Helsingin kulttuuriteko 2022 -palkinto Refugee Film Festivalille

23.01.2023

helsinki-nettiin-nostokuva.jpg

Helsingin kaupungin Kulttuuriteko 2022 -palkinto ja kunniamaininnat on jaettu. Palkittavista päättää vuosittain Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto. 

Etusivu - Refugee Film Festival

5 000 euron arvoisen Kulttuuriteko 2022 -palkinnon sai Refugee Film Festival pakolaisuuden ja maahanmuuton eri näkökulmien esittämisestä elokuvan keinoin. Festivaalin taustajärjestönä vaikuttaa kansalaisjärjestö Turvapaikanhakijoiden tuki ry.

- ”Festivaalin ydin muodostuu korkeatasoisesta, kansainvälisestä ja monikielisestä elokuvaohjelmistosta sekä aihepiiriin liittyvistä keskusteluista. Festivaali tekee myös tiivistä yhteistyötä turvapaikanhakijataustaisten elokuvantekijöiden kanssa nostaen esiin heidän elokuviaan. Festivaali on tarjonnut myös esitysalustan maahanmuuttajataustaisten tekijöiden elokuville ja toiminut kohtaamispaikkana ja verkostoitumistapahtumana uusille tekijöille. Tämä merkityksellinen ja ajankohtainen kokonaisuus vakuutti kulttuuri- ja kirjastojaoston”, summaa jaoston puheenjohtaja Sirpa Asko-Seljavaara.

Tänä vuonna jaosto halusi palkita kaksi tahoa kunniamaininnoilla: Kvääristön ja Nuorten Open Mic -tapahtumat.

Kvääristö | Turvallisemman tilan kahvila ja baari Helsingin Kalliossa

Kvääristö on perustettu turvalliseksi ja esteettömäksi kahvila-baariksi sekä tapahtuma- ja kulttuuritilaksi. Siellä ei hyväksytä minkäänlaista häirintää tai muuta epäasiallista käytöstä, vaan korostetaan jokaisen ihmisen kunnioittamista ja kannustamista olla oma itsensä. Kvääristössä on järjestetty paljon erilaisia tapahtumia, ja siitä on muodostunut monimuotoisen kulttuurin tärkeä uusi keskus Helsinkiin.

Nuorten Open Micissa nuoret runoilijat loistavat lavalla - Lukufiilis -  Lukufiilis

Nuorten Open Mic -toiminta sai puolestaan alkusysäyksensä nuorten runoilloista vuonna 2018. Mukaan lähti myös nuoria tuottajiksi ja esiintyjiksi. Toimintaan kuuluvat niin pääsymaksuttomat ja kuratoidut runoutta, spoken wordia, musiikkia ja yhteiskunnallista keskustelua sisältävät tapahtumat kuin myös kirjoittamisen ja esiintymisen työpajat.

Nuorten Open Mic huolehtii esiintyjilleen kunnolliset esiintymispalkkiot, ja se on sitoutunut mahdollistamaan tapahtumiin osallistuville uusia työmahdollisuuksia. Nuorten Open Mic -tapahtumien seuraajat ovat päässeet nauttimaan kunnianhimoisista esityksistä, joissa esiintyjät laittavat itsensä rohkeasti likoon.

Kulttuuriteko 2022 -palkinto ja kunniamaininnat luovutettiin palkittaville Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan järjestämässä palkitsemistilaisuudessa elokuvateatteri Orionissa Helsingissä 23. tammikuuta.   

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto myöntää vuosittain kulttuuritekopalkinnon merkittävälle ja uudenlaiselle kulttuuriteolle tai -hankkeelle, jonka vaikutukset kohdistuvat Helsinkiin tai helsinkiläisiin.

Kulttuuriteko muuttaa tai haastaa olemassa olevaa kaupunkitilaa tai toimintatapaa tai saa näkemään asiat uudella tavalla. Suuri tai pieni kulttuuriteko osoittaa rohkeutta luoda jotain uutta ja erilaista. Kaupunki on myöntänyt kulttuuritekopalkintoja vuodesta 2009 lähtien.  


30.01.2023Kaarlen palkinnot Ann-Christin Antellille, Marttaliitolle, Marja Luomalle ja Sampsa Peltoselle
30.01.2023Hannu Paloniemen Lumiluolapoika on omakohtainen romaani äidin menettämisestä
30.01.2023Ympäristömyrkkyjä, loisia ja lobbaamista - Vieras laji on tyrmäävä paljastuskirja norjalaisesta lohibisneksestä
30.01.2023Sisu oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
29.01.2023Miksi naiset aina rakastuvat renttuihin? - Juliet Jonesin Sydän yllättää 40-vuotisjuhlakiertueella
27.01.2023Jenni Poikelus ja Riku Rantala luotsaavat lauantai-iltojen uutta Hengaillaan-ohjelmaa
26.01.2023Alman tähän mennessä henkilökohtaisin kappale "Hey Mom Hey Dad" on julkaistu
25.01.2023Kaija Koo valloittaa Helsingin Olympiastadionin elokuussa
25.01.2023C Moren uutuussarja Poromafia kertoo pohjoista hallitsevan perheen sisäisestä valtataistelusta
25.01.2023ZOV on järkyttävä kuvaus Ukrainan sodasta venäläisen sotilaan silmin

Siirry arkistoon »