällikkö toteaa. - "Mestaritalli on tunnettu kesäisin suuresta terassialueestaan ja erinomaisesta ruoastaan. Nyt terassikausi saa jatkoa Iglujen ansiosta.” Kyrö kertoo myös, että suuren suosion saaneet Skumppabrunssit tekevät paluun viikonlopuille ja nyt brunssilla ruokailemiselle on mahdollista varata oma Iglu. - “Näin voi nauttia viikonlopun aamupäivistä elämyksellisesti”, Kyrö summaa. Mestaritalli sopii joustavasti mukautuvana ravintolana hyvin myös kokouksiin ja erilaisten tilaisuuksien järjestämispaikaksi. Viimeisimpien uudistusten myötä jo aiemmin vetovoimainen Mestaritalli on entistäkin tunnelmallisempi ja monipuolisempi ravintola, jossa kaikkien on helppo viihtyä.
Funkkisklassikko helsinkiläishotelli Vaakunan ravintola 10. kerros päivitettiin uuteen loistoon
Helsingin parhaalla paikalla sijaitseva ravintola 10. Kerros avautui 12. syyskuuta. Tilat on uudistettu funkkiksen hengessä talon uniikkia, alkuperäistä tunnelmaa kunnioittaen. Kaupungin keskustaan avautuvia näköaloja on avattu entisestään, ja uusi ruokalista nostaa aidot maut esiin. Uudistuksen myötä kävijä voi nauttia yhdellä kertaa ajattomasta designista, upeista näkymistä, laadukkaasta ruoasta ja lämpimästä vieraanvaraisuudesta. Ravintolan muotokielen on päivittänyt palkittu sisustusarkkitehtitoimisto Fyra Oy. - ”Vaakunan kattoravintola on kulttuurihistoriallisestikin merkittävä miljöö, joka tuo samalla kertaa suomalaisen muotoilun ja upeat näköalat kaikkien ulottuville”, hotellinjohtaja Satu Näsärö toteaa ylpeänä. - ”Uudistettu 10. Kerros tarjoaa paikan monenlaisiin kohtaamisiin; yläkertaan noustaan kahville, drinkille, syömään, kokoustamaan, juhlimaan ja saunomaan. Ja runsas buffet-aamiaisemme on sekin tarjolla kaikille kaupunkilaisille”, Näsärö jatkaa. Suunnittelutoimisto Fyra Oy:n sisustusarkkitehdit loivat klassikkoravintolasta tyylikkään ja leikkisän, alkuperäistä sisustusta kunnioittavan kaupunkitilan. - ”Muutoksessa haluttiin nostaa suojellut puupinnat paremmin esiin raikastamalla ja modernisoimalla ravintolaympäristöä. Niin ikään talon taide- ja designesineet, kuten muotoilija Paavo Tynellin valaisimet, tulevat nyt paremmin esille. Halusimme myös avata maisemia sekä tuoda takaisin tilojen alkuperäisen vehreyden ja tunnelman”, kertovat sisustusarkkitehdit Jasmin Friman ja Elisa Ryhänen-Derrett. - ”On ollut hienoa saada olla mukana suunnittelemassa näin ainutlaatuista kohdetta.” Huikeat terassimaisemat, tyylikkäät kokoustilat, ajaton funkkisravintola ja viihtyisä maisemasauna muodostavat upean tilakokonaisuuden kaupungin keskeisimmällä paikalla. Vaakunan mutkaton ruokalista täydentää ravintolan uutta tunnelmaa. Keittiöpäällikkö Mikko Terho kuvailee menun sisältöä raaka-aineita arvostavaksi. - ”Suunnittelun periaatteina ovat olleet suomalaisuus, helsinkiläisyys ja vastuullisuus”, Terho sanoo. Talon pitkä ravintolahistoria toimii keittiöpäällikön inspiraation lähteenä. - ”Hyödynnän perinteisiä valmistustapoja maut nykypäivään soveltaen." Ruokalista tarjoaa kiinnostavan valikoiman niin pientä iltapalaa kaipaavalle kuin pitkän kaavan mukaan illallistavalle savustetuista katkaravuista ja wallenbergista kokonaisiin kolmen ruokalajin menuihin. - ”Menneet kuukaudet ovat osoittaneet, että ihmisten tarve kohdata ja kokea yhdessä elää vahvana. Turvallisesti ja elämyksellisesti toteutetuille kohtaamisille on kysyntää. Vaakunan 10. Kerros tarjoaa tilat ikimuistoisiin kohtaamisiin niin kaupunkilaisille kuin matkailijoille”, hotellinjohtaja Satu Näsärö toteaa. - ”Uusittu ravintola on hotellikokemuksemme kruunu ja itsessään syy tulla minimatkalle Vaakunaan.” Ravintolauudistus on osa Original Sokos Hotel Vaakunan kokonaisvaltaista uudistustyötä, joka käynnistyi vuoden 2018 lopulla. Ravintola ja lounge avautuivat 12. syyskuuta, juhlatila lokakuussa, kokoustilat ja näköalasauna marraskuussa. Hotellia operoi Sokotel Oy.
Ravintola 10. kerros on hotelli Vaakunan katolla toimiva, vuonna 2020 modernisti uudistettu funkkisklassikko. Upeat Helsinki-näkymät ja valoisan vehreä miljöö Tynellin valaisimineen luovat ravintolaan sen uniikin tunnelman. Ravintola 10. Kerros muodostuu lounge-tilasta, ravintolasta, kesäterassista, kokouskabineteista, juhlaravintolasta ja terassillisesta saunasta. Monipuoliset tilat sopivat erilaisiin tarkoituksiin kahvitteluhetkistä juhlaillallisiin ja aamiaisista kokouksiin. Tilat - 425 hengen ravintola loungeineen ja juhlatiloineen (juhlimaan max. 200 hlöä). - juhlatilasta avautuu näkymä Eduskuntatalon/Postitalon suuntaan . - sauna maisematerassilla (max. 20 henkilöä) - 6 kabinettia (Armi, Helsinki, Huttunen, Olympia, Tynell ja Vaakuna), 6-20 hengelle - kesäkaudella avoinna oleva terassi
HistoriaaVaakunan ravintolat avautuivat jo vuonna 1947, hotelli Vaakuna Helsingin olympiavuonna 1952. Rakennustyöt olivat alkaneet jo aiemmin, mutta väliin tuli sota-aika ja sitä seurannut pula materiaaleista. Hotelli-ravintolan sisustuksineen suunnitteli suomalaisen funkkiksen uranuurtaja, arkkitehti Erkki Huttunen. Hotelli Vaakuna on funktionalistisen tyylisuunnan taidonnäyte kaarevine muotoineen, erilaisine puulaatuineen ja runsaine valonlähteineen. Runsaan 70 vuoden aikana kaupungin katolla on nähty niin missejä kuin kuninkaallisia, nautittu maan ensimmäiset Coca-Cola- ja lonkerojuomat, pidetty diskoiltoja ja katettu katkarapu- ja apajapöytiä. 1980-luvulla Caron Barnes emännöi katolla Sky Baria, 1990-luvulla oli legendaarisen menomesta 10th Floorin vuoro. Ravintolan nykyinen nimi juontaa siis juurensa historiasta, vaikka liikeidea on täysin erilainen. Tiesitkö, että
|
Yrjö Kukkapuron muotoilun klassikko Remmi-tuoli täyttää 50 vuotta
Yrjö Kukkapuron suunnittelema Remmi-tuoli täyttää 50 vuotta. Vuonna 1969 syntyneessä Remmissä yhdistyy hienolla tavalla minimalistisuus sekä ergonominen mukavuus. Tuolia on kehuttu maailman parhaaksi musiikinkuuntelutuoliksi.
