Vaalikevääseen osuva ooppera kiinnostaa Turussa - Punaisen viivan ensi-ilta 26. tammikuuta

24.01.2023

Punainen viiva - Turun Kaupunginteatteri

Punainen viiva on iso ja odotettu tuotanto, joka tuo yhteen useita turkulaisia taidetahoja. Noin sadan esiintyjän ja soittajan keskellä solisteina kuullaan Suomen komeimpia oopperaääniä, Johanna Rusasta ja Waltteri Torikkaa.

Lipuista 85 % on jo myyty ennen 26.. tammikuuta Turun Kaupunginteatterin Päänäyttämöllä koittavaa ensi-iltaa.  

Kuva © Otto-Ville Väätäinen / Turun Kaupunginteatteri

Ooppera on Turussa harvinaista herkkua. Turun Kaupunginteatterissa siitä nautittiin viimeksi yli 20 vuotta sitten. Nyt koettava Punainen viiva on kotimaisen kirjallisuuden kiistaton klassikko, mutta Aulis Sallisen oopperaversiota ei ole lähivuosina kulutettu näyttämöillä.

Se nähdään Turussa kaupunginteatterin, Turun filharmonisen orkesterin ja Saaristo-oopperan yhteistuotantona, jossa ovat mukana myös Chorus Cathedralis Aboensis ja Euga -kuorot. Ohjaaja Mikko Koukille teos on hänen oopperadebyyttinsä. Kapellimestarina on oopperan kansainvälinen kiintotähti Ville Matvejeff.  

Punaisen viivan esityskausi osuu vaalikevääseen. Tarinassa kuvattu köyhän perheen selviytymistaistelu, yhteiskunnallinen kuohunta ja haave kohtalon omiin käsiin ottamisesta puhuttelee yhä, yli sata vuotta Ilmari Kiannon alkuperäistekstin ilmestymisen jälkeen.  

- Näissä teemoissa tuntuu kyllä ajankohtaisuus. Punaisessa viivassa minua kiehtoo sen ihmisläheisyys ja samaistuttava kamppailu paremman huomisen puolesta", pohtii ohjaaja Mikko Kouki. 

- "Muutoksen janon huomaa ihmisistä tänäkin päivänä vaalikeskustelua seuratessa. Riikan rooli tuntuu Kainuussa lapsuuteni viettäneenä tärkeältä ja olenkin odottanut pitkään pääseväni tekemään sen. Rakastan esittää Aulis Sallisen musiikkia", kertoo Johanna Rusanen.  

- "Topin rooli on yksi suomalaisen oopperan merkittävimmistä, sitä on hieno päästä tekemään", kertoo Waltteri Torikka, jolle Topin jäyhä ja rosoinen rooli tuo vaihtelua vakavuudessaan. 

Dramaattinen, juureva ja elokuvalliseksi luonnehdittu teos on omiaan houkuttamaan yleisöön niin teatterin kuin oopperankin faneja. 

Punaisen viivan lavastus on toteutettu mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittaen ja materiaalihukkaa välttäen. Lavastussuunnittelija Jani Uljas on tehnyt valintoja yhdessä ympäristöasiantuntijan kanssa. Lisäksi kierrätysmateriaalien parhaita käsittelytekniikoita on etsitty yhdessä muiden Suomen teatteriammattilaisten kanssa.

Lavastus koostuu isolta osin puusta, paperista ja lainakalusteista. Yleisölle ekologinen toteutus ei näy, sillä teatterista tutut keinot tekevät esityksestä visuaalisesti vaikuttavan, kokonaisvaltaisen näyttämöteoksen.  

  

Punaisesta viivasta nähdään yhdeksän esitystä Turun Kaupunginteatterin Päänäyttämöllä 26.1.-17.2.2023.

Liput (44–79 €) teatterin ja Lippupisteen kanavista. 

  Kokemuksia Turun kaupunginteatteri - Kokemuksia.fi

Tekijät:

Libretto ja sävellys Aulis Sallinen  
Pohjautuu Ilmari Kiannon romaaniin  
Ohjaus Mikko Kouki  
Kapellimestari Ville Matvejeff  
Kapellimestarin assistentti ja korrepetiittori Marko Autio  
Lavastus Jani Uljas  
Pukusuunnittelu Tiina Valkama  
Naamiointi Petriina Suomela  
Valosuunnittelu Timo Alhanen  
Äänisuunnittelu Iiro Laakso  
Videosuunnittelu Sanna Malkavaara  
Ooppera-yhteistyö Päivi Nisula  
Koreografi Jouni Prittinen  

Rooleissa: 
Johanna Rusanen, Waltteri Torikka, Nicholas Söderlund, Petri Bäckström, Mika Kujala, Päivi Nisula, Akseli Ferrand, Julius Martikainen, Riikka Sirén, Kimmo Rasila, Ulla Koivuranta sekä lapsirooleissa vuorottelevat Lauri Bergman, Lovisa Huhtinen, Beata Hämäläinen, Linda Kankare, Viljo Kouvonen ja Iina Sokka 

 

30.01.2023Kaarlen palkinnot Ann-Christin Antellille, Marttaliitolle, Marja Luomalle ja Sampsa Peltoselle
30.01.2023Hannu Paloniemen Lumiluolapoika on omakohtainen romaani äidin menettämisestä
30.01.2023Ympäristömyrkkyjä, loisia ja lobbaamista - Vieras laji on tyrmäävä paljastuskirja norjalaisesta lohibisneksestä
30.01.2023Sisu oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
29.01.2023Miksi naiset aina rakastuvat renttuihin? - Juliet Jonesin Sydän yllättää 40-vuotisjuhlakiertueella
27.01.2023Jenni Poikelus ja Riku Rantala luotsaavat lauantai-iltojen uutta Hengaillaan-ohjelmaa
26.01.2023Alman tähän mennessä henkilökohtaisin kappale "Hey Mom Hey Dad" on julkaistu
25.01.2023Kaija Koo valloittaa Helsingin Olympiastadionin elokuussa
25.01.2023C Moren uutuussarja Poromafia kertoo pohjoista hallitsevan perheen sisäisestä valtataistelusta
25.01.2023ZOV on järkyttävä kuvaus Ukrainan sodasta venäläisen sotilaan silmin

Siirry arkistoon »