Spartacus yhdistää taistelua ja romantiikkaa balettinäyttämöllä

21.09.2021

Kansallisbaletin kauden ensimmäisenä ensi-iltana lokakuun alussa nähdään australialaisen koreografin Lucas Jerviesin uusi toteutus Aram Hatšaturjanin säveltämästä baletista Spartacus.

Spartacus-baletti

Kuva © Suomen Kansallisooppera 

Jerviesin koreografia ja Jérôme Kaplanin näyttävä visuaalisuus nostavat Spartacuksen uuteen loistoonsa: lavastus ja puvut vievät katsojat antiikin Roomaan nykyaikaisen suodattimen läpi.

Vahva lavastus on saanut vaikutteita brutalistisesta arkkitehtuurista Pohjois-Koreasta, Neuvostoliitosta, natsi-Saksasta ja DDR:stä – ja samaan aikaan roomalaisen kylpylän tunnelma vie kohti perinteisen baletin maailmaa.

- ”En näe Spartacusta raakana tappajana vaan johtajana, ystävänä ja rakastajana”, Jervies pohtii teoksensa päähenkilöä ja tämän ajankohtaisuutta nykypäivänä:

- ”Spartacus on sellainen johtaja, jonka takana meidän kaikkien tulisi olla – ei vain suuruudenhullu egoisti.”

Teoksen näyttävät taistelukoreografiat on suunnitellut ja harjoittanut Nigel Poulton, joka on työskennellyt mm. useissa kansainvälisissä tv- ja elokuvatuotannoissa, kuten Pirates of the Caribbean, Kova laki: Rikollinen mieli ja Sopranos.

Teoksen valaistuksen on suunnitellut Benjamin Cisterne. Jerviesin ja Kaplanin versio on esitetty ensimmäisen kerran Australian baletissa 2018.

 

Spartacus-baletti kantaesitettiin 1950-luvulla Neuvostoliitossa, jossa antiikin Rooman kapinallisten johtajaksi kohonnut orja oli nimetty historialliseksi sankarihahmoksi. Selkeäjuonisesta, tanssijoiden virtuoosimaista taitoa esittelevästä baletista tuli Bolšoin käyntikortti myös kiertueilla Neuvostoliiton ulkopuolella.

Suomen kansallisbaletin ohjelmistossa teos on ollut aiemmin tasan 50 vuotta sitten. Spartacuksen tarina on päätynyt lukuisille näyttämöille ja esimerkiksi legendaariseksi Kirk Douglasin tähdittämäksi elokuvaksi.

Teoksen nimiroolissa tanssivat Michal KrčmářTuukka Piitulainen ja Jonathan Rodrigues

Spartacuksen rakastetun Flavian roolissa nähdään Zhiyao ChenLinda Haakana ja Abigail Sheppard. Crassuksen roolissa tanssivat Henry GreyJun Xia ja Florian Modan sekä Tertullan roolissa Claire Teisseyre, Rebecca King ja Lucie Rákosníková. Suomen kansallisoopperan orkesteria johtaa Philippe Béran.

 

Lucas Jervies – Aram Hatšaturjan – Jérôme Kaplan: Spartacus

Esitykset 1.10.–11.11.2021

Lisätiedot näytöksistä ja lipuista täältä

kansallisooppera-logo - Kohokohdat Helsinki

25.10.2021Den besynnerliga händelsen med hunden om natten - TEATTERIARVOSTELU
25.10.2021The French Dispatch - ELOKUVA-ARVOSTELU
25.10.2021Uusi Asterix-seikkailu "Asterix ja aarnikotka" julkaistaan 28. lokakuuta
25.10.2021007 No Time to Die oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
25.10.2021Vuoden 2021 Sylvi-palkintojen finalistiehdokkaat julkistettu
24.10.2021Jussi-palkittu suomalaisnäyttelijä Mimosa Willamo tähdittää Viaplayn uutta alkuperäissarjaa Cell 8
24.10.2021Pete Europan uutuuskirja Helsinki 1984 vie lukijan keskelle Suomen taiteen kulttuurivallankumousta
24.10.2021Musiikki tehostaa valtaosan työpäivää kahvia paremmin - Sonosin tutkimus selvittää kuuntelun vaikutuksia ihmisiin
22.10.2021Pikkuyleisön pyynnöstä lisää hölmöjä iltasatuja
22.10.2021Kirjailija Antti Tuuri kirjoitti legendaarisen kenraalin elämäkerran

Siirry arkistoon »