Marja Pyykön ja Pamela Tolan psykologinen trilleri pureutuu naisen asemaan 70-luvun Suomessa

06.04.2021

Mädät omenat (2021)

Kevään odotetuimpiin lukeutuva Elisa Viihde -alkuperäissarja Mädät omenat on kahdeksanosainen psykologinen trilleri, joka sijoittuu 1970-luvun patriarkaaliseen Suomeen, jossa hankaliksi leimattuja naisia eristetään mielisairaalaan.

Sarjan pääosissa nähdään Satu Tuuli Karhu, Armi Toivanen, Sonja Kuittinen ja Santeri Kinnunen, ja se tulee katsottavaksi Elisa Viihde Viaplay -suoratoistopalveluun sunnuntaina 9. toukokuuta

Bad Apples - Series - Drama - LS-Distribution

Marja Pyykön (Paratiisi) ja Pamela Tolan (Teräsleidit) ohjaama Mädät omenat (eng. Bad Apples) ottaa kantaa naisten asemaan 1970-luvun Suomessa, jossa yhteiskunnan normeja uhmaavia naisia leimataan hankaliksi, ”mädiksi omenoiksi”.

Fiktiivinen sarja käsittelee aihetta pureutuen rohkeasti patriarkaalisen yhteiskunnan vallankäyttöön. Se kysyy katsojaltaan, kenellä on valta määritellä mielisairaus ja kuinka paljon ihmisen mieli on muokattavissa?

‒ "Tuomme Elisa Viihde Viaplayihin jatkuvasti laatusarjoja, emmekä pelkää tarttua katsojaa haastaviinkaan aiheisiin. Mädät omenat kuvaa vallankäyttöä ja yhteiskunnan normien määrittelemää naisen asemaa, ja sarjan draama syntyy monitasoisesta ihmismielen kuvauksesta ja vivahteikkaiden henkilöhahmojen välisistä jännitteistä sekä ystävyydestä. On hienoa tuoda tämä lahjakkaiden tekijöiden ja näyttelijöiden ajatuksia herättävä psykologinen trilleri katsojille", kommentoi Elisan sisältöliiketoiminnan johtaja Ani Korpela.

Vaikka sarjan henkilöt ja hoitokeinot ovat fiktiivisiä, sarjaa varten on tehty taustatutkimusta psykiatrian historiasta ja hoitokeinoista Suomessa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Se on saanut inspiraatiota myös Turun saaristoon kuuluvan Seilin saaren historiasta, jossa toimi naisten mielisairaala 1960-luvulle saakka.

‒ "Osana taustatöitä yövyin Seilin saarella entisessä potilashuoneessa ja tutustuin mielisairaalan historiaan. Lisäksi tutustuin sairaalan arkistoihin ja potilaiden kirjeenvaihtoon Turun kansallisarkistossa", kertoo sarjan pääkäsikirjoittaja Mia Ylönen.

Sarjan pääosaa näyttelee Satu Tuuli Karhu. Muissa keskeisissä rooleissa nähdään Armi Toivanen, Santeri Kinnunen, Sonja Kuittinen, Marjaana Maijala, Paavo Kinnunen, Anna-Leena Härkönen, Hannes Suominen, Wanda Dubiel, Anu Sinisalo ja Severi Saarinen

Sarjan ovat kehittäneet Mia Ylönen, Mikko Pöllä ja Roope Lehtinen, ja sen ovat käsikirjoittaneet Mia Ylönen (pääkäsikirjoittaja), Ulla Heikkilä, Tuomas Lento-Hukkinen ja Mikko Myllylahti.

Synopsis:


Opiskelija-aktivisti Onerva (Satu Tuuli Karhu) lähetetään vasten tahtoaan hoitoon syrjäisellä saarella sijaitsevaan mielisairaalaan. Aggressiiviseksi ja hysteeriseksi diagnosoitu Onerva alkaa kuitenkin pian epäillä, että tohtori Lundstenin (Santeri Kinnunen) määräämissä hoidoissa on jotain outoa. Ovatko potilaat todella sairaita, vai ovatko he vain ”hankalia naisia”, jotka yhteiskunta haluaa korjata sopimaan ajan normeihin ja naiskuvaan? 

