Kulttuuritähdet on ajankohtainen kulttuurikritiikin sivusto.

Näillä sivustoilla arvostellaan ja esitellään tarjontaa kulttuurin monilta eri aloilta sekä päivitetään myös päivittäin uusimmat uutiset kulttuurista.

Kulttuuritähdet-sivuston antamien tähtien avulla selvität nopeasti ja helposti mm. mikä taidenäyttely on nähtävä, mikä uutuuskirja luettava, mikä teatteriesitys on koettava ja mitä ensi-iltaan tulevia elokuvia ei kannata jättää katsomatta.

Kulttuuritähdet-sivustot tuottaa ja toimittaa:

Freelance-toimittaja-valokuvaaja ja Suomen Arvostelijain Liiton jäsen
Marko Kilpilampi

Uusimmat arvostelut (luettavissa sivun yläpalkin kautta klikkaamalla)

TEATTERI:
Rakasta minut vahvaksi (Aleksanterin teatteri)

TEATTERI:
Alina (Kansallisteatteri)

ELOKUVA:
Olen suomalainen

DVD-ELOKUVAT:
Stan & Ollie

DVD-ELOKUVAT:
Replicas

DVD-ELOKUVAT:
Kaikki rakkaudelle

DVD-ELOKUVAT:
The Favourite

DESIGN & RAVINTOLAT:
Yrjö Kukkapuron muotoilun klassikko Remmi-tuoli täyttää 50 vuotta

DVD-ELOKUVAT:
Olavi Virta

TEATTERI:
Siegfried (Studio Pasila)

TEATTERI:
Sammakkokuningas (Kansallisteatteri)

TEATTERI:
Harriet (Ryhmäteatteri)

TEATTERI:
Making of Lea (Kom-teatteri)

DVD-ELOKUVAT:
Johnny English Strikes Again

DVD-ELOKUVAT:
Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja

TEATTERI:
Kaasua, komisario Palmu! (Helsingin Kaupunginteatteri)

TEATTERI:
Sketsijengi (Peacock-teatteri)

TEATTERI:
Musta Saara (Kansallisteatteri)

DVD-ELOKUVAT:
A Prayer Before Dawn

DVD-ELOKUVAT:
Mission: Impossible - Fallout

ELOKUVA:
The Favourite

DVD-ELOKUVAT:
Mamma Mia! Here we go again

DVD-ELOKUVAT:
Love, Simon

TEATTERIARVOSTELU:
CHESS på svenska (Svenska Teatern)

DVD-ELOKUVAT:
Nunna

TELEVISO & RADIO: Uutisvuodolla näyttävä paluu

Yhteystiedot

Lehdistötiedotteet ja kutsut pyydetään
lähettämään sähköpostitse:

kulttuuritahdet@gmail.com

Muu materiaali ja arvostelukappaleet pyydetään lähettämään perinteisesti postitse osoitteeseen:

Kulttuuritähdet
Marko Kilpilampi
Arkadiankatu 8 C 19
00100 Helsinki

Kulttuuritähdet-sivusto ei vastaa tilaamatta lähetetyistä arvosteluista/jutuista tai lähetetyistä materiaaleista.


Copyright
© Kulttuuritähdet 2019

Helsinki-päivänä palkittiin ansioituneita kulttuurin tekijöitä

13.06.2019

helsinki-nettiin-nostokuva.jpg

Keskiviikkona 12. kesäkuuta vietettiin perinteistä Helsinki-päivää eli Helsingin "syntymäpäivää". Kuningas Kustaa Vaasa perusti kaupungin alun perin Vantaanjoen suulle 12.6.1550 eli tänä vuonna juhlittiin jo 469-vuotiasta Helsinkiä.

Helsinki-päivänkin historia on jo komea, sillä sitä vietettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1959 eli 60 vuotta sitten. Yhteensä Helsinki-päivää juhlittiin tänä vuonna yli sadassa tapahtumassa ympäri kaupunkia.

Helsinki-päivänä kaupunki on perinteisesti palkinnut noin 20 eri alojen vaikuttajaa. Palkittavat ovat ansiokkaasti työskennelleet Helsingin hyväksi tai tehneet Helsinkiä tunnetuksi työskennellessään kansainvälisissä tehtävissä.