Mutta kuinka Remmi sai alkunsa?
Yrjö Kukkapuron pitkä periodi lasikuitutuolien parissa oli kestänyt liki 8 vuotta. Kuusikymmentäluvun värikylläinen ajanjakso pop-taiteen vaikutuspiirissä sai hänet kaipaamaan uutta herätettä ja vaihtelua.
- ”Tämän päivän klassikkoaine, teräsputki, oli ollut minulta ollut syrjässä koko 60-luvun ajan. Tein vain alumiinivalua tai lasikuitulaminointia. Olin käyttänyt huonekaluputkea malleissani 50-luvulla, mutta se tuntui minusta vanhentuneelta”, kertoo Kukkapuro
Yrjö Kukkapuron suuria esikuvia ovat olleet Bauhaus-koulun Mies van de Rohe ja Marcel Breuer, joiden putkituolit ovat tämän päivän klassikoita.
- ”Värikkäällä kuusikymmentäluvulla heidän arvostuksensa oli kuitenkin hyvin vähäistä. Löysin siis uudestaan putkituolit. Vertikaaliosat, vaakaputket ja koossa pitävät jouset olivat uuden tuolin perusrakenteena. Tein tavallaan Ateljee-tuolin rungon uusiksi. Aluksi jousitus oli rakennettu samoilla kumihihnoilla kuin Ateljeessa, mutta ne näyttivät takaapäin hyvin kömpelöiltä.” Kukkapuro kertoo Remmin syntyprosessista.
Kuten usein elämässä, sattuma puuttui peliin.
- ”Remmissä selkäosan jouset ovat näkyvissä. Tätä asiaa tuskaillessani, firmassa oli sattumoisin tanskalaisen tuolitarviketehtaan edustaja paikalla. Hän esitteli yrityksen valmistamaa tyylikästä teräsjousta. Tajusin silmänräpäyksessä, että tässä on vastaus tuolin jousitukseen. Siitä alkaen Remmin jouset tehtiin Tanskassa”, Kukkapuro muistelee.
Remmi-tuolissa yhdistyy hienolla tavalla minimalistisuus sekä ergonominen mukavuus. Kukkapuroa itseään tuolissa kiehtoo äärimmilleen viritetty modulaarisuus.
- ”Remmin vertikaaliosat ja väliputket sidotaan yhteen jousirakenteella. Sohvan voi näistä pelkistetyistä moduuleista koota mielin määrin niin pitkäksi kuin haluaa, vaikka maailman ympäri. Jokainen kohta on yhtä kestävä.”
Lopullisen ergonomian tuolissa muodostaa pehmusteosa, joka on muotoiltu ristiselkää ja niskaa tukevaksi. Verhoilumateriaali voi periaatteessa olla mitä tahansa materiaalia, jota voi ommella. Kukkapuron oma suosikki on musta nahk.
- ”Se on pitkäikäinen materiaali, joka kestää vuosikymmeniä ja paranee käytössä hyvin hoidettuna. Tietysti tämän voi kyseenalaistaa nykyisenä ympäristötietoisena aikana. Mutta niin kauan kuin on karjataloutta, on hyvä, että eläinten nahkakin käytetään hyväksi. Kestävä kehitys merkitsee mielestäni tuotesuunnittelussa nimenomaan pitkäikäisyyttä ja tietysti myös kierrätettävyyttä. Tässä mielessä myös teräsputki on hyvä materiaali.”
Mistä sitten syntyi tuolin nimi Remmi?
- ”Nimensä tuoli sai pehmusteita putkirungossa kiinni pitelevistä nahkahihnan pätkistä, remmeistä. Samanlaiset remmit olivat aikoinaan suksien siteissä, joita kutsuttiin mäystimiksi. Tämä on pieni silmänisku nuoruuden harrastuksille”, Kukkapuro vitsailee.
Remmi-tuoli ja Yrjö Kukkapuron huonekalumallisto on saatavilla kokonaisuudessaan Modeon valikoimista. Voit tutustua Remmi-uutuuksiin täällä
Hetki arjen yläpuolella - Salutorgetin teekonsertti lauantaina 17. maaliskuuta
Englantilaiset sen tietävät: teen parissa on rentouttavaa pysähtyä hetkeksi ja tavata ystäviä.
Salutorgetin perinteinen Afternoon Tea -tarjoilu skonsseineen ja sormivoileipineen, itse tehtyine marmeladeineen ja pikkumakeineen on ihastuttanut helsinkiläisiä jo vuosia. Pieni herkkuhetki pöytiin tarjoiltuna lisää ripauksen luksusta arkeen.
Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan sekakuoro, Akateeminen Laulu (AL), esittää ”Scones”-konsertissa harvinaisempia englantilaisia ja irlantilaisia kuoroteoksia joiden yhteisenä teemana on kevät ja suussa sulavat leivonnaiset. Konsertin johtaa Dominik Vogt, joka aloitti Akateemisen laulun taiteellisena johtajana syksyllä 2017.
Akateeminen Laulu on vuonna 1953 perustettu noin 50 laulajan sekakuoro, joka esittää pääasiassa a cappella -musiikkia. AL esittää säännöllisesti myös suurteoksia eri orkestereiden kanssa. AL toimii Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla, mutta on vieraillut eri puolella Suomea ja Eurooppaa.
