Kulttuuritähdet on ajankohtainen kulttuurikritiikin sivusto.

Näillä sivustoilla arvostellaan ja esitellään tarjontaa kulttuurin monilta eri aloilta sekä päivitetään myös päivittäin uusimmat uutiset kulttuurista.

Kulttuuritähdet-sivuston antamien tähtien avulla selvität nopeasti ja helposti mm. mikä taidenäyttely on nähtävä, mikä uutuuskirja luettava, mikä teatteriesitys on koettava ja mitä ensi-iltaan tulevia elokuvia ei kannata jättää katsomatta.

Kulttuuritähdet-sivustot tuottaa ja toimittaa:

Freelance-toimittaja-valokuvaaja ja Suomen Arvostelijain Liiton jäsen
Marko Kilpilampi

Uusimmat arvostelut (luettavissa sivun yläpalkin kautta klikkaamalla)

TEATTERI:
Harmony Sisters (Teatteri Eurooppa Neljä)

TEATTERI: Jarkko Tamminen Show 2019 (Peacock-teatteri)

DVD-ELOKUVAT: Aquaman

DVD-ELOKUVAT: Rocketman

TEATTERI: Sapiens (Kansallisteatteri)

TEATTERI: Miitta elää! (Aleksanterin teatteri)

TEATTERI: Mielensäpahoittajan miniä (Aleksanterin teatteri)

TEATTERI: Lava-ammuntaa VI (Ryhmäteatteri)

TEATTERI: Mies, joka rakasti järjestystä (Helsingin Kaupunginteatteri)

TEATTERI:
Kaikki hienot jutut (Kansallisteatteri)

TEATTERI:
Pienet ketut (Helsingin Kaupunginteatteri)

TEATTERI:
Villahousuhäpeä (Teatteri Avoimet Ovet)

TEATTERI:
Kolmen kimppa (Helsingin Kaupunginteatteri)

ELOKUVA:
Kolme sekuntia

MUSIIKKI:
Fork Chapter I: The End (Svenska Teatern)

ELOKUVA:
Täydellinen joulu

ELOKUVA:
And Then We Danced

ELOKUVA:
Koirat eivät käytä housuja

TEATTERI:
Sirkus Finlandia 2019

ELOKUVA:
Maleficent 2: Pahan valtiatar

ELOKUVA:
Fingerpori

DVD-ELOKUVAT:
Sistersin veljekset

DVD-ELOKUVAT:
Budapestin auringonlasku

Yhteystiedot

Lehdistötiedotteet ja kutsut pyydetään
lähettämään sähköpostitse:

kulttuuritahdet@gmail.com

Muu materiaali ja arvostelukappaleet pyydetään lähettämään perinteisesti postitse osoitteeseen:

Kulttuuritähdet
Marko Kilpilampi
Arkadiankatu 8 C 19
00100 Helsinki

Kulttuuritähdet-sivusto ei vastaa tilaamatta lähetetyistä arvosteluista/jutuista tai lähetetyistä materiaaleista.


Copyright
© Kulttuuritähdet 2019

Tässä ovat Uuden Musiikin Kilpailun finalistit

29.01.2020

Kuvahaun tulos haulle eurovision 2020

e0d36284223fad490cf1c5189e76ab34

Uuden Musiikin Kilpailun voitosta ja Suomen seuraavan euroviisuedustajan paikasta kisaa tänä vuonna kuusi artistia: TikaErika VikmanAksel KankaanrantaF3MSansa ja Catharina Zühlke.

Voittaja valitaan UMK-finaalissa 7.3. Kilpailubiisit julkaistaan yksi kerrallaan pe 24.1. alkaen aina keskiyöllä Yle Areenassa sekä Spotifyssa, Deezerissä ja muissa musiikin suoratoistopalveluissa. Jokainen UMK-finalisti saa biisilleen oman julkaisupäivän.