- ”Helsinki-päivänä juhlitaan paitsi rakasta pääkaupunkiamme, myös sen tekijöitä. Tänään jaetuissa tunnustuksissa korostuu sitoutuminen kaupungin kehittämiseen paikkana ja yhteisönä. Jokainen palkituista on jättänyt pysyvän jäljen Helsinkiin”, sanoi pormestari Jan Vapaavuori.

Tunnustukset jaettiin pormestari Jan Vapaavuoren ja apulaispormestareiden isännöimässä Helsinki-päivän kutsujuhlassa kaupungintalon juhlasalissa.

Kulttuuritähdet oli paikan päällä kun palkinnot ja tunnustukset jaettiin.

helsinki-nettiin-nostokuva.jpg

Kultaiset Helsinki-mitalit jaettiin kymmenelle ansioituneelle kansalaiselle. Kultainen Helsinki-mitali on Helsingin kaupungin korkein tunnustus, eli eräänlainen kunniakansalaisuus. Kaupunginhallitus päättää vuosittain Helsinki-mitalien myöntämisestä ja ne jaetaan Helsinki-päivän yhteydessä.

Kultaisen Helsinki-mitalin sai tänä vuonna mmHenri Alén, Asmo Jaaksi, Gita Kadambi, Elisa Tiilikainen (Haloo Helsinki!), Saku Tuominen ja Kaarlo Uusitalo.

Ravintolotsija Henri Alén on lukuisten menestyneiden ravintoloidensa myötä ollut tekemässä Helsingistä kansainvälisesti korkeatasoista ja arvostettua ruokakaupunkia.                                      

Arkkitehti Asmo Jaaksi on merkittävästi muokannut Helsingin katukuvaa viime vuosina. Hän toimi pääsuunnittelijana paljon huomiota saaneessa Amos Rex -taidemuseohankkeessa.

Kansallisoopperan ja -baletin pääjohtajana Gita Kadambi on merkittävimpiä suomalaisen kulttuurikentän ammattijohtajia.

Laulaja-lauluntekijä Elisa Tiilikainen (Haloo Helsinki!) on upea helsinkiläisen musiikkikasvatuksen keulakuva, jonka ura on edennyt musiikkiluokalta bändikoulun kautta listaykköseksi ja kansansuosikiksi.

Luova johtaja Saku Tuomisen intohimona on rohkeiden ideoiden toteuttaminen ja luova ajattelu. Helsingin opetusjärjestelmään kohdistuvan kansainvälisen kiinnostuksen seurauksena kaupunki on perustanut yhteystyössä Tuomisen kanssa Helsinki Education Weekin,

Musiikkiterapeutti Kaarlo Uusitalo on tehnyt pitkäjänteistä ja merkityksellisestä työtä Resonaari –musiikkikoulussa yli 20 vuotta.

helsinkipaivanpalkitut.jpg

Kuva © Patrik Lindström

Kultaisten Helsinki-mitalien saajien lisäksi Helsinki-päivän kutsujuhlassa palkittiin myös tieteen, taiteen, kulttuurin ja urheilun saralla ansioituneita helsinkiläisiä.

Vuoden kulttuuripalkinto 2019 (15 000 €)

Palkinto myönnetään helsinkiläiselle taiteilijalle tunnustuksena merkittävistä taiteellisista ansioista tai merkittävästä työstä Helsingin kulttuurielämän hyväksi. Kulttuuripalkinnon sai freelance kuvajournalisti ja elokuvantekijä Meeri Koutaniemi.

Koutaniemi on paneutunut työssään ihmisoikeuksiin ja identiteettikysymyksiin. Hän työstää pitkäjänteisiä dokumenttireportaaseja. Hänet tunnetaan erityisesti ihmisoikeuksia, vähemmistöjä ja voimaantumista käsittelevistä kuvareportaaseista ja henkilökuvista.

Hän myös uskaltaa ottaa esille salassa pidettyjä ihmiselämän puolia, hän paljastaa häpeällisiä ja julmia käytäntöjä ja saa siten muutosta aikaan. Koutaniemi on toiminut valokuvaajana ja journalistina yli 50 maassa ja kuvannut dokumenttielokuvia Meksikossa, Boliviassa ja Brasiliassa. Hänellä on ollut ainakin 40 näyttelyä ympäri maailmaa.

Helsingin Sanomat julkaisi Koutaniemen kuvareportaasin kahdesta maasai-heimon tytön ympärileikkauksesta vuonna 2014. Aihe ja reportaasi herätti paljon keskustelua Suomessa ja ulkomailla, jossa hän voitti kansainvälisiä palkintoja.