Yliopiston piirissä toimivana kuorona AL haluaa olla edelläkävijä uuden etsimisessä ja esittää kuoromusiikkia uusissa, kiinnostavissa yhteyksissä. Tästä esimerkkinä aikaisemmin järjestetyt viinimaistelukonsertit ja 60-vuotisjuhlakonsertti, jossa Itämeri-teemaiseen musiikkiin yhdistettiin tieteen näkökulma videoteosten kautta.
Salutorgetin iltapäiväteen esikuva, perinteinen englantilainen Afternoon Tea oli alun perin kevyt välipala, joka nautittiin iltapäivällä kello viiden aikoihin. Tavan kerrotaan olleen peräisin Bedfordin herttuattarelta, joka kaipasi aamiaisen ja illallisen välillä jotain pientä suuhunpantavaa.
Herkutteluhetki teen ja leivonnaisten äärellä muuttui pian seurustelumuodoksi ystävien kesken, ja sellaisena Afternoon Tea on edelleen parhaimmillaan.
Salutorgetin Afternoon Tea koostuu pannullisesta haudutettua teetä, perinteisistä englantilaisista voileivistä eli finger sandwicheista, skonsseista marmeladin ja vaniljakerman kera sekä leivonnaisista.
Marmeladeista lähtien kaikki tarjoomukset valmistetaan itse Salutorgetin keittiössä ja tarjoillaan kauniisti Rörstrandin Ost India -astiastolla katettuihin pöytiin. Teekonsertissa nautitaan Himalajan alarinteillä sijaitseva Darjeeling´in teetä. Darjeeling oli siirtomaa-aikana brittien rakastama lomakaupunki upeiden maisemiensa ja leppoisan ilmastonsa vuoksi.
Afternoon Tea -konsertti ”Scones”
lauantaina 17.3.2018 klo 15
Ravintola Salutorget
Pohjoisesplanadi 15, 00170 Helsinki
Liput alkaen 36 € täältä
Suomen parhaan hostellin palkinto The Yard Hostellille
Maailman suurin hostellien varaussivusto on Hostelworld HOSCARS 2018 Awardseissa Dublinissa palkinnut Helsingin The Yard Concept Hostellin Suomen parhaana hostellina. Kyseessä on hostelli-alan merkittävin palkinto.
Voittajan valitsee asiakkaat - vuoden aikana maan parhaat arviot kerännyt hostelli voittaa. Yardin pistemäärä Hostelworldin sivustolla on 9.0/Erinomainen.
Konseptihostelli on kerännyt kiitosta Hostelworldin sivuilla:
”Yard on esimerkki siitä, mitä kaikkien hostellien kuuluisi olla. Super puhdas, hyvä, yksinkertainen (ilmainen) aamupala ja uskomattoman ystävällinen henkilökunta. He, jotka ylläpitävät hostellia todella tietävät mitä tekevät ja ottavat kaikin puolin asiakkaan tarpeet huomioon.”
”Täydellinen sijainti, vain 5 minuutin kävelymatka rautatieasemalta ja ympäriltä löytyy gallerioita, kauppoja ja ravintoloita. Mukava ja auttavainen henkilökunta, todella rento ja tyylikäs sisustus. Suuri yhteinen tila jossa on helppo tavata muita reissaajia. Wifi toimii täydellisesti, todella siistiä, suihkuissa tarpeeksi tilaa pukeutumiselle. Ilmainen aamupala ja jääkaappi täynnä ruokaa. Netflix ja PS3. Ehdottomasti hyvä mesta!”
Voitto tuli hienoisena yllätyksenä, sillä hostelli on toiminut vasta reilun vuoden.
- ”Olemme erittäin tyytyväisiä kuluneeseen vuoteen. Kovan uurastuksen jälkeen olemme äärettömän kiitollisia saadessamme näin upean palkinnon! Koen, että olemme onnistuneet hyvin tarjoamaan asiakkaille uudenlaisen majoituskokemuksen ja paikallisen katsauksen Helsinkiin."
- "Hostellissa hienointa on ollut nähdä, kun toisilleen tuntemattomat tutustuvat, tutkivat yhdessä Helsinkiä ja ehkä jopa jatkavat reissuaan yhdessä. Tämä on modernia matkailua - niin sanottua flashpackingiä, nuosevaa matkailutrendiä jota Yard konseptihostellina tuo Suomeen. Sosiaalista kanssakäymistä mutta myös laatua, designiä ja palveluja. Meillä kaikki kuuluu hintaan ja asiakkaasta pidetään huolta - niin hostellissa kun kaupungillakin", sanoo yrittäjä Matilda Sankamo.
Hostelliala on perinteisesti yrittäjä-vetoinen ja poikkeaa tämän vuoksi suuresti hotelli-alasta. Viime vuosina Suomeen on avautunut reilusti uusia hostelleja kasvavan matkailualan myötä.
Suomen parhaan hostellin palkinnon on viime vuodet vienyt Dream Hostel Tampereella, jonka perustajat kutsuttiin myös Tampereen Linnan Juhliin vuonna 2013.
The Yard on uuden ajan konseptihostelli, flashpackingiin erikoistunut majoitustila joka erottuu designilla ja henkilökohtaisella palvelulla. The Yard Concept Hostel avattiin lokakuun lopussa 2016 Helsingin Kalevankadulle, osoitteeseen Kalevankatu 3 A 45, aivan Stockmannin viereen.
Hostelli sijaitsee täysin uusitussa kiinteistössä ja siinä on 49 asiakaspaikkaa ja suuri yhteinen tila. Tarjolla on yhteensä 11 huonetta - yksityisiä sekä dormeja. Jokaiseen huonehintaan sisältyy kevyt aamupala ja langaton internetyhteys.
Hostellissa on mittatilauksesta tehdyt suomalaiset kalusteet ja korkeatasoiset tekstiilit. Rento sisustus kohtaa trendikkyyden, paikallisen käsitaidon ja urbaanin puutarhan. Sisustuksessa on satsattu kotimaiseen laatuun ja designiin. Tilojen sydän, Social Lounge, on suuri yhteinen olohuone jossa asiakkaat kohtaavat.
Sauna- ja ravintolakompleksi Löyly niittää palkintoja ja mainetta maailmalla
Kuva © Kuvio
Viime vuonna Helsingin merellistä silhuettia muokkaamaan noussut sauna- ja ravintolakompleksi Löyly on jälleen saavuttanut palkintoja kansainvälisissä arkkitehtuuri- ja designkilpailuissa.
