Special Night - TANSSIARVOSTELU

17.03.2023

Helsinki Dance Companyn 50-vuotisjuhlavuoden pääteos Special Night sai ensi-iltansa suurella näyttämöllä 8. maaliskuuta.  Special Night on surrealistinen gaalailta, joka juhlistaa tanssia ja 50 vuotta täyttävää Helsinki Dance Companya.

Teoksessa nähdään koreografi Anton Lachkyn räjähtävän energistä ja omaperäistä liikekieltä. Esitys käsittelee mielen kahleettomuutta ja vapautta, jonka kaikki voivat kokea, kun päästävät irti. 

Se kertoo mielikuvituksen ja unien voimasta. Kaikki tämä nähdään surrealistisessa muodossa, jotta katsojat pääsevät näkemään ja kokemaan matkan yhdessä tanssijoiden kanssa.

Kuva © Kai Kuusisto / Helsingin Kaupunginteatteri

Vuonna 1973 perustettu Helsinki Dance Company on vuosien varrella tehnyt esityksiä kaikille Helsingin Kaupunginteatterin näyttämöille sekä kiertänyt kotimaassa ja ulkomailla. Ryhmä on työskennellyt useiden maineikkaiden ulko- ja kotimaisten taiteilijoiden kanssa ja vaikuttanut oleellisesti nykytanssin kehitykseen Suomessa.

Special Night -teoksessa tanssii kuusi HDC:n tanssijaa Heidi NaakkaMisa LommiMikko PaloniemiJyrki KasperPekka Louhio ja Justus Pienmunne sekä viisi vierailevaa tanssijaa Lewis CookeIoulia ZacharakiElina LindforsAksinja Lommi ja Krista-Julia Arppo.

Puvut on suunnitellut Maria Rosenqvist ja naamioinnin Jutta Kainulainen. Äänisuunnittelusta vastaa Jaakko Virmavirta, skenografiasta William Iles ja Notch-suunnittelusta Toni Haaranen.

Kuva © Kai Kuusisto / Helsingin Kaupunginteatteri

Anton Lachky on Belgiasta käsin työskentelevä koreografi ja hän edustaa eurooppalaisen nykytanssin ehdotonta kärkeä. Lachkýn ainutlaatuinen koreografinen kädenjälki on palkittu useilla kansainvälisillä tunnustuksilla ja hänen teoksensa kiertävät aktiivisesti ympäri maailmaa. Lachký vieraili Helsingin Kaupunginteatterissa edellisen kerran vuonna 2008, jolloin hän loi Helsinki Dance Companylle teoksen Softandhard.

Special Night on kutsuttu myös Kuopio tanssii ja soi -festivaalin pääohjelmistoon, jossa se esitetään maanantaina 19. kesäkuuta.

(Teksti © Helsingin Kaupunginteatteri)

Kuva © Kai Kuusisto / Helsingin Kaupunginteatteri

Plussat:

+ hyvät tanssijat, joista yksi vierailijoista oli ehdottomasti ylitse muiden karismallaan sekä ammattitaidollaan eli englantilainen Lewis Cooke, jonka huikeaa osaamista ja esiintymistä muistelee pitkään vielä esityksen jälkeenkin

+  lavastus, äänimaailma, musiikki, muutama todella huikea näyttämökuva sekä itse koreografia ja sen omaperäinen liikekieli

+ toivoisi tulevaisuudessakin, että HDC saisi esityksiään nimeenomaan suurellekin näyttämölle (korkeista lipunhinnoista huolimatta (50 €) suuren näyttämön katsomo täyttyi todella hyvin)

Miinukset:

- koreografia oli ajoittain pitkälti samanlaista ja katsojalle hengästyttävää katsottavaa varsinkin alussa (loppua kohden onneksi liikekieli muuttui rauhallisemmaksi) eikä teoksen kerronnallisuus avautunut, mutta ei tarvinnutkaan, koska katsoja nautti yksinomaan siitä, mitä näki ja mitä koki

- puvustus oli onnistunut osittain, mutta kokonaisuutena ei ollut tarpeeksi yhtenäinen

- isommissa ryhmäkohtauksissa olisi ollut suotavaa, että suuren näyttämön avaraa tilaa olisi käytetty enemmänkin

4star.jpg

Marko Kilpilampi / Kulttuuritähdet

Special Night Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 18. maaliskuuta saakka.

Kesto 55 minuuttia (ei väliaikaa)

Liput 50 € täältä

Esityksen traileri

Kuva © Kai Kuusisto / Helsingin Kaupunginteatteri

 

02.03.2024Tampereen Nokia Arenalla järjestetään Suomen suurimmat Euroviisubileet 11. toukokuuta
02.03.2024Taidemaalariliitto ja Korutaideyhdistys tuovat teosmyyntitilaisuudet jälleen Kaapelitehtaalle
02.03.2024Myrskyluodon Maija Ruotsin ensi-iltaan huhtikuussa
01.03.2024Helsingin BioRex Lasipalatsi avautuu yleisölle Oscar-juhlanäytösten siivittämänä
01.03.2024Pirkko Mannola The 50's Summer Festivalin pääesiintyjäksi
01.03.2024Marita Taavitsaisen ja Kari Hirvosen tähdittämä Reijo Taipale -esitys viiden kaupungin kiertueelle huhtikuussa
01.03.2024Vahtera julkaisi uuden singlen ja kakkosalbumi tulossa keväällä
01.03.2024Turku Jazz Festival käynnistyy
01.03.2024Yleisö saa valita jälleen vuoden parhaan aikakauslehtikannen - tässä ovat finalistit
29.02.2024Lauri Siparin Hamlet-suomennoksesta uusi painos

Siirry arkistoon »