Palkitun Teemu Nikin uusi elokuva NIMBY on pikimusta komedia suvaitsevuudesta ja suvaitsemattomuudesta

24.07.2020

Tästä ajasta kertova Nimby (lyhenne termistä Not In My Backyard) on pikimusta komedia suvaitsevana itseään pitävien ihmisten suvaitsemattomuudesta.

Ohjauksesta vastaa kotimaisen elokuvan kentän anarkistisimpiin ja palkituimpiin tekijöihin lukeutuva Teemu Nikki (Armomurhaaja, tv-sarja Sekasin). Nimby kertoo tästä ajasta ja sen ristiriidoista – ja uskaltaa nauraa aiheille, joille yleensä vain pudistellaan päätä tai joilta suljetaan silmät.

Kuvassa etualalla Jouko Puolanto (Osmo), Ona Kamu (Minttu) ja Antti Reini (Topi). Takarivissä Susanna Pukkila (Mervi), Almila Bagriacik (Kata) ja Mari Rantasila (Kaisa).

Kuva ©  Tomi Palsa

Tapahtumat saavat alkunsa, kun kaupunkilaistunut Mervi vie ensimmäisen kerran tyttöystävänsä Katan maaseudulle vanhempiensa luo. Mervi pelkää, että vanhempien on vaikea suvaita tyttöparia – varsinkin kun Katan äiti on iranilainen ja isä saksalainen - mutta käy ilmi, että perillä Mervillä on itsellään paljon enemmän sulateltavaa.

Vanhempien omalaatuinen, avoin rakkausjärjestely, uusnatseihin liittynyt ex-poikaystävä, periuskonnolliset kummivanhemmat ja paikkakunnalle muuttaneiden pakolaisten synnyttämät ristiriidat eivät varsinaisesti helpota vierailua.

- "Olen ennakkoluuloinen ihminen ja koen raskaaksi keskustella erilaisten ihmisten kanssa. On niin paljon helpompaa, kun ei tarvitse kyseenalaistaa omia ajatuksiaan. Aivan kuten on helppo olla suvaitsevainen asioiden suhteen, jotka eivät oikeasti omaa elämää kosketa. Huomattuani itsessäni nämä piirteet, päätin tehdä aiheesta elokuvan. Haluan takapihalleni myös erilaisia ihmisiä”, ohjaaja Teemu Nikki avaa aihevalintaa.

- “Suvaitsevaisten ihmisten suvaitsemattomuus on aina ajankohtainen aihe, mutta kun tätä kirjoitettiin ei koronaviruksesta ollut vielä hajuakaan. Päähenkilöiden jääminen jumiin piiritettyyn taloon niin, että kukaan ei ole mistään samaa mieltä, on näin pandemia-aikana pistävän ajankohtaista”, tuottaja Jani Pösö jatkaa.

Teemu Nikki ja Jani Pösö ovat työpari, jonka edellinen elokuva Armomurhaaja oli Suomen ehdokas parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkintoon. Armomurhaaja sai ensi-iltansa Toronton kansainvälisillä elokuvajuhlilla ja se palkittiin parhaan käsikirjoituksen ja parhaan elokuvamusiikin Jussi-palkinnoilla.

Armomurhaaja ja Nikin aikaisemmat lyhytelokuvat (mm. All Inclusive, Siivooja) ovat kiertäneet festivaaleilla ympäri maailman, mm. Cannesin elokuvajuhlien kilpasarjassa ja Sundancen elokuvajuhlilla. Nikin ohjaamat tv-sarjat Sekasin ja #lovemilla on palkittu Kultaisen Venlan –palkinnoilla ja ensiksi mainitusta on tehty remake-versiot sekä Ranskassa että Saksassa.

Nimbyn rooleissa nähdään mm. Susanna Pukkila, Almila Bagriacik, Mari Rantasila, Antti Reini, Elias Westerberg, Ona Kamu, Jouko Puolanto ja Matti Onnismaa. Elokuvan on tuottanut Jani Pösö / It’s Alive! Films. Nikki ja Pösö vastaavat työparina myös elokuvan käsikirjoituksesta.

Elokuva saa ensi-iltansa elokuvateattereissa 9. lokakuuta. Elokuvan levittää elokuvateattereissa Finnkinon elokuvalevitys ja sen oikeudet omistaa Scanbox Entertainment.

Trailerin elokuvasta voit katsoa täältä

19.09.2020Suosikkijuontaja Ella Kanninen tekee paluun Mikko Kekäläisen rinnalle Puoli seitsemän -ohjelmaan
19.09.2020Vexi Salmi, ensimmäinen Helismaa-palkinnon saaja, on poistunut keskuudestamme
19.09.2020Yleisöluento Gösta Sundqvistin laululyriikoista Lahdessa
19.09.2020Mitä Suomi lukee - elokuun 2020 myydyimmät kirjat
19.09.2020Nyt kannattaa lähteä sienimetsälle - uutuusoppaan avulla aloittelijakin tunnistaa syötävät sienet
19.09.2020Presidentti Barack Obaman muistelmien ensimmäinen osa ilmestyy suomeksi 17. marraskuuta
17.09.2020Vuoden biisillä palkittu BEHM julkaisee debyyttialbuminsa perjantaina 18. syyskuuta
17.09.2020BEHM palkittiin debyyttisinglestään - Hei rakas on vuoden biisi
17.09.2020Muusikko Arttu Wiskarin ravintola seniorikummiksi muistisairaalle vanhukselle
17.09.2020Kirveitä, moottorisahoja ja saunoja - uusi Guinnessin ennätystenkirja kutsuu tutkimaan maailmaa

Siirry arkistoon »