Tuoreimmat kansainvälisistä tunnustuksista tulivat urheilu- ja vapaa-ajan rakentamista palkitsevasta IOC/IAKS Awardista, josta Löyly voitti hopeaa sekä Pohjoismaista arkkitehtuuria arvioivasta Nordic Architecture Fair Awardista, josta Löyly saavutti finaalipaikan. Löyly vastaanotti molemmat tunnustukset 7. marraskuuta.
IOC/IAKS Award on Kansainvälinen Olympiakomitean sekä IAKSin (International Association for Sports and Leisure Facilities) kilpailu, joka nostaa esille rakennuksia, joissa yhdistyy kestävä kehitys, toiminnallisuus sekä laadukas muotoilu ja jotka huomioivat rakennuksen jättämän perinnön tuleville sukupolville.
Nordic Architecture Fair Awardin finaalipaikka tarkoittaa, että Löyly arvioitiin kahdeksan parhaan uudisrakennuksen joukkoon Pohjoismaissa. Löyly oli ainoa suomalaisedustaja finaalissa.
Tänä vuonna Löyly Helsingin omistajat Jasper Pääkkönen ja Antero Vartia sekä Avanto Arkkitehtien suunnittelijat Ville Hara ja Anu Puustinen ovat juhlistaneet myös Saksan muotoiluliiton Iconic Awardsin Best of the Best -palkintoa sekä New Yorkin Architizer A+ Awardsin voittoa sekä valintaa yleisön suosikiksi. Kaikkiaan Löyly on saanut tänä vuonna peräti kahdeksan kansainvälistä tunnustusta.
- ”Tiedämme lisäksi reilusti yli sata printtijulkaisua Suomesta ja maailmalta, joissa Löyly on esitelty. Verkkojulkaisujen määrä on ollut niin suuri, ettemme ole niiden perässä pysyneet. Mediahuomio on ollut Suomessakin huikaisevan suuri”, kertoo arkkitehti Anu Puustinen.
- ”Löyly ei ole korkeakulttuuria tai vain kaunis rakennus, vaan sellaista arkkitehtuuria, jota yleisö ymmärtää ja joka on heille mieluista. Tämä osaltaan selittänee sen, miksi se on pärjännyt myös yleisöäänestyksissä. Kaupungin kaavoittajakin totesi, että Löylyn eteen pysähtyy turistibusseja jo samaan tapaan, kuin Sibelius-monumentille”, jatkaaarkkitehti Ville Hara.
- "Halusimme antaa arkkitehdeillemme vapaat kädet toteuttaa visiotaan täysimittaisesti, ja joiltain osin jopa vaadimme isompaa ja komeampaa. Olimme siis valmiita venyttämään budjettiamme, jotta Löyly rakennetaan ensisijaisesti arkkitehtuuri edellä. Moni alan toimija ja asiantuntija kutsui meitä hulluiksi, mutta Anteron kanssa uskoimme, että kunnianhimoiseen ja huomiota herättävään arkkitehtuuriin kannattaa satsata”, toteaa Jasper Pääkkönen.
- "Samalla halusimme myös haastaa muita suomalaisia rakentajia ja kiinteistösijoittajia panostamaan arkkitehtuuriin, sillä Suomessa mennään arvokkaissakin kohteissa valitettavan usein sieltä, missä aita on matalin", huomauttaa Pääkkönen.
Myös itse rakennukselle ja sen puitteille kuuluu hyvää. Materiaalivalinnat sekä kestävän kehityksen ratkaisut ovat osoittautuneet kovaakin kulutusta kestäviksi sekä muutenkin onnistuneiksi ja rakennuksen ulkokuori, lämpökäsitellystä puusta valmistettu hulmu, on suunnitelman mukaisesti harmaantunut osaksi Hernesaaren rantaviivaa.
Julkinen sauna on ollut kovassa käytössä vuoden ympäri ja ravintolan sekä suositun terassin myynti rikkoi kesällä Royal Ravintoloiden myyntiennätyksiä.
Uudistunut Hemingway’s on nyt urbaanin elämän kohtaamispaikka
Seurustelu- ja juomaravintolaketju Hemingway’s Bar & Cafe on uudistumassa ja ensimmäisenä uuteen konseptiin voi tutustua 19. huhtikuuta alkaen Helsingissä osoitteessa Hietalahdenranta 11.
Rentona vapaa-ajanviettopaikkana tunnettu Hemingway’s muuntautuu jatkossa myös etätyön tarpeisiin erinomaisesti. Hietalahden Hemingway’sin jälkeen suunnitteilla on uudistaa myös useita muita ketjun kohteita lähitulevaisuudessa.
Hemingway’s-ravintoloiden tarina juontuu tunnetun kirjailijan Ernest Hemingwayn elämästä. Kirjailijan legendaariset ajatukset ja oivallukset ovat innoittaneet ravintolaa luomaan oman postikorttisarjan ja postimerkin.
Asiakkaat voivat lähettää veloituksetta ystävälleen sitaattipostikortin, joka sisältää samalla myös lahjan vastaanottajalle: Tuomalla postikortin Hemingway’s-ravintolaan tarjotaan vieraalle kahvit. Postikortin voi lähettää Hietalahden Hemingway’sista 19.4.-23.4 välisenä aikana.
Ravintoloiden omat postimerkit tekevät vielä tuloaan, sillä useammin omakuvamerkkejä teetetään esimerkiksi lemmikeistä.
- ”Omakuvapostimerkkejä teetetään paljon etenkin lapsista, vauvoista ja lemmikeistä. Kesäisin omakuvapostimerkkejä tilataan erityisesti ylioppilasjuhlien ja häiden kiitoskortteihin. Itselleni ei ole vielä tullut vastaan ravintolan omaa postimerkkiä oman postikortin kera. Tämä tulee varmasti olemaan hauska yllätys,” kertoo Postin tuotepäällikkö Johanna Rouhe.
Uudistunut Hemingway’s on suunniteltu kaupunkilaisten monenlaisiin tarpeisiin; työskentelyyn, seurusteluun ja ennen kaikkea viihtymiseen. Liikkuvan työn tarpeet huomioivan alueen ansiosta on ravintoloissa jatkossa helppo ja hyvä työskennellä.
Etätyöntekijät, palaverista toiseen siirtyvät ja palaveripaikkaa kahvilasta etsivät löytävät Hemingway’stä loistavat työntekoon suunnitellut tilat – pistorasioista ei tule pulaa.
