Tuuliajolla Berliinissä - aikoinaan kielletty klassikko ilmestyy viimein suomeksi

20.01.2023

Kansi: Satu Enstedt

Suomessa paremmin lastenkirjailijana tunnetun Erich Kästnerin pääteos Tuuliajolla Berliinissä julkaistiin alunperin jo vuonna 1931, mutta päätyi silloin natsien kirjarovioihin.

Vuonna 2013 ilmestynyt sensuroimaton versio nosti uuden Kästner-innostuksen, ja nyt tämä klassikko saadaan vihdoin myös suomeksi Vesa Tapio Valon kääntämänä. Romaani on nyt julkaistu Aviadorin kustantamana.

Erich Kästnerin Berliini kuhisee erikoislaatuisia ihmisiä ja ilmiöitä. Romaanin päähenkilö on valmistunut yliopistosta, mutta maailmanlaajuinen lama sysää hänet mainostoimittajaksi tupakkatehtaaseen.

Öisin hän vaeltelee ystäviensä kanssa seksiklubeilla ja bordelleissa yrittäen samalla ymmärtää, mitä maailmassa ja hänessä itsessään on tapahtumassa.

Fabian, kirjallisuustieteen tohtori ja vastentahtoinen tupakkamainosten tehtailija, vaeltelee kaupungissa, ajautuu toinen toistaan värikkäämmille klubeille ja eroottisiin seikkailuihin ja yrittää saada otetta kaikesta ympärillään ja itsessään tapahtuvasta. Totutut moraaliset lait eivät enää tunnu pätevän. Eletään aikaa juuri ennen Hitlerin valtaannousua.

Tuuliajolla Berliinissä on tekijänsä pääteos ja kuuluu Christopher Isherwoodin Cabaret’n ja Alfred Döblinin Berlin Alexanderplatzin ohella aikansa keskeisiin klassikkoromaaneihin.

Teoksen sensuroimattoman version julkaiseminen vuonna 2013 sai maailmalla aikaan uuden Kästner-innostuksen. Romaani on käännetty kymmenille kielille, ja siitä on tehty elokuva- ja näytelmäversioita.

Nyt ensi kertaa suomennettu teos julkaistiin alun perin 1931, ja se päätyi oitis natsien kirjarovioihin. Pasifistina tunnettu Kästner jäi julkaisukiellosta huolimatta Saksaan. Kansainvälistä mainetta hän on saanut myös runoillaan ja lastenkirjoillaan, joista tunnetuin on Pojat salapoliiseina.

Erich Kästner by Grete Kolliner, c. 1930.png

Kirjailija Erich Kästner.  Kuva © Grete Kolliner

Erich Kästner (s. 1899–1974) oli saksalainen kirjailija, joka tunnetaan Suomessa parhaiten lastenkirjoistaan. Kun Kästnerin tuotanto poltettiin natsien tullessa valtaan, alettiin hänen teoksiaan julkaista Sveitsissä. Keväällä 2023 ilmestyvä Tuuliajolla Berliinissä on kirjailijan ehdoton pääteos. Se on säilyttänyt ajankohtaisuutensa ja ilmestyy nyt ensimmäisen kerran suomeksi.

Suomentaja Vesa Tapio Valo (s. 1951) on dramaturgi ja teatteriohjaaja, joka on aikaisemmin suomentanut saksalaista draamaa ja kabareelauluja. Hän on ohjannut muun muassa G.E. Lessingin klassikkodraaman Viisas Natan Helsingin kaupunginteatteriin ja työskennellyt myös Bonnissa ja Bremenissä.

Erich Kästner:  Tuuliajolla Berliinissä

340 sivua

Suomentaja: Vesa Tapio Valo

aviador_logo-1.jpg

30.01.2023Kaarlen palkinnot Ann-Christin Antellille, Marttaliitolle, Marja Luomalle ja Sampsa Peltoselle
30.01.2023Hannu Paloniemen Lumiluolapoika on omakohtainen romaani äidin menettämisestä
30.01.2023Ympäristömyrkkyjä, loisia ja lobbaamista - Vieras laji on tyrmäävä paljastuskirja norjalaisesta lohibisneksestä
30.01.2023Sisu oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
29.01.2023Miksi naiset aina rakastuvat renttuihin? - Juliet Jonesin Sydän yllättää 40-vuotisjuhlakiertueella
27.01.2023Jenni Poikelus ja Riku Rantala luotsaavat lauantai-iltojen uutta Hengaillaan-ohjelmaa
26.01.2023Alman tähän mennessä henkilökohtaisin kappale "Hey Mom Hey Dad" on julkaistu
25.01.2023Kaija Koo valloittaa Helsingin Olympiastadionin elokuussa
25.01.2023C Moren uutuussarja Poromafia kertoo pohjoista hallitsevan perheen sisäisestä valtataistelusta
25.01.2023ZOV on järkyttävä kuvaus Ukrainan sodasta venäläisen sotilaan silmin

Siirry arkistoon »