Uutuusäänikirja paljastaa neljä asiaa, jotka tekevät etenkin terveydenhuollon alalla työskentelevästä sarjamurhaajasta poikkeuksellisen vaarallisen

23.07.2020

Myrkkyhoitaja – Sarjamurhaajan tarina on rikostoimittaja Miika Viljakaisen kirjoittama kolmiosainen true crime -äänikirja Suomen rikoshistorian ainoasta naispuolisesta sarjamurhaajasta Aino Nykoppista.

Tällä hetkellä elinkautista istuva entinen terveydenhuollon työntekijä Aino Nykopp (nyk. Ann-Maria Myllgren) on Suomen tunnetuimpia sarjamurhaajia.

Juhannusaattona äänikirjapalvelu Storytelissä julkaistussa Myrkkyhoitaja – Sarjamurhaajan tarina -äänikirjassa rikostoimittaja Miika Viljakainen paneutuu Nykoppin tapaukseen ja listaa neljä syytä sille, mikä tekee juuri terveydenhuollon alalla työskentelevästä sarjamurhaajasta poikkeuksellisen vaarallisen.

1. Uhrit ovat helposti saatavilla 

”Lääkärinä tai hoitajana työskentelevällä murhaajalla on sairaalassa saatavillaan loputon määrä uhreja, joista monet ovat jo valmiiksi heikkoja, muistisairaita ja kenties jo kuoleman partaalla”, äänikirjassa todetaan. Kun monisairas vuodepotilas kuolee, harva osaa epäillä henkirikosta, sillä luonnolliset kuolemat ovat normaali osa heidän arkeaan. 

2. Murhaaja pystyy liikkumaan vapaasti uhrien keskuudessa

”Jos murhaaja on yksi työntekijöistä, hän pystyy sulautumaan muun henkilökunnan joukkoon ja pääsee liikkumaan uhrien keskuudessa vapaasti. Lisäksi henkilökunnan jäsenenä sairaalassa pääsee käsiksi vahvoihin lääkkeisiin, joilla voi tappaa ihmisen ja jotka voi myös hävittää sairaalaympäristössä suhteellisen helposti”, äänikirjassa kerrotaan.

3. Rikospaikka ja todisteet hävitetään murhaajan puolesta

”Sairaalassa toimivan murhaajan ei tarvitse liikutella uhrinsa ruumista tai etsiä sille minkäänlaista kätköpaikkaa. Kun uhri on kuollut, lääkintävahtimestarit hakevat vainajan osastolta parin kolmen tunnin kuluessa. Lakanat vaihdetaan ja ennen pitkää sänkyyn tuodaan uusi potilas. Rikospaikka häviää, todisteet katoavat.” Äänikirjassa sanotaan osuvasti, että murhaaja voi tavallaan kätkeä rikoksensa kaikkien nähtäville, luonnollisten kuolemien joukkoon.  

4. Terveysalan instituutiot suojelevat mainettaan

”Terveysalan instituutiot eivät ole erityisen aktiivisia tekemään tiliä epäilyttävästä toiminnasta, joka tapahtuu heidän seiniensä sisällä. Esiin tulleet ongelmat pyritään hoitamaan nopeasti ja tehokkaasti pois päiväjärjestyksestä, mieluiten ilman julkista mekkalaa. Sairaala voi antaa työntekijälleen potkut, mutta mikäli hoitajan tai lääkärin ammatinharjoittamisoikeuksia ei rajoiteta, he pystyvät hakemaan uudelleen töitä ilman ihmeempiä ongelmia.” 

Äänikirjan mukaan Aino Nykoppia epäiltiin jo aiemmin muun muassa lääkevarkauksista, mutta erilaisten tietokatkosten vuoksi hän pystyi siirtymään uudelle työnantajalle ja jatkamaan toimintaansa niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Äänikirjan voit kuunnella kokonaisuudessan täältä

31.07.2020Isäni Marianne - ELOKUVA-ARVOSTELU
31.07.2020Rattiraivo - ELOKUVA-ARVOSTELU
29.07.2020Aika jonka sain oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
27.07.2020Antti J. Jokisen HELENE on valittu ehdolle Shanghain kansainvälisen elokuvafestivaalin kilpasarjassa
24.07.2020Elias Kaskinen julkaisi toisen soolosinglensä
24.07.2020Taylor Swiftilta yllätysalbumi
24.07.2020Palkitun Teemu Nikin uusi elokuva NIMBY on pikimusta komedia suvaitsevuudesta ja suvaitsemattomuudesta
23.07.2020SeaHelsinki Sound - musiikkielämys keskellä merta 1.-2. elokuuta
23.07.2020Helsinki Pride -kulkue ja puistojuhla pidetään netissä, kaupunkitiloissa ja kodeissa
23.07.2020Syke-sarjasta tehdään elokuva

Siirry arkistoon »