Alkuillasta ja viikonloppuisin ravintoloiden tuttu olohuonemaisuus korostuu ja tunnelma vaihtuu seurusteluravintolamaiseksi. Ruoka- ja juomavalikoimaan on haettu inspiraatiota suosituista kahvila- ja seurusteluravintolatrendeistä.
Esimerkiksi huolella valitusta olut- ja viinivalikoimasta löytyy vaihtoehtoja vaativampaankin makuun. Purtavien osalta pikkusuolaisten ja kahvilatuotteiden valikoimaa on kehitetty – Hietalahden Hemingway’stä saa muun muassa herkullisia bataattiranskalaisia ja listalle on tulossa myös hodari raakayrttimakkaralla.
Kahville piipahtavat voivat napata kupposen kylkeen myös herkullisen toastin tai smoothien.
Hemingway’s-ravintolat ovat jatkossa yhä useammin tapahtumapaikkana kiinnostaville tilaisuuksille. Jo avajaisviikon keskiviikkona 19.4. klo 18-19 järjestetään Hietalehden Hemingway’sistä Radio Helsingin Suuren hesalaisen kirjakerhon livelähetys, jossa on vieraana runoilija ja kirjailija Miki Liukkonen. Tapahtuma on avoin kaikille.
Lukupiirit ja erilaiset porukat löytävät Hemingway’s-ravintoloista hyvän tapaamispaikan, jossa voi juttelun lomassa nauttia myös ruuasta ja juomasta. Lisäksi Hietalahdenrannan Hemingway’stä voi tiedustella ryhmille järjestettäviä olut-tastingejä, joissa tutustutaan oluen maailmaan ja makuihin.
Klassikkoravintola Elite juhlistaa 85-vuotista taivaltaan
Töölöläisravintola Elite palkitsee asiakkaitaan järjestämällä erityisohjelmaa 85-vuotisjuhlaviikollaan. Huhtikuun lopulla Elitessä tullaan näkemään muun muassa Mikko Leppilampi tulkitsemassa Olavi Virran hittejä.
Ravintola Elite avasi ovensa 25. huhtikuuta 1932, vain muutamaa viikkoa kieltolain kumoamisen jälkeen. 30-luvulta saakka samalla paikalla toiminut ravintola on tullut tunnetuksi erityisesti taitelijoiden, muusikoiden ja näyttelijöiden kantapaikkana.
- ”Teimme vuosi sitten ravintolaamme kattavan peruskorjauksen, jolla toimme vanhan ja arvokkaan miljöön nykyaikaan. Samalla pohjustimme tällä tavoin jo valmiiksi juhlavuottamme”, Eliten ravintolapäällikkö Tiina Partti kertoo.
Elite on juhlaviikolla avoinna normaalisti, joskin pöytävaraukset suositellaan tekemään hyvissä ajoin. Asiakkaat ovat tervetulleita myös pelkästään baarin puolelle nauttimaan juhlaviikon musiikkiesityksistä.
Elite haluaa tällä tavoin kiittää ravintolan uskollisia asiakkaita, eli erillistä sisäänpääsymaksua tapahtumapäivistä ei peritä.
- ”Eräskin asiakas juuri kertoi syöneensä meillä ensimmäisen kerran jo 1930-luvulla ja myöhemmin käyneensä meillä lastensa ja lastenlastensa kanssa säännöllisesti. Näitä asiakkaita me haluamme tällä juhlaviikolla erityisesti huomioida ja kunnioittaa”, Partti nostalgisoi.
Asiakkaita hemmotellaan koko huhtikuun ajan myös Elite 85 -juhlamenulla, joka on tarjolla arkisin kello 15:00 eteenpäin ja viikonloppuisin koko päivän.
- ”Elite 85 -juhlamenu on eräänlainen taiteilijamatka maailman ympäri. Suomesta lähdetään graavatun lohen ja katajanmarjojen siivittämänä länsinaapuriin, kun Pelle Janzon Toastilla tehdään kunniaa ruotsalaiselle oopperalaulajalle. Siitä siirrytään Ranskaan ja säveltäjä Gioachino Rossinin nimikkoannokseen Tournedos Rossiniin. Aterian kruunaa venäläisen balettitanssijan Anna Pavlovan nimikkoherkku, joka kehitettiin hänen matkatessaan Australiaan ja Uuteen-Seelantiin 1920-luvulla”, taustoittaa Eliten keittiöpäällikkö Petri Rissanen.
Juhlaviikon tapahtumat:
Tiistai 25.4. Mikko Leppilampi & Band klo 19:00 alkaen
Monitaituri Leppilampi esittää bändeineen Olavi Virran ikivihreitä hittejä.
Torstai 27.4. Arttu Takalo & Niko Kumpuvaara klo 19:00 alkaen
Mielenkiintoinen vibrafonin ja haitarin yhdistelmä on virtuoottista kuunneltavaa.
Lauantai 29.4. Timo Lassy Trio klo 18:30 alkaen
Suomen tunnetuimpiin jazzartisteihin lukeutuva Timo Lassy yhtyeineen vie kuulijat saksofonin sävelin svengaavaan jazzin maailmaan.
Elite
Eteläinen Hesperiankatu 22
00100 Helsinki
Ferragosto-juhla avaa ravintola Preston kevätkauden
Ravintola Prestossa juhlistetaan kevätkauden alkua perinteisellä Ferragosto-juhlalla.
- "Alusta asti itse valmistettu ruoka, huolella valitut viinit sekä rento tunnelma leimaavat Ferragostoamme, aivan kuten juhlan kotimaassa Italiassakin", ravintolapäällikkö Outi Koistinen luonnehtii.
Italiassa Ferragostoa juhlitaan perinteisesti vasta elokuun puolessavälissä, mutta Preston omaa festaa vietetään jo keväällä.
- "Mikä olisikaan hyvää ruokaa parempi tapa iloita talven kääntymisestä kevääksi", Koistinen toteaa.
Menu koostuu runsaista ja mutkattomista annoksista, jotka on tarkoitettu jaettavaksi koko seurueen kesken.
- "Italiassa sosiaalinen syöminen on itsestäänselvä osa ruokakulttuuria. Jaettavat annokset alkavat kuitenkin pikkuhiljaa olla tutumpia myös suomalaisille", Koistinen sanoo.
Keittiöpäällikkö Marko Koskisen suunnittelema menu pitää sisällään Italian tunnusomaisimpia herkkuja: antipasteja, pastaa, risottoa ja pizzaa.
Preston keittiössä tuorepastaa tehdään päivittäin itse, ja myös vähintään 36 tuntia kohonnut pizzataikina valmistuu aina käsityönä. Aterian päättää tietysti oman keittiön tuoreista aineksista valmistama gelato.
