Special Night - TANSSIARVOSTELU

17.03.2023

Helsinki Dance Companyn 50-vuotisjuhlavuoden pääteos Special Night sai ensi-iltansa suurella näyttämöllä 8. maaliskuuta.  Special Night on surrealistinen gaalailta, joka juhlistaa tanssia ja 50 vuotta täyttävää Helsinki Dance Companya.

Teoksessa nähdään koreografi Anton Lachkyn räjähtävän energistä ja omaperäistä liikekieltä. Esitys käsittelee mielen kahleettomuutta ja vapautta, jonka kaikki voivat kokea, kun päästävät irti. 

Se kertoo mielikuvituksen ja unien voimasta. Kaikki tämä nähdään surrealistisessa muodossa, jotta katsojat pääsevät näkemään ja kokemaan matkan yhdessä tanssijoiden kanssa.

Kuva © Kai Kuusisto / Helsingin Kaupunginteatteri

Vuonna 1973 perustettu Helsinki Dance Company on vuosien varrella tehnyt esityksiä kaikille Helsingin Kaupunginteatterin näyttämöille sekä kiertänyt kotimaassa ja ulkomailla. Ryhmä on työskennellyt useiden maineikkaiden ulko- ja kotimaisten taiteilijoiden kanssa ja vaikuttanut oleellisesti nykytanssin kehitykseen Suomessa.

Special Night -teoksessa tanssii kuusi HDC:n tanssijaa Heidi NaakkaMisa LommiMikko PaloniemiJyrki KasperPekka Louhio ja Justus Pienmunne sekä viisi vierailevaa tanssijaa Lewis CookeIoulia ZacharakiElina LindforsAksinja Lommi ja Krista-Julia Arppo.

Puvut on suunnitellut Maria Rosenqvist ja naamioinnin Jutta Kainulainen. Äänisuunnittelusta vastaa Jaakko Virmavirta, skenografiasta William Iles ja Notch-suunnittelusta Toni Haaranen.

Kuva © Kai Kuusisto / Helsingin Kaupunginteatteri

Anton Lachky on Belgiasta käsin työskentelevä koreografi ja hän edustaa eurooppalaisen nykytanssin ehdotonta kärkeä. Lachkýn ainutlaatuinen koreografinen kädenjälki on palkittu useilla kansainvälisillä tunnustuksilla ja hänen teoksensa kiertävät aktiivisesti ympäri maailmaa. Lachký vieraili Helsingin Kaupunginteatterissa edellisen kerran vuonna 2008, jolloin hän loi Helsinki Dance Companylle teoksen Softandhard.

Special Night on kutsuttu myös Kuopio tanssii ja soi -festivaalin pääohjelmistoon, jossa se esitetään maanantaina 19. kesäkuuta.

(Teksti © Helsingin Kaupunginteatteri)

Kuva © Kai Kuusisto / Helsingin Kaupunginteatteri

Plussat:

+ hyvät tanssijat, joista yksi vierailijoista oli ehdottomasti ylitse muiden karismallaan sekä ammattitaidollaan eli englantilainen Lewis Cooke, jonka huikeaa osaamista ja esiintymistä muistelee pitkään vielä esityksen jälkeenkin

+  lavastus, äänimaailma, musiikki, muutama todella huikea näyttämökuva sekä itse koreografia ja sen omaperäinen liikekieli

+ toivoisi tulevaisuudessakin, että HDC saisi esityksiään nimeenomaan suurellekin näyttämölle (korkeista lipunhinnoista huolimatta (50 €) suuren näyttämön katsomo täyttyi todella hyvin)

Miinukset:

- koreografia oli ajoittain pitkälti samanlaista ja katsojalle hengästyttävää katsottavaa varsinkin alussa (loppua kohden onneksi liikekieli muuttui rauhallisemmaksi) eikä teoksen kerronnallisuus avautunut, mutta ei tarvinnutkaan, koska katsoja nautti yksinomaan siitä, mitä näki ja mitä koki

- puvustus oli onnistunut osittain, mutta kokonaisuutena ei ollut tarpeeksi yhtenäinen

- isommissa ryhmäkohtauksissa olisi ollut suotavaa, että suuren näyttämön avaraa tilaa olisi käytetty enemmänkin

4star.jpg

Marko Kilpilampi / Kulttuuritähdet

Special Night Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 18. maaliskuuta saakka.

Kesto 55 minuuttia (ei väliaikaa)

Liput 50 € täältä

Esityksen traileri

Kuva © Kai Kuusisto / Helsingin Kaupunginteatteri

 

26.03.2023Antti Ahopelto kehottaa suutelemaan uudella singlellään
26.03.2023Ajatuksia herättävä oikeussalitrilleri
25.03.2023Hirttämättömät-klassikkoelokuvan uusi versio tulee valkokankaille toukokuussa
25.03.2023Saija Tuupasen 20 v.-taiteilijajuhlavuosi tuo tullessaan uutta musiikkia, keikkoja ja konsertteja
25.03.2023Uutuuskirjassa muistutetaan, mikä pitää ihmiset hengissä ja järjissään vaikeina aikoina: "Meidät pelastaa enää vain kulttuuri!"
24.03.2023Hector, Kaija Koo, Marion ja Susanna Mälkki Suomen musiikin kunniagalleriaan
24.03.2023Jussi Gaalassa jaetaan Jussi-palkinnot vuoden 2022 parhaille kotimaisille elokuville ja niiden tekijöille
24.03.2023Menestyskirjailija Leigh Bardugolle 12 kirjan ja kymmenien miljoonien kustannussopimus
23.03.2023Antti Tuisku kutsuu tanssilattialle uudella singlellään
23.03.2023Rikoskirjailija Harri Nykänen on kuollut

Siirry arkistoon »