Kulttuuritähdet on ajankohtainen kulttuurikritiikin sivusto.

Näillä sivustoilla arvostellaan ja esitellään tarjontaa kulttuurin monilta eri aloilta sekä päivitetään myös päivittäin uusimmat uutiset kulttuurista.

Kulttuuritähdet-sivuston antamien tähtien avulla selvität nopeasti ja helposti mm. mikä taidenäyttely on nähtävä, mikä uutuuskirja luettava, mikä teatteriesitys on koettava ja mitä ensi-iltaan tulevia elokuvia ei kannata jättää katsomatta.

Kulttuuritähdet-sivustot tuottaa ja toimittaa:

Freelance-toimittaja-valokuvaaja ja Suomen Arvostelijain Liiton jäsen
Marko Kilpilampi

Uusimmat arvostelut (luettavissa sivun yläpalkin kautta klikkaamalla)

TEATTERI:
Harmony Sisters (Teatteri Eurooppa Neljä)

TEATTERI: Jarkko Tamminen Show 2019 (Peacock-teatteri)

DVD-ELOKUVAT: Aquaman

DVD-ELOKUVAT: Rocketman

TEATTERI: Sapiens (Kansallisteatteri)

TEATTERI: Miitta elää! (Aleksanterin teatteri)

TEATTERI: Mielensäpahoittajan miniä (Aleksanterin teatteri)

TEATTERI: Lava-ammuntaa VI (Ryhmäteatteri)

TEATTERI: Mies, joka rakasti järjestystä (Helsingin Kaupunginteatteri)

TEATTERI:
Kaikki hienot jutut (Kansallisteatteri)

TEATTERI:
Pienet ketut (Helsingin Kaupunginteatteri)

TEATTERI:
Villahousuhäpeä (Teatteri Avoimet Ovet)

TEATTERI:
Kolmen kimppa (Helsingin Kaupunginteatteri)

ELOKUVA:
Kolme sekuntia

MUSIIKKI:
Fork Chapter I: The End (Svenska Teatern)

ELOKUVA:
Täydellinen joulu

ELOKUVA:
And Then We Danced

ELOKUVA:
Koirat eivät käytä housuja

TEATTERI:
Sirkus Finlandia 2019

ELOKUVA:
Maleficent 2: Pahan valtiatar

ELOKUVA:
Fingerpori

DVD-ELOKUVAT:
Sistersin veljekset

DVD-ELOKUVAT:
Budapestin auringonlasku

Yhteystiedot

Lehdistötiedotteet ja kutsut pyydetään
lähettämään sähköpostitse:

kulttuuritahdet@gmail.com

Muu materiaali ja arvostelukappaleet pyydetään lähettämään perinteisesti postitse osoitteeseen:

Kulttuuritähdet
Marko Kilpilampi
Arkadiankatu 8 C 19
00100 Helsinki

Kulttuuritähdet-sivusto ei vastaa tilaamatta lähetetyistä arvosteluista/jutuista tai lähetetyistä materiaaleista.


Copyright
© Kulttuuritähdet 2020

Tanssi tavoittaa yli puoli miljoonaa ihmistä vuodessa

09.06.2020

tanssiviekoon2017.jpg

Suomalaisen tanssitaiteen katsoja- ja kokijaluvut ovat vakiintuneet reiluun puoleen miljoonaan vuodessa, Taiken toiminta-avustusta saavien ryhmien talous kohentui, mutta suomalaista tanssia nähtiin ulkomailla vähemmän kuin aikaisemmin, kertovat tilastot vuodelta 2019.

Tanssitilastoissa näkyy yhä selvempi kentän jakautuminen vakiintuneisiin tanssiryhmiin, jotka saavat toimintaansa valtionavustusta tai valtionosuutta, ja muihin, jotka toimivat omien lipputulojen ja kertaluontoisten produktioavustusten varassa. Jälkimmäisiä on noin 75 % kentällä toimivista ryhmistä ja freelancekoreografeista.

Suomalaisilla tanssiryhmillä ja tuotantokeskuksilla oli vuonna 2019 suunnilleen saman verran esityksiä kuin edellisvuonna (yhteensä 2 829 esitystä), mutta uusia teoksia, eli kantaesityksiä tehtiin hieman enemmän (159).

Puolet vuoden kantaesityksistä oli vain produktiokohtaisia avustuksia saaneiden ryhmien ja yksittäisten koreografien tekemiä.