Sesongin raaka-aineiden huomiointi on Koskiselle kunnia-asia. Niinpä hän on valinnut listalle muun muassa mustia tryffeleitä, jotka saapuvat Prestoon Laziosta vastakerättyinä. Niistä osaavien kokkien käsissä syntyy pikantti risotto.
Koskinen on poiminut mukaan myös muita suosikkimakujaan: possunniskasta valmistettua Coppa Stagionata -kinkkua, sisilialaisia oliiveja sekä Campaniassa tuotettua Salame di Fabrianoa ja DOP-alkuperämerkittyä puhvelinmaitojuustoa.
- "Halusin rakentaa menukokonaisuuden, jossa Italian parhaat maut ja kevät kohtaavat ihanteellisella tavalla", Koskinen summaa.
Festa di Ferragosto ravintola Prestossa 22. kesäkuuta 2017 asti.
Ravintola Presto sijaitsee osoitteessa Eteläesplanadi 14, 00130 Helsinki
Hotel St. George, jossa hetket ovat enemmän
On aika kirjoittaa uusi luku Helsingin hotellihistoriaan. Hotel St. George haastaa toimialan maailman, tavat ja asenteet. Se haastaa konseptillaan myös luksuksen käsitteen. Hotel St. George haluaa tarjota vierailleen enemmän, hyvän olon hetkiä ja persoonallisia valintoja.
Runsas vuosi sitten Kämp Collection Hotels julkisti kymmenennen hotellihankkeensa. Mittavien muutostöiden myötä Hotel St. George avataan Helsingin Vanhan kirkkopuiston maisemaan Yrjönkatu 13:een syyskuun lopussa.
Upean arvokiinteistön 10 000 neliötä seitsemässä kerroksessa muodostavat hotellikokonaisuuden, joka käsittää 148 huonetta sekä viisi sviittiä. Jokaisella sviitillä on oma erityinen yhteytensä Suomen, Helsingin ja rakennuksen historiaan.
St. George Suite on hotellin Yrjönkadun julkisivun upea parvekkeellinen huoneisto ja se on omistettu nimensä mukaan hotellille. Kuudennen kerroksen Coupole Suiten tornitila ja sen kattokupoli ovat rakennuksen merkittävimpiä osia. 100 Ans Suite on omistettu satavuotiaalle Suomelle vuonna 2017. Poetry Suite sekä Church Park Suite ovat osa kaupunkikulttuurimme historiaa.
Hotelli St. George Care on pohjoismaisen selkeä spa-konsepti uima-altaineen, sauna- ja lepotiloineen sekä hoitohuoneineen. Ravintola Salt ja St. George Bakery & Bar tulevat olemaan todellisia kaupunkilaisten ja vieraiden kohtaamispaikkoja. Hotelli St. Georgen ravintolakonsepti elää luomisprosessiaan. Saltin maailma julkistetaan yhdessä Hotel St. George Caren hyvinvoinnin ohjelman kanssa toukokuun alussa.
Hotellin kruununjalokivi, Winter garden, rakennetaan kiinteistön sisäpihalle lasikaton suojaan. Winter gardenin inspiraationa ovat olleet klassiset 1700- ja 1900-luvun aatelisten konservatoriot viherhuoneineen ja taidekokoelmineen.
Hotel St. Georgen rakennuskokonaisuuden vanhimmat osat ovat 1840-luvulta, mutta arkkitehti Onni Tarjanteen suunnittelema rakennuksen tunnetuin osa valmistui vuonna 1890. Tarjanteen merkittävimpiä töitä on Suomen Kansallisteatteri vuodelta 1902.
Yrjönkatu 13:ssa on toiminut muun muassa Suomalaisen Kirjallisuuden Seura sekä Suomalainen Klubi. Rakennus on myös toiminut päivälehtihistoriamme uranuurtajan Suomettaren painotalona. Hotel St. Georgen kiinteistön tarinat ovat tärkeässä roolissa hotellin tiloissa sekä tapahtumien innoittajana hotellin valmistuttua.
Kuva © Ai Weiwei Studio
Hotel St. Georgen kansainvälisen markkinoinnin käynnistää merkittävä taidepanostus. Hotellin Yrjönkadun pääsisäänkäynnin avaraan gallerianomaiseen tilaan ripustetaan kansainvälisesti tunnetun nykytaiteilijan Ai Weiwein teos. Valtavan, valkoisen lohikäärmeen kohtaaminen on vierailijoille taianomainen hetki.
Bambusta käsin tehty Tianwu on leija, valkoiseen silkkiin vaatetettu olento. Tämä ilmava teos on osa installaatiota Er Xi, Air de Jeu, joka oli esillä Le Bon Marché -tavaratalossa Pariisissa alkuvuodesta 2016.
Tilateokseensa Weiwei haki innoitusta perinteisistä kiinalaisista Shan Hai Jing -lastensaduista. Vanhimmat tarinoista ovat neljänneltä vuosisadalta ennen ajanlaskun alkua. Tarinat ovat kulkeneet vuosisatojen kuluessa sukupolvilta toisille. Le Bon Marchéssa esillä olleet mytologiset olennot muistuttivat lintuja, kaloja ja lohikäärmeitä.
Pariisista Tianwu-lohikäärme matkasi Helsinkiin Galerie Forsblomin näyttelyyn keväällä 2016 ja nyt sen tarina jatkuun Hotel St. Georgen ajassa. Helsinki oli Ai Weiwein taiteen näyttämönä myös syksyllä 2015, kun taiteilijan mittava näyttely avasi Helsingin taidemuseon HAMin uudelleen yleisölle.
Toisen erityisen taidekokemuksen Hotelli St. Georgeen on luonut taiteilija Pekka Jylhä, jonka kuusimetrinen messinkilintu saa paikkansa Talvipuutarhan lasikaton alla. Linnun veistokselliset rakenteet leikkivät valon kanssa ja luovat upean tilallisen tunnelman. Kuvanveistäjä Jylhän lintu on komissiotyö Hotel St. Georgen Winter gardeniin.
Taidematka jatkuu hotellin huoneissa, joiden tunnelmaan ja värimaailmaan on valittu suomalaisten eturivin graafikoiden teoksia. Juhana Blomstedtin, Lars-Gunnar Nordströmin sekä Ernst Mether-Borgströmin taidemaailmat kertovat omaa tarinaansa hotellin vieraille.
