Kuvanveistäjä Toivo Jaatisen näyttävä teos saa arvoisensa kodin Sibeliustalosta

23.02.2021

Jäsenyys – LiveFIN ry

Kuvanveistäjä Toivo Jaatisen näyttävä teos saa arvoisensa kodin  Sibeliustalosta - ePressi

Lahden Sibeliustalo on saanut lahjoituksena edesmenneen kuvanveistäjä Toivo Jaatisen (1926-2017) tekemän massiivisen Jean Sibeliuksen muotokuvaveistoksen.

Merkittävän lahjoituksen tekivät Jaatisen lapset, jotka toivoivat teokselle näkyvää sijoituspaikkaa.

Metrin korkuinen teos on alkujaan osa monumenttiluonnosta, jolla Toivo Jaatinen osallistui vuonna 1961 järjestettyyn Sibelius-monumentin suunnittelukilpailuun. Kilpailuehdotukset tuli tehdä mittakaavassa 1:5, mutta jokin yksityiskohta työstä pyydettiin valmistamaan oikeassa koossaan.

Jaatinen valitsi istuvaa Sibeliusta esittävän Säveltäjämestari-työnsä luonnoksen yksityiskohdaksi pään. Ehdotus voitti kilpailun, mutta sen pohjalta ei monumenttia kuitenkaan toteutettu.

Näköispatsas koettiin liian perinteiseksi, vaikka Jaatisen luonnos olikin itse asiassa kaksiosainen. Istuva Sibelius ikään kuin katsoi edessään sijaitsevaa lennokasta abstraktia sommitelmaa, jonka ajatuksena oli kuvastaa säveltäjän jotakin syntymäisillään olevaa teosta.

Kuvanveistäjä Toivo Jaatisen näyttävä teos saa arvoisensa kodin  Sibeliustalosta - ePressi

Monumentin suunnittelukilpailun järjestänyt Sibelius-Seura ei hyväksynyt muitakaan palkituista ehdotuksista sellaisenaan monumentin lähtökohdaksi. Palkinnon ja lunastussijan saaneet taiteilijat kutsuttiin uuteen kilpailuun, jonka voitti lopulta Eila Hiltusen ehdotus.

Hiltusen työ oli muunnelma hänen ensimmäisessä kilpailussa lunastussijalle yltäneestä luonnoksestaan. Tätä uutta luonnostaan hän joutui vielä useaan otteeseen muokkaamaan, ennen kuin Sibelius-Seura hyväksyi sen tulevan monumentin lopulliseksi suunnitelmaksi.

Kuvanveistäjä Toivo Jaatisen näyttävä teos saa arvoisensa kodin  Sibeliustalosta - ePressi

Toivo Jaatisen tekemästä muotokuvapäästä on tehty kaksi pronssivalosta. Niistä toinen on esillä Kuopion Musiikkikeskuksessa ja toinen Kuopion venäläisessä ystävyyskaupungissa Pihkovassa, osana sikäläistä Sibelius-monumenttia.

Sibeliustalon omaisuudeksi siirtyvä alkuperäinen kipsinen muotokuva saa näkyvän paikan Metsähallista. Teos sijoitetaan sopivan korkuisen jalustan päälle, joten konsertti- ja tapahtumavieraat pääsevät ihastelemaan näyttävää teosta lähietäisyydeltä.

03.03.2021Stadin slangin etymologinen sanakirja selvittää vanhojen slangisanojen alkuperän
03.03.2021Ilmanvaihdon pienentäminen puoleen estää koronaviruksen leviämistä konserttisalissa - Pariisin filharmonikot ottivat simulaatiotyökalut avuksi konserttisalien aukaisemiseksi uudelleen
03.03.2021Uutuuskirjassa pohditaan miten onnellinen vanhuus Suomessa tänä päivänä toteutuu
03.03.2021Meteorologi Kerttu Kotakorven esikoiskirja on viimeisimpään tietoon perustuva visio tulevaisuuden Suomesta ilmastonmuutoksen kourissa
03.03.2021Leffateatterin akustiikka voi vääristää elokuvan äänimaiseman
03.03.2021Aarteet maailmalta - Mesenaattien matkassa - näyttely Sinebrychoffin taidemuseossa
03.03.2021Ykkösrivin esseisti Silvia Hosseini kirjoittaa elämästä, kuolemasta ja matkoista niiden välillä
03.03.2021Kämp-hotellikonsernin omistaja, bisnesmoguli Petter Stordalen esittää 10 elämänohjetta parempaan arkeen uutuuskirjassaan Vihdoinkin maanantai!
03.03.2021Renny Harlinin elämäkerta julkaistaan syksyllä 2021
03.03.2021Molli ja hirveä herne-kirja auttaa saamaan taaperon ruokailutilanteet haltuun

Siirry arkistoon »