Kommentit ohjaajilta:


‒ "Mädät omenat -sarjan naiskohtalot ovat monitasoisia, toiminnallisia ja emotionaalisesti yllätyksellisiä. Temaattisesti aiheet lojaalisuudesta, ystävyydestä ja yleisesti hyväksytyistä normeista ovat voimakasta polttoainetta draamalle. Absurdit tilanteet naisten hermoparantolassa luovat pohjan myös koomisille hetkille. Sarjaa oli ihana tehdä, ja sen näyttelijät ovat huippuluokkaa ‒ tunnen oppineeni sarjaa tehdessäni paljon uutta. Olen todella ylpeä sarjastamme!", iloitsee Marja Pyykkö.

‒ "En ole koskaan ollut mukana sarjassa, jossa on näin paljon moniulotteisia rooleja naisille, mutta myös miehille. Sarjan aiheet mielenterveys, yhteiskunnan vaatimukset, naisen asema ja ihmisen vapaus ovat kaikki ajankohtaisia ja tärkeitä teemoja. Ihmismieli on moniulotteinen kokonaisuus, ja sarja haastaa totuttuja ajatuksia siitä millainen on normaalia. Toisaalta ihmismieli on myös rajallinen, joten on olennaista kysyä kenet luokittelemme sairaaksi ja kenet terveeksi?", pohtii puolestaan Pamela Tola.

 

Sarjan tiedot:

Rooleissa mm:

Satu Tuuli Karhu ‒ Onerva Poikelus
Armi Toivanen ‒ Vera Von Clause
Santeri Kinnunen ‒ Gösta Lundsten
Sonja Kuittinen ‒ Ritva Kalima
Marjaana Maijala ‒ Serafina
Paavo Kinnunen ‒ Tuomas Poikelus
Anna-Leena Härkönen ‒ Hoitaja Alaska
Hannes Suominen ‒ Vartija Kuikka
Misa Palander ‒ Alma Kerttula
Severi Saarinen ‒ Kapteeni Toivo
Wanda Dubiel ‒ Marjorie Lundsten
Anu Sinisalo ‒ Ulla Parvilinna

Konsepti: Mia Ylönen, Mikko Pöllä ja Roope Lehtinen
Käsikirjoittajat: Mia Ylönen (pääkäsikirjoittaja), Ulla Heikkilä, Tuomas Lento-Hukkinen ja Mikko Myllylahti
Ohjaajat: Marja Pyykkö & Pamela Tola
Kuvaaja: Hena Blomberg
Musiikki: Antti Lehtinen
Vastaavat tuottajat: Roope Lehtinen, Hannu Kalliolahti & Mikko Pöllä
Tuottaja: Saara Kankaanpää
Tuotantoyhtiö: Fire Monkey
Tuotantopalveluyhtiö Viro: Stellar Oü
Kansainvälinen jakelu: LS Distribution (Mediawan group)
Jaksot: 8 x 45 min
Yhteistyössä: Suomen elokuvasäätiö, Estonian Film Institute ja Nelonen Media

Elisa Viihde Viaplay | DNA

15.04.2021Mitä Suomi lukee - Maaliskuun 2021 myydyimmät kirjat
15.04.202150 vuotta Antti Tuurin esikoisteoksesta
15.04.2021Ruisrock perutaan jo toistamiseen
14.04.2021Suomen upein raspiääni Bablo julkaisee albumin syksyllä
14.04.2021C Moren Kämppikset-uutuussarjassa seniorit ja juniorit muuttavat saman katon alle
14.04.2021Tampereen Teatteri peruu kaikki kevään esitykset
14.04.2021Katja Kettu Otavan kirjailijaksi
12.04.2021Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton Mikael Agricola -palkinto Tero Valkoselle ja J. A. Hollon palkinto Jussi Palmusaarelle
12.04.2021Aikakauslehtiviikko tavoitti yli 100 000 lukijaa
12.04.2021Lordi julkaisee peräti seitsemän studioalbumia lokakuussa

Siirry arkistoon »