Hotel St. Georgen konsepti on saanut jo kansainvälistä kiinnostusta, joka tulee konkretisoitumaan allianssiyhteistyönä Design Hotels -ryhmässä. Design Hotels käsittää runsaat 300 yksityistä hotellia yli 50:ssä maassa ja se vastaanottaa vuosittain yli sata uutta hakemusta. Vain noin 10 prosenttia uusista hotelleista otetaan mukaan.
Hotel St. George on valittu Design Hotelsien huippulanseeraukseksi vuodelle 2017.
NA´AM KITCHEN - Uusi ravintolakonsepti ja ruokapaikka kaikille aisteille
NA’AM KITCHEN pohjaa trendikkääseen Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän maukkaaseen ruokakulttuuriin. Huippukonseptien taustalla on yleensä aina kova kokemus ja intohimo luoda uutta yhdistämällä vanhaa keittotaitoa ja tarjoilla se uudella elämyksellisellä tavalla.
Menu ja reseptiikka on syntynyt kolmen kovan kokin pitkästä kokemuksesta ja osaamisesta gourmet- ja fine dining-ravintoloissa Italiassa, Pariisissa, Suomessa ja luonnollisesti heidän juuriltaan Jordaniasta ja Algeriasta.
Uudessa ravintolassa saat maistaa Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän aitoa ja rikasta ruokaperintöä lautasellasi. Hyvällä, kansainvälisellä ja trendikkäällä twistillä.
Chef Rami Karhapää
- “Voit syödä paikan päällä rennossa ilmapiirissä tai ottaa mukaasi. Ruoka on edessäsi nopeasti. Aina yhtä herkullisena. Miksauksen voit itse valita monista salaateista, pääruoista ja mahtavia makuja täydentävistä maustetahnoista”, kertoo koko idean isä ja Chef Rami Karhapää.
- “Tavoitteenamme on tuoda Suomeen elämyksellinen ruokakokemus kaikille aisteille ja luoda myös uutta palvelukulttuuria ravintola-alalle. Hyvästä ruoasta ja palvelusta voi aina panna paremmaksi. Tällä ajatuksella testaamme itseämme joka päivä”, kertoo Co-Founder Pasi Kaurala, jolla on yli 20 vuotta ravintola-alan kokemus johtotehtävissä Suomen McDonalds’issa.
- “Vastaavaa konseptia kuin NA’AM KITCHEN ei ole missään päin maailmaa. Haemme aktiivisesti uusia liikepaikkoja pääkaupunkiseudulta tavoitteenamme nopea kasvu timantiksi hiotulla konseptillamme.”
NA’AM KITCHEN on osuva vastaus maailmalla kasvavaan ruokatrendiin - nyt nautitaan rennossa ilmapiirissä hyvien ystävien kanssa terveellistäja maukasta ruokaa, jossa on aitoja ja vaihtelevia makuja.
Iso Roobertinkatu 20-22, maanantaina 28. marraskuuta alkaen.
Avoinna ma-to 10.30-22.00, pe 10.30-01.00, la 11.00-01.00, su 11.00-18.00.
Vuoden kaunein sormus 2016 on Kide
Kultaseppä Olli Johan Lindroosin suunnittelema Kide-sormus on voittanut Vuoden kaunein sormus 2016 -kilpailun. Vuoden kauneinta sormusta on voinut äänestää Häät.fi-sivustolla sekä I love me -messuilla lokakuussa Messukeskuksessa.
Ehdolla tunnustuksen saajaksi oli kymmenen esiraadin valitsemaa sormusta. Lindroos sai voitostaan palkinnoksi Suomen Messusäätiön lahjoittaman 3000 euron rahapalkinnon.
Idea Kide-sormukseen syntyi vuonna 2012 suunnitellun Lumi-sormuksen kautta. Lindroos alkoi suunnitella sormusta asiakkaalle, jonka toiveena oli samantyylinen sormus kuin Lumi. Alkuperäisen Lumi-sormuksen ideana on lumihiutale, joten Lindroos lähti nyt suunnittelemaan hiutaletta pirskahtelevampaa lumikidettä.
Itse idea korusta syntyi suhteellisen helposti, mutta sen työstäminen lopulliseen toteutuskelpoiseen muotoonsa oli Lindroosin mukaan todella haastava prosessi, jonka aikana hän ei kuitenkaan suostunut tinkimään visiostaan vaan pysyi vankkumattomana alkuperäisen ideansa takana.
Lindroosilla on suunnitteluvaiheessa tapana heittää kultasepän tietotaito narikkaan, jotta se ei rajoittaisi häntä sellaiseen ajatteluun, ettei voisi suunnitella mitään erikoista, koska se on haasteellista valmistaa.
- "Olen todella tyytyväinen lopulliseen sormukseen ja sen omaleimaisuuteen. Se on klassinen sormus, mutta muutamat hyvin harkitut detaljit erottavat sen muista ja tekevät siitä omanlaisensa", Lindroos kiteyttää.
Inspiraatiota Lindroos ammentaa usein luonnosta, mihin viittaavat myös hänen mallistojensa nimet Harmonia, Lumi, Sade ja Kide. Lindroos haluaa, että hänen suunnittelemansa korut ovat kantajansa näköisiä, joten myös itse korun tilaaja ja hänen uniikki persoonansa toimii korun inspiraation lähteenä.
- "Aivan kuin lumikiteet tai -hiutaleet, eivät ihmisetkään tule sattumalta sellaisiksi kuin ovat, vaan se on pitkä prosessi, joka ei tapahdu tyhjiössä", Lindroos toteaa.
Varsinkin vihkisormuksia on Lindroosin mukaan erityisen hienoa tehdä, sillä ne ovat tärkeitä ja voimakkaita esineitä, jotka kuvastavat kantajiensa persoonaa ja tarinaa. Lindroosin mielestä palkitsevinta hänen työssään on, kun korut tuovat hänen asiakkailleen iloa, voimaa tai muistoja sen sijaan että olisivat vain kauniita esineitä.
- "Hienoa ei ole vain se, että tekee kauniin korun, joka sopii iltapukuun, vaan että korussa on asiakkaalle myös jotakin lisäarvoa. Tykkään tehdä klassisia koruja, joilla on syvä merkitys. On myös aina upeaa nähdä se ilo, kun asiakas saa juuri sellaisen korun, mitä on ajatellut ja toivonut. Nämä korut ovat ihmisille todella merkittäviä asioita, vaikka ne ovatkin niin pienessä muodossa. Se on parasta tässä työssä", Lindroos kertoo.
