Sirpa Kähkösen rakastettu Kuopio-sarjan kymmenes osa vie lukijansa 1960-luvun Kuopiosta aina 1910-luvun Pietariin.

21.09.2021

Vihreä sali | Otava verkkokauppa

Suomalaisuuden ja Suomen historian tarkkanäköisenä kuvaajana tunnettu kirjailija Sirpa Kähkönen juhlii tänä vuonna 30-vuotista uraansa kirjailijana.

Suomen kirjailijaliiton puheenjohtajanakin toimivan Kähkösen mielestä kirjailijoilla ja kaikilla taiteilijoilla on tärkeä tehtävä muuttuvassa maailmassa.

 – "Ilmastonmuutos ja pandemia ovat osoittaneet, ettemme voi jatkaa elämäämme täällä maapallolla näin kuormittavalla tavalla. Taide perustuu jakamiselle ja aineettomille arvoille, ja juuri jakamista meidän pitää oppia niukkenevien resurssien todellisuudessa", Kähkönen sanoo.

Sirpa Kähkönen on historiallisiin ja yhteiskunnallisiin aiheisiin keskittynyt kirjailija ja kolumnisti. Hänen teoksissaan keskeisiä teemoja ovat siviilien kohtalot kriisiaikoina, lasten ja naisten historia sekä suurten aatteiden ja utopioiden vaikutukset yksilöiden elämään.

Kähkönen on julkaissut kymmenen romaania joista kolme on ollut ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi, kolme tietoteosta joista yksi on ollut Tieto-Finlandia-ehdokkaana, kaksi nuortenromaania sekä neljä näytelmää.

Hänet on palkittu lukuisilla tunnustuksilla, esimerkiksi Kirjallisuuden valtionpalkinnolla, Savonia-palkinnolla, Veijo Meri -palkinnolla, Pro Finlandia -mitalilla ja Suomi-palkinnolla.

Kähkönen on Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja (2018–). Sitä ennen hän toimi kirjailijoiden sanavapausjärjestö PENin puheenjohtajana 2014–2017.

Kähkösen Kuopio-sarja on edennyt jo kymmenenteen osaansa. Siinä Kukkakaupan tsuppari Irene on kadonnut joulun alla 1964, kun sesonki on kiivaimmillaan. Omistajaa painavat kovat sanat, jotka hän on tiuskaissut tytölle. Mutta hyasintit täytyy saada tilaajille.

Irene on jättänyt koulun kesken, Jaakko on parturinapulainen. Heidän välillään on kemiaa. Armeijasta juuri päässyt Leo janoaa rakkautta. Irene salaa ystäviltään kotinsa perhehelvetin, Jaakko ja Leo kamppailevat sen kanssa, mitä on olla mies uudessa maailmassa. 

Vihreä sali -romaanissa Sirpa Kähkönen pohtii kahdella aikatasolla, mitä unelmien murskautumisesta voi seurata.

– "Taiteessa voi käsitellä ajankohtaisia asioita, vaikka romaanin aikakäsitys onkin eri. Yhteiskuntaa kertovista kriiseistä voi kertoa erilaisissa kulisseissa ja erilaisilla näyttämöillä, se on kirjallisuudessa ja taiteen tekemisessä hienoa". 

25.10.2021The French Dispatch - ELOKUVA-ARVOSTELU
25.10.2021Den besynnerliga händelsen med hunden om natten - TEATTERIARVOSTELU
25.10.2021007 No Time to Die oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
25.10.2021Vuoden 2021 Sylvi-palkintojen finalistiehdokkaat julkistettu
24.10.2021Jussi-palkittu suomalaisnäyttelijä Mimosa Willamo tähdittää Viaplayn uutta alkuperäissarjaa Cell 8
24.10.2021Pete Europan uutuuskirja Helsinki 1984 vie lukijan keskelle Suomen taiteen kulttuurivallankumousta
24.10.2021Musiikki tehostaa valtaosan työpäivää kahvia paremmin - Sonosin tutkimus selvittää kuuntelun vaikutuksia ihmisiin
22.10.2021Pikkuyleisön pyynnöstä lisää hölmöjä iltasatuja
22.10.2021Kirjailija Antti Tuuri kirjoitti legendaarisen kenraalin elämäkerran
22.10.2021Suplan Mysteeritarinat-podcastin suosituimmat jaksot kansien väliin

Siirry arkistoon »