Irti masennuslääkkeistä -kirja tarjoaa tutkittua tietoa ja vertaistukea vieroittumisen avuksi

25.02.2021

Irti masennuslääkkeistä ei ole lääkevastainen vaan kannanotto paremman lääkitsemiskulttuurin ja hoidon puolesta. (Kansi: Susanna Appel)

Masennuslääkkeet tuovat monelle tarvittavan avun, mutta osalle käyttäjistä niistä on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Jenny Rostainin Irti masennuslääkkeistä on ensimmäinen suomalainen tietokirja, jossa keskitytään masennuslääkkeiden vaiettuun puoleen: siihen miten niistä voi hallitusti päästä eroon.

Kirja käsittelee muun muassa sitä, miten masennuslääkkeet tarkalleen ottaen vaikuttavat aivoihin ja koko kehoomme. Samalla käy ilmi, miksi kehon palautuminen lääkityksestä ei tapahdu hetkessä.

Laajaan, yli 700 vastauksen kyselyaineistoon pohjautuva teoskertoo, miten vaikeita oireita voi lievittää, miten pitkään oireilu voi jatkua ja millaisia oireita henkilö voi odottaa vielä kokevansa. Lisäksi pohditaan muita toipumisen välineitä ja masennuksen synnyn syitä uusimman tutkimustiedon valossa. Kirjassa esitellään myös lääkkeettömän hoidon keinoja, kuten suolistolle ja mielelle suotuisaa ruokavaliota.

Kirja on tarkoitettu vertaisavuksi kaikille, jotka ovat yrittäneet lopettaa, lopettaneet tai toivovat lopettavansa masennuslääkityksen, sekä heidän läheisilleen. Lisäksi kirjassa on huomioitu ammattilaiset ja asiantuntijat, jotka työskentelevät masennuspotilaiden parissa.

Kriittisyydestään huolimatta kirja ei ole lääkevastainen vaan kannanotto paremman lääkitsemiskulttuurin ja hoidon puolesta. Vaikka lopettaminen tuntuu usein pelottavalta, on kirjan sanoma lupaus siitä, että jokaisella on mahdollisuus toipua.

- ”Masennuslääkkeiden lopetusoireista keskusteltaessa huomaa, miten herkkä ja tabun kaltainen aihe masennuslääkityksen käyttö vielä tänäkin päivänä on. Avun saanti on kuitenkin tärkeää: kyselyyni vastanneista jopa 78 prosenttia koki, että masennuslääkkeiden vieroitus- ja lopetusvaiheen aiheuttama oireilu voi heikentää huomattavasti elämänlaatua”, kertoo Jenny Rostain.

Helsinkiläinen Jenny Rostain (s. 1982) on ammatiltaan tietokirjailija, näyttelijä, käsikirjoittaja ja valokuvaaja, joka eli vuosia New Yorkissa opiskellen ja uraa luoden.

Hänen jääkiekkoilija Tommi Kovasesta kertova esikoisteoksensa Kuolemanlaakso oli arvostelu- ja myyntimenestys, ja se valittiin Vuoden urheilukirjaksi 2017.

Rostain on myös kirjoittanut kirjan Liian rikki kuolemaan, joka kertoo väkivallan aiheuttamasta traumaperäisestä stressihäiriöstä, sekä Tommi Kovasen tarinaa jatkavan teoksen Jääkylmä.

Bazar logo NEW_cmyk_red | Bazar Kustannus

Jenny Rostain: Irti masennuslääkkeistä

224 sivua 

Bazar 2021

15.04.2021Mitä Suomi lukee - Maaliskuun 2021 myydyimmät kirjat
15.04.202150 vuotta Antti Tuurin esikoisteoksesta
15.04.2021Ruisrock perutaan jo toistamiseen
14.04.2021Suomen upein raspiääni Bablo julkaisee albumin syksyllä
14.04.2021C Moren Kämppikset-uutuussarjassa seniorit ja juniorit muuttavat saman katon alle
14.04.2021Tampereen Teatteri peruu kaikki kevään esitykset
14.04.2021Katja Kettu Otavan kirjailijaksi
12.04.2021Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton Mikael Agricola -palkinto Tero Valkoselle ja J. A. Hollon palkinto Jussi Palmusaarelle
12.04.2021Aikakauslehtiviikko tavoitti yli 100 000 lukijaa
12.04.2021Lordi julkaisee peräti seitsemän studioalbumia lokakuussa

Siirry arkistoon »