Kide on kasvamassa korumallistoksi, joka julkistetaan 23. marraskuuta. Lindroosin suunnittelema sormus voitti äänestyksen nyt jo toisen kerran. Nyt inspiraation lähteenä toiminut Lumi-sormus voitti Vuoden kaunein sormus -äänestyksen vuonna 2012.
Olli Johan Lindroos johtaa Kultasepänliike E. Lindroos Oy:tä, jolla on toimipaikat Helsingin keskustan Stockmannilla ja Porissa. Perheyrityksenä toimiva kultasepänliike on perustettu vuonna 1976 eli viettää 40-vuotisjuhlaa tänä vuonna. Kaikki E. Lindroosin korut valmistetaan yrityksen omalla kultasepänpajalla kotimaisena käsityönä.
Vuoden kaunein sormus -kilpailu järjestettiin tänä vuonna jo 9. kerran. Kultasepät saivat ilmoittaa omat sormuksensa kisaan kesän aikana, ja esiraati valitsi 60 kilpailuun ilmoitetusta työstä 10 sormusta yleisöäänestykseen. Kilpailutyön tuli olla Suomessa 1.1.2014 jälkeen suunniteltu ja valmistettu sormus. Äänestyksessä annettiin yhteensä yli 17 000 ääntä, joista 26 % meni Kide-sormukselle.
Esiraatiin kuuluivat toimitusjohtaja Henrik Kihlman (Suomen kultaseppien liitto), hallituksen puheenjohtaja ja yhteistyöpäällikkö Piia Lehtinen (Design District Helsinki), bloggaaja Tuula Perälä (Tuulanneli), päätoimittaja Sari Yli-Salomäki (Häät-lehti ja Häät.fi) ja tiedottaja Antti Karjunen (Messukeskus).
Vuoden Kaunein Sormus -kilpailun kaikki voittajat:
2016: Kide, Olli Johan Lindroos (E. Lindroos Oy)
2015: Pitsi, Lauri Eno (Hieno Jewel)
2014: Fanny Rose, Annette Tillander (Annette Tillander Oy Ab)
2013: Eden, Carina Blomqvist (Carina Blomqvist Design)
2012: Lumi, Olli Johan Lindroos (E. Lindroos Oy)
2011: Tulppaani Passionale, Reijo Andreasen (Kultasepät Andreasen)
2010: Praha, Mika Tarkkanen (Kultaseppämestari Tarkkanen)
2009: Tunteiden vuori, Mika Tarkkanen (Kultaseppämestari Tarkkanen)
2008: Ornamentti, Tero Hannonen (Au3 Kultasepät)
Läskisoosista tulevan talven trendiherkku kulttuuri- ja taiteilijaravintola Elitessä
Perinteikäs suomalainen sota- ja pula-ajan arkiruoka ja sittemmin eräänlaisen eliittiherkun asemaan noussut läskisoosi on harvinainen, mutta sitäkin halutumpi ravintolaruoka, jonka löytämiseksi hyvän ruoan arvostajat ovat valmiita näkemään vaivaa.
Helsingin Töölön klassinen kulttuuriravintola Elite on valmis asettamaan keittiöosaamisensa koetukselle ja nosti läskisoosin vakiolistalleen nyt ensimmäistä kertaa.
Läskisoosi on monella tavalla vaikea ruokalaji.Suomesta tuskin löytyy toista niin herkullista ruokaa, joka on niin visuaaliselta ilmeeltään kuin nimeltäänkin yhtä haastava.
Suurelle, sodan jälkeen syntyneelle ikäpolvelle läskisoosi edustaa kuitenkin usein sitä merkittävintä, jopa karjalanpaistia ikonisempaa perinneruokaa. Se onkin slow foodia parhaimmillaan: kiireettä valmistuvaa puhdasta lähiruokaa.
- ”Elitellä ei ole tarvetta trendikkääseen retroiluun, sillä ruokamme ja vieraistamme huolehtiva otteemme on edustanut Suomen klassista ravintolaparhaimmistoa vuodesta 1932 lähtien. Olemme tarjonneet läskisoosia vuosien saatossa silloin tällöin lounailla, mutta jostain syystä vieraamme ovat tämän vuoden aikana tiedustelleet sitä useampaan otteeseen myös iltaisin."
- "Nyt eletään vahvaa nostalgiankaipuun aikaa, mikä heijastuu usealla tasolla. Monet ovat sitä mieltä, että ennen oli kaikki paremmin ja siksi myös perinneruokien perään kysytään”, kertoo Eliten ravintolapäällikkö Tiina Partti ja paljastaa, että läskisoosin nosto listalle ei kuitenkaan ollut mikään helppo päätös.
- ”Maailmaan mahtuu monta omituisennimistä ruokalajia ja niistä läskisoosi lienee luotaantyöntävimmästä, mutta myös harhaanjohtavimmasta päästä. Kyse on kuitenkin porsaan pitkään haudutetusta kyljestä tehdystä erinomaisesta kastikkeesta. Vaikka sen nimi on mitä on, emme me voi sitä lähteä muuttamaankaan. Ruoka puhukoon puolestaan, sillä sehän on mitä ihastuttavinta”, jatkaa ravintolapäällikkö Partti.
Läskisoosi Eliten tapaan
Perinteistä sianlihakastiketta ja persiljaperunoita
19 €
Läskisoosin legendaarista asemaa suomalaisessa ruokaperimässä kuvastaa se, että ruokalajia kunnioittamaan on perustettu Maailman Läskisoosijärjestö, jonka arvovaltainen raati on jo ehtinyt käydä testaamassa Eliten oikeaoppisesti kuoriperunoiden ja suolakurkun kera tarjottavan version.
- "Läskisoosi Eliten tapaan" ansaitsee järjestön suosituksen ja hyväksynnän”, kommentoi Maailman Läskisoosijärjestön apulaisvarapääsihteeri Nestori Lundahl.
Vuonna 1932 avattu Ravintola Elite on ainutlaatuinen suomalainen kulttuuri- ja taiteilijaravintola. Sitä ovat käyttäneet olohuoneenaan maamme suosituimmat ja palkituimmat näyttelijät, muusikot, kirjailijat, tanssijat ja kuvataiteilijat, joiden teokset nyt koristavat Eliten seiniä.
Tunnelmallisessa ravintolasalissa ja perinteisessä baarissa on mukava viivähtää. Villeimpien kulttuurinhämyisten vuosikymmentensä jälkeen Elite on nyttemmin noussut myös perheiden illallishetkien näyttämöksi.
Elite
Eteläinen Hesperiankatu 22
00100 Helsinki