Ronja Ryövärintytär - TEATTERIARVOSTELU

10.10.2023

Suomen Kansallisteatteri

Astrid Lindgrenin Ronja, ryövärintytär (Ronja Rövardotter, 1981) on jo yli neljän vuosikymmenen ajan ollut rakastettu koko perheen klassikkoteos. Se kertoo ystävyyden voimasta, kevään ja vapauden kaipuusta, vastuun ottamisesta ja ennakkoluulojen voittamisesta.

Ikuisesti ajankohtainen tarina muistuttaa, että lopulta me ihmiset olemme keskenämme enemmän samanlaisia kuin erilaisia.

Ikiaikaisen viisauden rinnalla hurja tarina jännittää ja naurattaa: Ronja ja Birk kohtaavat Matiaksenmetsän ja Helvetinkuilun ympäristössä julmia ajattaria, kiusoittelevia männiäisiä ja hassuttelevia pönthiittisiä.

Seikkailuiden tiimellyksessä kaksikko murtaa vanhat sukujen väliset kaunat ja näyttää aikuisille mallia anteeksiantamisesta ja ystävyydestä.   

  Ronja, ryövärintytär | Kansallisteatteri

Kuva © Mitro Härkönen / Kansallisteatteri

Akse Petterssonin sovittama ja Aleksis Meaneyn ohjaama näyttämöteos tarjoaa teatterin taikaa, huiman seikkailun ja tunteita laidasta laitaan. Upeasti visualisoidussa esityksessä Kansallisteatterin Suuri näyttämö muuttuu lumoavan fantasian näyttämöksi, joka valloittaa kauneudellaan sekä pienten että isojen katsojien sydämet. Teosta suositellaan yli 6-vuotiaille.

Näyttelijöiden lisäksi näyttämöllä nähdään lapsiesiintyjiä. Heitä on yhteensä yksitoista, ja kussakin näytöksessä mukana on kolme lasta. Lapsiesiintyjät ovat harjoitelleet osuutensa tanssija-koreografi Panu Varstalan luotsaamina ja samaan aikaan yhdessä muun työryhmän kanssa.

Rooleissa nähdään Tero Koponen, Marja Salo, Pirjo Luoma-aho, Pirjo Määttä, Harri Nousiainen, Heikki Nousiainen, Karin Pacius, Otto Rokka ja Maruska Verona.

Lapsinäyttelijöinä nähdään Lilja Helenius, Justus Järvinen, Verna Kiiskilä, Saima Koivisto, Selma von Krogh, Miles Kruse, Mimi Kruse, Akseli Myllyaho, Julia Nuutinen, Luca Räsänen ja Mio Räsänen.

(Teksti © Kansallisteatteri)

Lukupino: Ronja Ryövärintytär - Kansallisteatteri

Kuva © Mitro Härkönen / Kansallisteatteri

Plussat:

+ lavastus, puvustus, maskeeraus, ohjaus, näyttämösovitus, musiikki (Susilaulu kuullaan todella vaikuttavana ja upeana kuorosovituksena) sekä laadukas käsiohjelma

hyvät näyttelijäsuoritukset (erityisesti Harri Nousiainen, Heikki Nousiainen ja PIrjo Luoma-aho tekevät huikeat roolityöt) ja arvostettavaa aina, kun lastennäytelmässä on rooleissa myös oikeita lapsinäyttelijöitäkin ajatellen juuri lapsikatsojia

+ hyvin toteutettu iso lastennäytelmä Kansallisen suurella näyttämöllä on aina merkittävä kulttuuriteko (tämä esitys on aidosti ja rehellisesti tehty nimenomaan lapsikatsojille, Svenska Teatterin vastaavan ollessa suunnattu selkeästi vanhemmille)

Miinukset:

- ääniteknilliset ongelmat (ajoittain puheesta ei saanut selvää näyttelijöiden mikrofonien ollessa pois päältä)

- näytelmän kesto aivan liian pitkä alle kouluikäisille (olin katsomassa esityksen koululaisten näytöksessä, jossa oli yleisössä myös alle kouluikäisiä paljon. Vanhemmat lapset jaksoivat keskittyä keskimäärin hyvin, mutta alle kouluikäiset eivät juurikaan, eivätkä olleet hiljaa ja olivat levottomia) 

- arvostelemassani näytöksessä Ronjan roolissa nähtiin Marja Salo, joka suoriutui roolistaan kohtalaisesti (Aksa Korttila oli aikaisemmin Ronjan roolissa, joka sai paljon arvostusta ja kiitosta roolistaan), mutta Birkiä näyttelevä Otto Ronka oli liian aikuinen Birkin rooliin ja ajoittain ylinäytteli roolinsa eikä näytelmän pääparin henkilökemiat valitettavasti kohdanneet eivätkä ulottuneet katsomoon saakka

Marko Kilpilampi / Kulttuuritähdet

Ronja Ryövärintytär Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 29. joulukuuta 2023 saakka.

Kesto 2 tuntia ja 30 minuuttia väliaikoineen.

Liput 19 - 49 € täältä

Esitystä suositellaan yli 6-vuotiaille.

Kansallisteatterin Ronja Ryövärintytär on fantasiaseikkailu, joka  puhuttelee sekä lasta että keski-ikäisen sisäistä lasta

Kuva © Mitro Härkönen / Kansallisteatteri

22.06.2024Yle tekee odotetun paluun kesän tanssilavoille juhannuksena
21.06.2024Risto Räppääjä ja kaksoisolento -elokuvan ohjaa menestysmusikaaleista tuttu Samuel Harjanne
20.06.2024Suurmusikaali JUICE Valkeakoskella Suomen Kesäteatterissa
20.06.2024Olavinlinna täyttää pian 550 vuotta
19.06.2024Helsingin kulttuuripalkinto Mikki Kuntulle
18.06.2024Samppalinnan Kesäteatterissa rikollisen röyhkeä menestysmusikaali
18.06.2024Rakastettu Havis Amanda palaa Kauppatorille 26. kesäkuuta
17.06.2024Kesä alkaa kirjakaupasta - kesän 2024 kuumimmat kirjavinkit
17.06.2024Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta jakoi kolme taiteilijapalkintoa
17.06.2024Animaatioelokuva Inside Out - mielen sopukoissa 2 oli viime viikonlopun katsotuin elokuva

Siirry arkistoon »