Tilastot kertovat yhä selvemmästä kentän jakautumisesta vakiintuneisiin ryhmiin, jotka saavat VOS-avustusta tai valtion toiminta-avustusta, ja muihin, jotka toimivat vapaina ryhminä tai produktiokohtaisina kokoonpanoina, ilman pitkäaikaista rahoitusta. Jälkimmäisten esitysmäärät ovat huomattavan alhaisia: tanssitilastoissa on peräti 75 toimijaa, joilla koko vuoden 2019 aikana oli alle 10 esityskertaa.

balettitanssija.jpg

Kymmenen prosenttia tanssiryhmistä, eli isoimmat ja vakaimmin rahoitetut VOS-ryhmät, tuotantokeskukset ja kansallisbaletti keräsivät 72 % tanssin katsojista vuonna 2019. Niistä valtaosalla on oma näyttämö, minkä ansiosta niillä oli myös huomattavasti enemmän esityskertoja kuin muilla tanssitoimijoilla.

Vapaista ryhmistä ja yksittäisistä koreografeista vain neljä pääsi yli 50 esityksen vuodessa. Kotimaisen vierailu- ja kiertuetoiminnan kehittymättömyyden vuoksi esitykset jäävät helposti kertaluontoisiksi ja paikallisiksi.

Produktiokohtainen avustusjärjestelmä ei tue pitkäjänteistä, kestävää kehitystä, vaan kannustaa aina uusien projektien luomiseen, mikä näkyy kasvaneissa kantaesitysluvuissa. Pelkästään Taiteen edistämiskeskus (Taike) jakoi vuonna 2019 kohdeapurahoja huomattavasti useammalle kuin edellisvuonna. Vaikka rahaa oli enemmän jaossa, yksittäisen myönnetyn apurahan keskimääräinen koko ei juuri kasvanut.

Sen sijaan Taikelta toiminta-avustusta saavien ryhmien talous kohentui. Vuonna 2019 vapaiden tanssiryhmien toiminta-avustuspottia nostettiin 24 % osana koko esittävän taiteen valtionrahoitusuudistusta.

Tanssiryhmien kunnanavustukset ovat laahanneet esimerkiksi teatterien avustustason perässä jo vuosikymmenen ajan, mutta nyt kunnanavustukset nousivat selvästi jo toista vuotta peräkkäin. Valtaosa kasvusta on Helsingin kaupungin avustusten korotuksia, mutta nousua oli myös muutamilla muilla paikkakunnilla (Turku, Jyväskylä).

tanssija.jpg

Ulkomaanvierailuja suomalaiset tanssiryhmät tekivät ennätysvähän. Esityskertoja ulkomailla oli 97 ja katsojia 28 000. Ulkomaanvierailujen määrä on kääntynyt laskuun vuodesta 2011 alkaen, jolloin esityskertoja kotimaan ulkopuolella oli vielä 240.

Vierailujen vähentymiseen vaikuttavat monet tekijät. Monilla mailla on omien ryhmien kansainvälisiä kiertueita tukeva matkatukijärjestelmä, jollaista Suomessa ei ole. Kansainvälisistä esiintymistilaisuuksista kilpaillessa tämä tekee suomalaisista ryhmistä kalliimpia ja asettaa ne epäedulliseen asemaan. Kansainvälinen toiminta on myös muuttunut vuosikymmenen alusta enemmän yhteistyöprojekteja ja residenssejä suosivaan suuntaan, mikä ei näy tilastoissa esitysvierailuina.

Jo muutaman vuoden ajan on ollut myös havaittavissa, että kansainvälinen kiertäminen on osa vain muutamien tanssiryhmien vakiintunutta toimintaa. Sen lisäksi on vapaita ryhmiä, joka tekevät yksittäisiä pistokeikkoja silloin tällöin.

Vuonna 2019 ulkomaanvierailuja tehneiden joukossa oli neljä tanssiryhmää, joiden esityksistä suuri osa ja katsojista valtaosa (70 % tai yli) oli Suomen ulkopuolella.

06.07.2020Kuka on Carmen Mola? Verimorsian-trillerin luoja suojelee henkilöllisyyttään tarkasti
06.07.2020Kirjailijat Paula Noronen ja Juha Vuorinen lyövät viisaat päänsä yhteen podcastissa
06.07.2020Suomenlinnan kesäteatterissa keskitytään tänä kesänä hyvän elämän peruspilareihin - tosiystävyyteen sekä tasapainoiseen arkeen
05.07.2020FOX:lla alkaa uusi, hulvaton viihdeohjelma - juontajana Juha Perälä
05.07.2020Disney+ -suoratoistopalvelu julkaistaan Suomessa 15. syyskuuta
05.07.2020Kiitos kirjasta -palkinto myönnetään vuonna 2020 Antti Röngälle kirjasta Jalat ilmassa
05.07.2020Mitä Suomi luki toukokuussa 2020 - katso lista
05.07.2020Helppo ero -komedia Naantalissa on kesän tehokkain nauruterapia
05.07.2020Anu-Maarit Moilanen Oulun teatterin toimitusjohtajaksi
05.07.2020Kapellimestari Santtu-Matias Rouvali on Vuoden karikatyyppi

Siirry arkistoon »