Rakastettu Tove-festivaali saapuu joulukuussa Tampere-taloon

23.05.2022

Kuvataiteilija, kirjailija, lauluntekijä, näytelmäkirjailija ja sarjakuvantekijä Tove Janssonia (1914–2001) juhlistava Tove-festivaali saapuu ensimmäistä kertaa Tampereelle. Tukholman Fotografiska-museossa maaliskuussa 2020 ja Helsingin Svenska Teaternissä syyskuussa 2021 järjestetty festivaali valtaa Tampere-talon perjantaina 2. joulukuuta 2022.

Muumihahmojen luojana maailmanmaineeseen noussut Jansson muistetaan ennen kaikkea monipuolisena taiteilijana, jonka ajaton rohkeus heijastuu koko hänen tuotantoonsa ja yksityiselämäänsä ja inspiroi taiteilijoita ja kirjailijoita edelleen tänä päivänä.

tovejansson.jpg

Kuva © Moomin Characters™

- "Tove Jansson oli ajassaan erityisen rohkea ja edistyksellinen nainen, joka niin työllään kuin tavallaan elää auttoi murtamaan vanhoillisia normeja. Hänen työstään inspiroituneena tämä Tove-festivaali kokoaa yhteen erittäin vaikuttavan joukon ihmisiä, jotka omilla erityisalueillaan tekevät uraauurtavaa työtä mahdollistaakseen tasa-arvoisemman, inklusiivisemman ja onnellisemman maailman. Meitä ilahduttaa myös se, että tapahtuma päästään järjestämään Tampereella. Sen lisäksi, että Tampere on Suomen kolmanneksi suurin kaupunki, se on Tove Janssonin alkuperäisen muumitaiteen koti: Jansson lahjoitti 1986 Tampereen taidemuseolle valtavan kokoelman esimerkiksi muumikirjojen alkuperäiskuvituksia", Moomin Characters Oy:n toimitusjohtaja Roleff Kråkström kertoo.

Tove-festivaali järjestetään Tampereella perjantaina 2. joulukuuta 2022. © Moomin Characters™

Kuva © Moomin Characters™

Tampereen Tove-festivaalin juontaa näyttelijä Christoffer Strandberg, ja tapahtumaan kutsutut keskustelijat, muusikot ja muut ajankohtaiset asiantuntijat vievät yleisön kiehtovalle audiovisuaaliselle matkalle, jota elävöittävät harvinaiset arkistomateriaalit Janssonista ja ihmisistä, jotka tunsivat hänet.

Vieraiksi saapuvat muiden muassa pääministeri Sanna Marin, toimittaja Sean Ricks sekä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta vaikuttavat Googlen tuotemarkkinointipäällikkö Yacine Samb ja aktivisti Piki Rantanen.

Tove Janssonin ja muumien faniksi tunnustautuva pääministeri Marin osallistuu tapahtumassa keskusteluun, joka käsittelee inklusiivisuuden ja sosiaalisen kestävyyden teemoja sekä haastavissa tehtävissä toimivia rohkeita naisia, jollainen Janssonkin aikanaan oli.

Paneelikeskusteluiden lisäksi luvassa on Stratovarius-yhtyeestä tutun ja muumitarinoista ammentaneen säveltäjä ja muusikko Lauri Porran sekä Janssonin laulutekstien tulkitsijana tunnetun näyttelijä ja laulaja Emma Klingenbergin esittämää musiikkia.

Tove-festivaalia vietetään perjantaina 2. joulukuuta klo 17–21 Tampere-talon Pienessä salissa. Festivaalin keskustelut käydään suomen kielellä, ja ohjelmisto julkaistaan kokonaisuudessaan myöhemmin.

Varsinaisen lavaohjelman jälkeen ilta jatkuu saariston makumaisemista inspiroituneella ruokailulla ja tunnelmallisilla jatkoilla Muumimuseossa. Museossa soi Tove Janssonin ajan musiikki ja Ateljeessa on ravintola Tuhton baari.

Elämyksellisessä Muumimuseossa on esillä Janssonin alkuperäisiä kuvituksia ja tämän taiteilijapuolison Tuulikki Pietilän (1917–2009) kolmiulotteisia kuvaelmia. Observatorion vaihtuvana näyttelynä nähdään Toven kirjahyllystä, jossa pohditaan mitä kodin kirjasto kertoo omistajastaan.

Kirjallisuuden ja kulttuurin ystäville on luvassa ohjelmantäyteinen viikonloppu, kun toista kertaa järjestettävä Tampereen Kirjafestarit levittäytyy Tampere-taloon lauantaina ja sunnuntaina 3.–4. joulukuuta.

- ”Tampere-talo on joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna kirjafanien ykköskohde. Olemme erittäin innoissamme Tampereen omasta Tove-festivaalista, joka samalla johdattaa vierailijat Kirjafestareiden tunnelmaan. Tukholmassa ja Helsingissä Tove-festivaalin liput myytiin loppuun hetkessä, joten liput Tampereelle kannattaa ostaa hyvissä ajoin ennen tapahtumaa”, Tampere-talon liiketoimintajohtaja Mika Nevalainen kertoo.

Tove-festivaalin liput maksavat 59 euroa, ja ne tulevat myyntiin tiistaina 24. toukokuuta klo 9 Tampere-talon lipunmyyntiin ja Lippu.fi-myyntikanaviin.

Festivaali-illan päättävä Tove Janssonin teemaruokailu myydään erikseen, ja se sisältää Tampere-talon buffetpöydän antimien lisäksi jatkojuhlat Muumimuseossa puoleen yöhön asti. Lipun hinta on 35 euroa.

Tove-festivaalin järjestävät yhteistyössä Moomin Characters Oy ja Tampere-talo Oy.

27.06.2022Spede Pasasen klassikkoelokuvasta Hirttämättömät nähdään syksyllä uusi versio
24.06.2022Tanssilavat kehittävät yhteishankkeessa elämyspalveluja matkailijoille
24.06.2022Weekend Festival paljastaa tämän vuoden artistien raidereita - yhteensä yli 2000 sivua vaatimuksia
24.06.2022Majakkalaiva Kemi avautuu yleisölle Kotkassa
24.06.2022Valentin Vaala -elokuvafestivaali tuo suomalaisen elokuvan nostalgian maaseudulle
24.06.2022EU:n kulttuurin ja luovan alan keskus perustetaan Suvilahteen
24.06.2022Törnävän kesäteatterissa Seinäjoella nähdään jälleen Broadway-musikaalikomedian Suomen kantaesitys
23.06.2022Mikkelissä Naisvuoren kesäteatterissa musiikkikomedia " Mitä kuuluu Marja-Leena?"
22.06.2022Oulussa kesäteatterissa musiikkinäytelmä Laila Kinnusesta
21.06.2022Mikael Gabriel ja Juha Tapio yllättävät yhteissinglellä

Siirry arkistoon »