Tunnettujen suomalaisten kirjeet Vesa-Matti Loirille nostavat esiin uusia asioita

24.05.2023

Ylen kesän suurpanostus on Vesa-Matti Loiri -aiheinen audiodraama Rakastitko, Vesku? Tarina suomalaisesta legendasta

Sen ohella Yle julkaisee podcast-sarjan Kirjeitä Veskulle, jossa Loirille läheiset henkilöt, ystävät ja kollegat puhuvat suoraan edesmenneelle taiteilijalle. 12-osainen sarja julkaistaan Yle Areenassa 29.6.

Mukana ovat muun muassa Esko Salminen, Olli Ahvenlahti, Hannu-Pekka Björkman, Ile Vainio, Helena Lindgren, Rea Mauranen, Kiti Kokkonen ja Satu Silvo, jotka kaikki ovat kirjoittaneet edesmenneelle taiteilijalle kirjeen ja myös lukevat sen itse ääneen. 

Tunnettujen suomalaisten kirjeet Vesa-Matti Loirille nostavat esiin uusia  asioita – Ylen tiedotteet – yle.fi

Kuva © Erkki Suonio / Yle

- “Ihmiset ilahtuivat, kun heitä pyydettiin mukaan sarjaan ja kirjoittamaan kirje Veskulle”, sanoo kirjailija Annina Holmberg, joka on toiminut sarjan dramaturgina. 

- “Kirjeistä tuli valtavan tunteikkaita, mutta myös hauskoja ja huumoripitoisia. Siitä kaikkien tuntemasta Veskusta heijastuu kirjeiden kautta jälleen aivan uusia asioita”, Holmberg sanoo.

Aivan kuten Loiri taiteilijana sekä itketti että nauratti ihmisiä, uskoo Holmberg hänelle osoitettujen kirjeiden tekevän samoin. Pelkästään ikävää ja kaipausta julistavia muistokirjeitä nämä eivät hänen mukaansa ole. 

- “Kirjoittajat kertovat yhteisistä hetkistään Veskun kanssa ja ovat todella kirjoittaneet suoraan sydämestä. Vesku kuuluu näissä kirjeissä, ja uskon niiden herkistävän kuulijansa.”

Pelastit tietämättäsi kerran henkeni, tai ainakin vedit minut ylös helvetin syvästä kuilusta. Näin alkaa yksi Veskulle osoitetuista kirjeistä. Toinen näyttelijäkollega tunnustaa pelänneensä olevansa Veskun rinnalla tylsä, mitäänsanomaton ja väritön. Kolmas kertoo Loirin hurjasta kuohahduksesta, jonka on kuitenkin antanut anteeksi. Jokainen kirje onkin Holmbergin mukaan tekijänsä näköinen.  

- “Minä muistan hänet reiluna, hauskana ja anteliaana, ja oma kirjeeni on sen mukainen”, sanoo Holmberg, joka on myös Loirin kanssa läheistä yhteistyötä tehneen ohjaaja Kalle Holmbergin tytär ja Veskun kummityttö.

Kirjeitä Veskulle julkaistaan Yle Areenassa 29.6. ja niitä kuullaan myös Yle Radio Suomessa sunnuntaisin klo 14.15 alkaen 2.7.

Kesän audiodraama Rakastitko, Vesku? Tarina suomalaisesta legendasta ilmestyy Yle Areenassa 29.6. Yle Radio Suomessa sarja käynnistyy maanantaina 3.7. ja sitä kuullaan arkipäivisin alkaen klo 17.30. 

19.04.2024Civil War - ELOKUVA-ARVOSTELU
19.04.2024Suomen katsotuin tv-kanava Yle TV1 uudistaa ilmeensä
19.04.2024Tove Jansson tunsi olevansa ennen kaikkea maalari - Janssonin elämästä kertova näyttely avautuu Muumimuseossa
19.04.2024Lea Lavenin, Kai Hyttisen, Marion Rungin ja Markku Aron suositulle Yhdessä-konserttikiertueelle jatkoa uusitulla ohjelmistolla
19.04.2024Ressu Redfordilta uutta musiikkia
19.04.2024DJ-duo DOG HUSTLERS julkaisi uuden singlen, joka on bile-versio Kaija Koon legendaarisesta hitistä
19.04.2024VIIVI julkaisi odotettua uutta musiikkia
17.04.2024Wilma Schlizewski paljastaa kaiken uutuuskirjassa
17.04.2024Britannian albumilistan kärkinimi The Libertines Turkuun
17.04.2024Lauri Tähkä lopettaa uransa

Siirry arkistoon »