Kilpailubiisien julkaisupäivät:

Julkaisu klo 00.00 Yle Areenassa sekä useissa musiikin suoratoistopalveluissa.

pe 24.1. Tika: I Let My Heart Break

ma 27.1. Erika Vikman: Cicciolina

ti 28.1. Aksel Kankaanranta: Looking Back

ke 29.1. F3M: Bananas

to 30.1. Sansa: Lover View

pe 31.1. Catharina Zühlke: Eternity

- “Finaalin taso on todella korkea ja kappaleet monipuolisia niin tyylien kuin esittäjien puolesta. Toivon, että mahdollisimman moni suomalainen löytää artistin ja kappaleen, joka olisi täydellinen edustamaan Suomea Euroviisuissa. Hienoa myös nähdä iso joukko Suomen eturivin tuottajia ja kirjoittajia biisien taustalla”, kertoo YleX:n musiikkipäällikkö ja UMK-ammattilaisraatia vetänyt Tapio Hakanen.

Kuvahaun tulos haulle umk 2020

Kuva © Yle / Mona Salminen

Tika: I Let My Heart Break

Tika on vuoden 2018 X Factor -voittaja ja powerballadien voimanainen.

- “Hain mukaan UMK:hon koska rakastan Euroviisuja ja UMK on mielestäni mahtava konsepti. Sain mahdollisuuden olla osa tätä ja se on tosi ihanaa! Suurimmat idolini ovat Whitney Houston ja Celine Dion, koska he ovat vahvoja naisia, jotka antavat kaikkensa”, Tika kertoo.

Tikan upea I Let My Heart Break seuraakin vahvasti artistin esikuvien jalanjäljillä.

Nepalista 1,5-vuotiaana adoptoitu Tika on ollut mukana myös Ruotsin Idolsissa, Suomen Voice of Finlandissa sekä ruotsalaisessa Kadonneen jäljillä -ohjelmassa, jonka avulla hän löysi veljensä ja muita nepalilaisia sukulaisiaan. Vapaa-ajallaan hän rakastaa matkustamista ja luontoa sekä rikos- ja murhamysteereitä käsitteleviä podcasteja.

Tikan biisi I Let My Heart Break julkaistaan pe 24.1. klo 00.00.

Erika Vikman: Cicciolina

Erika Vikman edustaa tämän vuoden UMK:n rohkeinta linjaa. Suomenkielistä viihdepoppia esittävän Erikan kappaleet tehdään pilke silmäkulmassa, mutta syvyyttäkin löytyy.

- “Teimme laulun, josta minulle tuli heti vahva olo että tämä sopisi Euroviisuihin. Kuin tilauksesta kuulin pian, että UMK:n avoin haku palaa taas. Ajatus tuntui aluksi hullulta, mutta toisaalta tajusimme, että näin tämän kuuluukin mennä”, Erika kertoo.

- “Odotan jännittävää ja hienoa matkaa. Käy miten käy, tämä tulee olemaan itselleni uudistava ja vapauttava kokemus!”

Cicciolina on reipasta suomidiskoa, jossa seksuaalista vapautta ei piilotella. Musiikissa kuuluvat sekä menneiden vuosikymmenten että Kikan vaikutus. Kappaleella halutaan muistuttaa, etteivät rohkea naisellisuus ja feminismi sulje toisiaan pois.

- “Laulullani on mielestäni tärkeä sanoma, jonka takana seison sataprosenttisesti. Toivon, että tällä on myös kuulijoihin voimauttava ja ajatuksia herättävä vaikutus!”

Erika Vikmanin biisi Cicciolina julkaistaan ma 27.1. klo 00.00.

Aksel Kankaanranta: Looking Back

Aksel Kankaanranta on tullut tunnetuksi vuoden 2017 Voice of Finlandista sekä Pyhimyksen palkitun superhitin “Jättiläinen” feattaajana. Turkulaistaustainen Aksel haluaa näyttää, ettei ujous ole este esiintymiselle.

- “Miksikö haluan miljoonayleisöjen eteen vaikka olen ujo? Mietin, miksi sitä pitäisi ihmetellä? Haluan toteuttaa itseäni ja herättää syviä tunteita ja reaktioita ihmisissä. Haluan välittää herkkyyttä ja sielukkuutta.”

Voice of Finlandia Aksel pitää avaavana kokemuksena, jossa oli parasta isojen yleisöjen eteen pääseminen.

- “Se oli vähän kuin tulikaste. Siinä tilanteessa huomasin, ettei lavalla jännitä juurikaan. UMK:sta odotan yhtä mukavaa kokemusta. Tässä pääsee vielä oikein syventymään esityskappaleeseensa ja olemaan biisin henkilökohtainen radiomajakka”, Aksel kertoo.

