Odotettu kirja esittelee Suomen Pankin kokoelman - kansakunnan taideaarteen

06.06.2023

Aikaansa seuraten – Suomen Pankin taidekokoelma esittelee valikoiman Suomen Pankin noin 1 200 teosta käsittävästä kokoelmasta. Teos vie lukijansa taidematkalle läpi vuosikymmenten ja tyylisuuntien tietokirjailija Markku Valkosen johdattelemana.

Yksittäisten maalausten, grafiikanlehtien ja veistosten lisäksi kokoelmaan kuuluu rakennukseen kiinteästi liittyviä monumentaaliteoksia. Samalla kun ne heijastavat aikansa taiteellisia pyrkimyksiä, ne kuvastavat maan historiaa ja yhteiskunnallisia arvoja. 

Suomen Pankki kartuttaa taidekokoelmaansa vuosittain muutamilla teoksilla ja hankkii niitä ennen kaikkea elossa olevilta suomalaisilta taiteilijoilta. Pankissa järjestetään säännöllisesti avointen ovien tapahtumia, ja vuonna 2022 rakennuksesta ja taiteesta pääsi nauttimaan yli neljä tuhatta kävijää.

- ”Suomen Pankin taidekokoelma on koko kansakunnan omaisuutta. Kartuttamalla taidekokoelmaa Suomen Pankki pyrkii elämään ajan hermolla ja jättämään jäljen ajastaan tuleville sukupolville,” Suomen Pankin pääjohtaja ja pankin taidetoimikunnan puheenjohtaja Olli Rehn kirjoittaa esipuheessaan. 

Suomen Pankin pääkonttori Helsingissä Snellmaninkadulla.

Kuva © Wikipedia

Taideteosten ohella kirja luo katsauksen pankin päärakennuksen värikkääseen historiaan ja arkkitehtoniseen merkitykseen. Renessanssiajasta muistuttava vaikuttava päärakennus Snellmaninaukiolla valmistui 140 vuotta sitten vuonna 1883.

Se on ensimmäinen oma rakennus, joka maailman neljänneksi vanhimmalle keskuspankille suunniteltiin. Poliittisen merkityksen rakennuksen sijainnille tuo sen sijoittelu vastapäätä Säätytaloa.

Monumentaalista pääporrasta koristavat Juho Rissasen (1873–1950) ikoniset lasimaalaukset ja Lennart Segerstrålen (1892–1975) surumieliset Finlandia-freskot. Ne muistuttavat siitä, että Suomen Pankki on ollut mukana todistamassa yhteiskuntamme eri kehitysvaiheita.

Kirjan kirjoittaja Markku Valkonen (s. 1946) on helsinkiläinen tietokirjailija. Hän on aiemmin toiminut Uuden Suomen ja Helsingin Sanomien kuvataidearvostelijana sekä FRAMEn, Retretin taidekeskuksen ja Espoon modernin taiteen museon EMMAn johtajana.

Tällä hetkellä Valkonen toimii muun muassa Suomen Pankin taideasiantuntijana ja HUSin taidetoimikunnan jäsenenä.

Aikaansa seuraten – Suomen Pankin taidekokoelma

Kirjoittajat: Markku Valkonen ja Olli Rehn (esipuhe)

176 sivua

Parvs 2023


Saatavilla myös englanniksi: Art of Our Times – The Bank of Finland Collection

Kirja ilmestyy 9. kesäkuuta.

Parvs | Design | Finnish Design Shop

28.09.2023Viimeinen vuoro - ELOKUVA-ARVOSTELU
28.09.2023La Strada - TEATTERI-ARVOSTELU
28.09.2023Rakkaani Merikapteeni -elokuva sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa
28.09.2023Kirjailijoiden tulot jyrkässä laskussa
28.09.2023Suvi Teräsniska julkaisee uuden singlen ja lähtee konserttisalikiertueelle
27.09.2023Teatteriravintola Aulis aukeaa 4. lokakuuta - nimi on kunnianosoitus rakastetulle näyttelijälle ja hyvälle palvelulle
27.09.2023Toimittaja Sean Ricksille Miina Sillanpää -tunnustus
27.09.2023Silvia Hosseinin mehukas tietokirja vie eroottiselle aikamatkalle länsimaisen kirjallisuuden riettaimpiin kolkkiin
27.09.2023Suvi Teräsniska lähtee perinteiselle joulukonserttikiertueelle
27.09.2023Kuolleet lehdet oli viime viikonlopun katsotuin elokuva

Siirry arkistoon »