Vuoden taiteilijapalkinnot (á 5 000 €)

Vuoden taiteilijapalkinnot myönnetään eri taiteenaloja edustaville helsinkiläisille taiteilijoille. Tänä vuonna palkittiin kolme taiteilijaa ajankohtaisesta merkittävästä taiteellisesta työskentelystä. (á 5 000 €)

Karri ”Paleface” Miettinen, rap-artisti, kirjailija, sanoittaja, radiojuontaja, aktivisti

Paleface on artisti joka tekemisellään ottaa vahvasti kantaa. Hän on levyttänyt levyjä ja tehnyt musiikkivideoita. Hän on esiintynyt ympäri Helsinkiä soolona tai eri kokoonpanoilla ja kiertänyt losangelesilaisen rap-artisti Matren kanssa Yhdysvalloissa ja hän on kirjoittanut kolme kirjaa.

Hän ei arastele ottaa kantaa vääryyttä vastaan, kun päättäjien toimet johtavat köyhyyteen tai kun uusfasistien aatteet leviävät. Hän välittää nuorista ja haluaa rohkaista heitä.

Yhdessä Kaisa Happosen kanssa tehdyllä kirjallaan Revi se – kokoa maailma uusiks! joka ilmestyi syksyllä 2018 hän haluaa rohkaista nuoria luovuuteen, rikkomaan vanhoja ajatuksia, tekemään uutta ihan omaa runotaidetta.

Valtteri Raekallio, tanssitaiteilija ja koreografi

Valtteri Raekallion uusin teos Muistikuvia – Recollections esitettiin Zodiakissa toukokuun 2019 aikana. Tehtyään suurmuotoisempia esityksiä ryhmän kanssa, Raekallion Muistikuvia on löytänyt oman vahvan ja raikkaan muotonsa kahdelle kokeneelle tanssijalle ja yhdelle viulistille. Tässäkin teoksessa työskentely liikkuu useiden taiteenlajien rajapinnoilla.

Valtteri Raekallion 7 –hengen nykytanssiryhmä Raekallio Corp on toiminut vuodesta 2013 ja saanut monelle esitykselleen salit täyteen. Hänen teokset ovat intensiiviset ja taidelajien rajapintoja ylittäviä. Erityisesti paikkasidonnaiset ja immersiiviset teokset ovat herättäneet yleisön huomion.

Milja Sarkola, näytelmäkirjailija, käsikirjoittaja ja teatteriohjaaja

Milja Sarkola oli ajankohtainen keväällä 2019 näytelmällä Harriet, jonka hän on kirjoittanut ja ohjannut Ryhmäteatterille. Sarkola pureutuu rohkeasti aiheeseen kuinka selvittämättömät konfliktit, traumat ja syyllisyys, vaikuttavat seuraaviin sukupolviin.

Vaikeat tragediat, elämän tapahtumat, jättävät aina jälkensä jollakin tavalla - kun niistä vaikenee ja luulee näin peittävänsä jäljet pois, ne jäävät tiedostamatta elämään jollakin tasolla ja periytyvät seuraaville sukupolville.

Milja Sarkola toimi Teatteri Takomon taiteellisena johtajana v. 2008-2012. Hänen näytelmiä ja ohjauksia on nähty mm Teatteri Takomossa, Q-Teatterissa ja Viiruksessa.

19.09.2019Rakasta minut vahvaksi - TEATTERIARVOSTELU
19.09.2019Teatteritaide vahvasti esillä Turun Kirjamessuilla
19.09.2019Jari Sillanpään syyskiertue konserttisaleissa
19.09.2019MTV uudistaa aamuohjelmistoaan - Huomenta Suomesta tulee Uutisaamu
19.09.2019Rakkautta & Anarkiaa -festivaali alkaa - luvassa yhdentoista päivän elokuvaekstaasi
18.09.2019Ravintola Nokka kattaa maut metsästä pöytään entistä tyylikkäämmin
18.09.2019Storytel ostaa yhden Suomen suurimmista kustantamoista
18.09.2019Pajtim Statovci ehdolla arvostetun National Book Awards -palkinnon saajaksi
18.09.2019Uusi taideteos kurvaa pääkaupunkiseudun kaduille - HSY:n jäteauton kyljessä Jussi TwoSevenin teos
18.09.2019Clare Mackintoshin omaan perhetragediaan pohjautuva romaani pohtii isoja kysymyksiä

Siirry arkistoon »