Akselin herkkä kappale Looking Back kertoo maailmantuskasta, rakkaudesta ja riittämättömyyden tunteesta.

- “Asetamme kaikenlaisia etappeja elämiimme. Mikä niiden arvo on ja tekeekö niiden saavuttaminen ihmisen todella onnelliseksi?”, Aksel kuvailee kappaletta.

Vapaa-aikanaan Aksel löytää onnen muun muassa vinyylilevyistä sekä ajanvietosta koiransa kanssa, jolle hän myös toisinaan laulaa.

Aksel Kankaanrannan biisi Looking Back julkaistaan ti 28.1. klo 00.00.

F3M: Bananas

F3M-yhtyeen tähtäimessä on olla 2020-luvun Spice Girls. Heidän musiikkinsa säkenöi villiä energiaa ja persoonallinen kolmikko osoittaa esimerkillään, että jokainen meistä on upea juuri sellaisena kuin on.

Bananas on anarkistisella otteella esitetty, tarttuva ja tanssittava pop-kappale, jonka teemoja ovat ehdoton suvaitsevaisuus ja riehakas bilettäminen.

Yhtyeen muodostavat Viv, Baby O ja MIARA, jotka kuvailevat itsejään käveleviksi jukeboxeiksi.

- “Me lähdettiin mukaan UMK:hon näyttämään kaikille, mihin yhdessä pystymme. Toki tää on myös just sitä mitä haluamme tehdä, eli laulaa ja esiintyä. Emme malta odottaa, että pääsemme osoittamaan kykymme Euroviisuissa!”

F3Min biisi Bananas julkaistaan ke 29.1. klo 00.00.

Sansa: Lover View

Pitkän linjan muusikko Sansa tuo klubitunnelmaa UMK:hon. Takavuosien indiefolkin jälkeen Sansa on siirtynyt elektronisempaan suuntaan ja ajattomaan pop-musiikkiin, ja Bryan Adamsin lämppärinä esiintyminen ja Provinssirockin lava ovat vaihtuneet mm. yhteistyöhön EDM-artisti Kaskaden kanssa.

Pohjanmaalta lähtöisin oleva Sansa nimeää tämänhetkisiksi musiikillisiksi esikuvikseen Sian ja Robynin. Suomen edustaminen Euroviisuissa olisi unelmien täyttymys:

- “Olen euroviisufani, joten kisaan osallistuminen on ollut mun unelma jo pikkutytöstä lähtien. Nyt minusta tuntui, että vihdoin aika ja biisi on oikea”, Sansa kertoo.

Sansan kilpailukappale Lover View on viileää ja sensuellia elektroa.

- “Kappale kertoo ultimaattisesta yhteydestä ja rakkaudesta, jota me kaikki tarvitaan”, Sansa kuvailee kappalettaan.

Ystävyyttä ja terveyttä vaaliva Sansa viettää vapaa-aikansa nauttien kuntoilusta, ystävistä, kirjoista ja televisiosarjoista.

Sansan biisi Lover View julkaistaan to 30.1. klo 00.00.

Catharina Zühlke: Eternity

Vuoden 2017 Uuden Musiikin Kilpailussa toiseksi tullut Catharina Zühlke on kokenut artisti: hän on rakastanut esiintymistä pikkulapsesta saakka ja toiminut ammattimuusikkona jo vuosia. Vuonna 2013 hän osallistui Idolsiin sijoittuen viidenneksi.

Melodista ja voimaannuttavaa pop-musiikkia esittävä, saksalaisjuuret omaava Catharina Zühlke varttui Vantaalla kuunnellen Aretha Franklinia, Whitney Houstonia ja Michael Jacksonia.

- “Olen aina ihaillut voimakasäänisiä naisartisteja, millä on ollut iso vaikutus omaan laulutyyliini”.

Catharina Zühlken kappale Eternity kertoo rakkauden voimasta.

- “Eternityn syntyessä kaikki palaset loksahtivat ikään kuin itsekseen kohdilleen. Minulle tuli hyvin vahva tunne siitä, että tällä kappaleella on suurempi merkitys”, Catharina kertoo.

