Mies, joka menetti 36 miljoonaa yhdessä yössä ja muita tarinoita it-kuplasta - Ylen kesäsarja on viihdyttävä nostalgiatrippi 2000-luvun alkuun

24.05.2023

“Oli ilmeistä, että silloin elettiin nousukautta. Nousuhuuman tunne oli kaikkialla, ja sitä oli 90-luvun laman jälkeen vaikea vastustaa”, muistelee Ylen uuden audiosarja It-kupla.netin dramaturginen konsultti Elias Koskimies. Sarja julkaistaan Yle Areenassa 15.6. ja se alkaa Yle Radio Suomessa 17.6.

Koskimies puhuu vuosituhannen vaihteesta, kun internet mullisti maailman, uusmedia-alan yrityksiä nousi Suomessa kuin sieniä sateella, pörssiin listauduttiin kilpaa ja raha paloi surutta toinen toistaan hulppeammissa kutsuvierasbileissä ja tapahtumissa.

Kuva © Heidi Gabrielsson

Yhtäkkiä Helsingin katukuvaan ilmestyi kaksi superautoa, keltainen ja sininen Lamborghini. Autojen omistajat, it-bisneksillä rikastuneet Antti ja Jaakko Rytsölä nousivat rytinällä julkisuuteen. 

- “Jaakko ei suomalaisille tyypilliseen tapaan hävennyt menestystään vaan näytti sen avoimesti. Oli varmasti kova paikka, kun kupla puhkesi ja kaikki romahti”, Koskimies pohtii. 

Yhdessä yössä 36 miljoonaa markkaa menettänyt, aikakauden kasvoksi noussut Jaakko Rytsölä kertoo nyt muiden mukana tarinansa Ylen kesäkuussa alkavassa audiosarjassa It-kupla.net – Tarina hullusta huumasta ja Rytsölän veljeksistä.

Kahdeksanosaisen sarjan ovat Ylelle käsikirjoittaneet ja ohjanneet Reetta Arvila ja Päivi Leino

- “Minulle tuli yllätyksenä, kuinka avoimesti ja rehellisesti Jaakko puhuu sarjassa. Hän on aivan toisenlainen persoona, kuin mitä olisi voinut 2000-luvun julkisuuskuvan perusteella luulla”, kertoo Koskimies.

 

Kuplassa liikkui tuolloin useita myös tänä päivänä tuttuja nimiä, kuten luova johtaja ja mediapersoona Jani Halme, uusmedia-alan pioneeriksi tituleerattu Alex Nieminen ja kirjailija Tuomas Vimma, jotka myös ovat mukana Ylen sarjassa.

Vuosituhannen vaihde kuulostaa olleen heillekin lennokasta ja yltäkylläistä aikaa. Vauhtisokeudelta on ollut vaikeaa ellei peräti mahdotonta välttyä. Esimerkiksi Vimma kertoo sarjassa iskeneensä baarista hyvännäköisiä ihmisiä kanssaan samaan toimistoon töihin. 

- “Rytsölät olivat kansanmiehiä, siinä missä Halme, Nieminen ja Vimma enemmän punavuorelaisia menestyjiä. Sarjassa kuullaan myös heidän lähtökohdistaan – ja ne saattavat paikoin yllättää”, Koskimies toteaa. 

Menestyksen huumaa ja uusmedia-alan välillä sekopäisiä tempauksia, it-kuplan romahdusta ja elämän jälleenrakennusta käydään läpi lämpimällä huumorilla, itseironialla ja inhimillisyydellä. Koskimies arvelee, että välissä vierähtäneet kaksikymmentä vuotta ovat tuoneet perspektiiviä puhua tuolloin tapahtuneista asioista. 

- “Tämä ei ole mitään raskasta kuunneltavaa. Sarjassa ei ryvetä epäonnistumisissa ja osoitella sormella, että näin ei olisi saanut tehdä, vaan annetaan tilaa kiinnostaville tarinoille.”

It-kupla.net – Tarina hullusta huumasta ja Rytsölän veljeksistä julkaistaan 15.6. Yle Areenassa ja samana päivänä Yle Radio Suomessa vietetään Olga Ketosen, Reetta Arvilan ja Päivi Leinon vetämää Miten It-huuma laskeutui Suomeen -teemailtaa klo 18.05–20.00.

Sarja kuullaan myös Yle Radio Suomessa lauantaisin 17.6. alkaen klo 12.15. 

22.06.2024Yle tekee odotetun paluun kesän tanssilavoille juhannuksena
21.06.2024Risto Räppääjä ja kaksoisolento -elokuvan ohjaa menestysmusikaaleista tuttu Samuel Harjanne
20.06.2024Suurmusikaali JUICE Valkeakoskella Suomen Kesäteatterissa
20.06.2024Olavinlinna täyttää pian 550 vuotta
19.06.2024Helsingin kulttuuripalkinto Mikki Kuntulle
18.06.2024Samppalinnan Kesäteatterissa rikollisen röyhkeä menestysmusikaali
18.06.2024Rakastettu Havis Amanda palaa Kauppatorille 26. kesäkuuta
17.06.2024Kesä alkaa kirjakaupasta - kesän 2024 kuumimmat kirjavinkit
17.06.2024Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta jakoi kolme taiteilijapalkintoa
17.06.2024Animaatioelokuva Inside Out - mielen sopukoissa 2 oli viime viikonlopun katsotuin elokuva

Siirry arkistoon »