Helsingin kulttuuriteko 2022 -palkinto Refugee Film Festivalille

23.01.2023

helsinki-nettiin-nostokuva.jpg

Helsingin kaupungin Kulttuuriteko 2022 -palkinto ja kunniamaininnat on jaettu. Palkittavista päättää vuosittain Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto. 

Etusivu - Refugee Film Festival

5 000 euron arvoisen Kulttuuriteko 2022 -palkinnon sai Refugee Film Festival pakolaisuuden ja maahanmuuton eri näkökulmien esittämisestä elokuvan keinoin. Festivaalin taustajärjestönä vaikuttaa kansalaisjärjestö Turvapaikanhakijoiden tuki ry.

- ”Festivaalin ydin muodostuu korkeatasoisesta, kansainvälisestä ja monikielisestä elokuvaohjelmistosta sekä aihepiiriin liittyvistä keskusteluista. Festivaali tekee myös tiivistä yhteistyötä turvapaikanhakijataustaisten elokuvantekijöiden kanssa nostaen esiin heidän elokuviaan. Festivaali on tarjonnut myös esitysalustan maahanmuuttajataustaisten tekijöiden elokuville ja toiminut kohtaamispaikkana ja verkostoitumistapahtumana uusille tekijöille. Tämä merkityksellinen ja ajankohtainen kokonaisuus vakuutti kulttuuri- ja kirjastojaoston”, summaa jaoston puheenjohtaja Sirpa Asko-Seljavaara.

Tänä vuonna jaosto halusi palkita kaksi tahoa kunniamaininnoilla: Kvääristön ja Nuorten Open Mic -tapahtumat.

Kvääristö | Turvallisemman tilan kahvila ja baari Helsingin Kalliossa

Kvääristö on perustettu turvalliseksi ja esteettömäksi kahvila-baariksi sekä tapahtuma- ja kulttuuritilaksi. Siellä ei hyväksytä minkäänlaista häirintää tai muuta epäasiallista käytöstä, vaan korostetaan jokaisen ihmisen kunnioittamista ja kannustamista olla oma itsensä. Kvääristössä on järjestetty paljon erilaisia tapahtumia, ja siitä on muodostunut monimuotoisen kulttuurin tärkeä uusi keskus Helsinkiin.

Nuorten Open Micissa nuoret runoilijat loistavat lavalla - Lukufiilis -  Lukufiilis

Nuorten Open Mic -toiminta sai puolestaan alkusysäyksensä nuorten runoilloista vuonna 2018. Mukaan lähti myös nuoria tuottajiksi ja esiintyjiksi. Toimintaan kuuluvat niin pääsymaksuttomat ja kuratoidut runoutta, spoken wordia, musiikkia ja yhteiskunnallista keskustelua sisältävät tapahtumat kuin myös kirjoittamisen ja esiintymisen työpajat.

Nuorten Open Mic huolehtii esiintyjilleen kunnolliset esiintymispalkkiot, ja se on sitoutunut mahdollistamaan tapahtumiin osallistuville uusia työmahdollisuuksia. Nuorten Open Mic -tapahtumien seuraajat ovat päässeet nauttimaan kunnianhimoisista esityksistä, joissa esiintyjät laittavat itsensä rohkeasti likoon.

Kulttuuriteko 2022 -palkinto ja kunniamaininnat luovutettiin palkittaville Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan järjestämässä palkitsemistilaisuudessa elokuvateatteri Orionissa Helsingissä 23. tammikuuta.   

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto myöntää vuosittain kulttuuritekopalkinnon merkittävälle ja uudenlaiselle kulttuuriteolle tai -hankkeelle, jonka vaikutukset kohdistuvat Helsinkiin tai helsinkiläisiin.

Kulttuuriteko muuttaa tai haastaa olemassa olevaa kaupunkitilaa tai toimintatapaa tai saa näkemään asiat uudella tavalla. Suuri tai pieni kulttuuriteko osoittaa rohkeutta luoda jotain uutta ja erilaista. Kaupunki on myöntänyt kulttuuritekopalkintoja vuodesta 2009 lähtien.  


01.12.2023Viisi vuotta täyttävä Oodi on kaupunkilaisten rakastama ja kansainvälisesti ihailtu tasa-arvon symboli - 10 miljoonaa kävijää tulee täyteen pian
01.12.2023Ville Hytönen jatkaa Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtajana
30.11.2023Kirjallisuuden Finlandia-palkinnot jaettiin tänä vuonna jo 40. kerran
29.11.2023Kuka tappoi bambin? - TEATTERIARVOSTELU
28.11.2023Jorma Tommila ja Karoliina Blackburn ovat vuoden näyttelijät
28.11.2023Marja-Leena Tiainen Kirjailijaliiton kunniajäseneksi
28.11.2023Karjalan kielen sanakirja on nyt entistä helppokäyttöisempi
28.11.2023Ylen radio- ja audiosisällöt uudistuvat tammikuussa 2024
28.11.2023Muutoksia Tampereen Työväen Teatterin johdossa
28.11.2023Kulttuurigaalassa Tampereella palkittiin kulttuurin tekijöitä ja tekoja

Siirry arkistoon »