Laulamisen ohella ihmisläheinen Catharina saa iloa muun muassa ystävien tapaamisesta sekä tanssimisesta.

Catharina Zühlken biisi Eternity julkaistaan pe 31.1. klo 00.00.

Kaikki kappaleet voit kuunnella ja videot katsoa täältä

Kuvahaun tulos haulle eurovision 2020

Suomen euroviisuedustaja valitaan lauantaina 7.3.2020 suorassa UMK-lähetyksessä. Finaali järjestetään Tampereen Mediapoliksessa ja se näytetään suorana Yle TV1:llä ja Yle Areenassa klo 21 alkaen.

Finaali on kuunneltavissa suorana myös Yle X3M-kanavalla. Ohjelman juontaa Krista Siegfrids ja kommentaattorina toimii Mikko Silvennoinen. Green Roomin isäntinä toimivat YleX:n Viki ja Köpi ja ruotsinkielisestä selostuksesta vastaavat Johan Lindroos ja Eva Frantz.

Katsojat voivat äänestää suosikkiaan suoran lähetyksen aikana maksutta Yle.fi-sovelluksella tai maksullisesti joko tekstiviestillä tai soittamalla äänestysnumeroon. Myös kansainvälinen raati pisteyttää biisit ja esitykset. Voittajabiisin määrittää yleisöäänet ja kansainvälisen raadin antamat pisteet.

Tapahtumaan ei myydä lippuja rajallisen kapasiteetin vuoksi, mutta lähetyksen studioyleisöksi on mahdollista ilmoittautua. Yleisöksi UMK-finaaliin Tampereelle voi ilmoittautua ma 3.2. klo 9 alkaen osoitteeessa yle.fi/umk.

Myös Ruotsin euroviisukarsinta Melodifestivalen huipentuu finaaliin 7.3. Finaali on katsottavissa suorana lähetyksenä Yle Areenassa klo 21 alkaen sekä jälkilähetyksenä TV1:llä heti UMK-finaalin jälkeen. Melodifestivalenin karsinnat alkavat TV1:llä 1.2. Kaikki Melodifestivalen-lähetykset näytetään suorana ja tänä vuonna ne on mahdollista katsoa myös suomeksi selostettuna.

UMK-ammattilaisraati koostui useista musiikkialan ammattilaisista
YleX:n musiikkipäällikkö Tapio Hakasen luotsaama UMK-ammattilaisraati valitsi finalistikappaleet yli 400 hakemuksen joukosta.

Raatiin kuului Hakasen lisäksi UMK-tuottaja Anssi Autio, TV-ohjaaja Juha-Matti Valtonen, koreografi Reija Wäre, Spotify Suomen soittolistavastaava Samuli Väänänen, Etenee Recordsin A&R Perttu Mäkelä, YleX:n musiikkitoimittajat Ida Karimaa sekä Katri Norrlin, Radio Suomen musiikkipäällikkö Johan Lindroos sekä Yle X3M:n musiikkipäällikkö Amie Borgar.

06.04.2020Suomen suosituin kulttuuriharrastus, elokuvissakäyminen, on ollut jo kaksi viikkoa pysähdyksissä
06.04.2020Haku vuoden 2021 Uuden Musiikin Kilpailuun avataan syyskuussa
06.04.2020Saamenkielinen Muumilaakso Mumenvággi alkaa 13. huhtikuuta
06.04.2020VOIKUKKA! - PIENTAREELTA PATAAN- ensimmäinen voikukkaan keskittyvä ruokakirja on ilmestynyt
06.04.2020Inkerinsuomalaisten kirjeet ja Stalinin vainot
02.04.2020Yle Olohuone: Olavi Uusivirran toivekonsertti lauantaina - viikon muina esiintyjinä Arja Koriseva, Kaija Koo, Jukka Poika ja All Female Panel
02.04.2020Nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaalin avaus siirtyy
02.04.2020Kirja mestarivalmentaja Markku Kanervan salaisuudesta ilmestyy 22. huhtikuuta
02.04.2020Helsinki-päivä siirtyy verkkoon ja kutsuu mukaan digitaalisia tapahtumia
02.04.2020Otavan Kirjasäätiö jakoi yli puoli miljoonaa euroa apurahoja ja myönsi neljä kirjallisuuspalkintoa

Siirry arkistoon »