Suomi juhlii kulttuurin tekijöitä ja -tekoja Kulttuurigaalassa 24. marraskuuta

16.11.2023

Etusivu - Kulttuurigaala

Kulttuurigaalaa juhlitaan 24. marraskuuta Tampereella Mediapoliksessa. Voit osallistua gaalaan suoraan kotisohvalta, sillä Yle lähettää Kulttuurigaalan suorana lähetyksenä. Ilta huipentuu Vuoden kulttuuripersoona ja -teko -yleisöäänestyksien voittajien palkitsemiseen. 

- ”Kulttuuri ruokkii päivittäin meidän arkeamme ja antaa lisää sävyjä. Se avartaa ajatteluamme ja antaa uusia näkemyksiä maailmankuvaamme. Ilman kulttuurin tuomia elämyksiä elämämme olisi melko harmaata, olipa kyse taiteesta, teatterista, kirjallisuudesta tai musiikista. Kulttuurilla on yhtä monta suuntaa ja lajia, kuin on meitä ihmisiäkin. Onkin arvokasta päästä jälleen kokoamaan kulttuurimme monimuotoisuutta yhteen ja juhlistamaan yhdessä näitä upeita elämysten luojia”, iloitsee Kulttuurigaalan pääsihteeri Riia Martinoja.

Kulttuurigaalassa palkitaan laaja-alaisesti suomalaista kulttuuria ja nautitaan upeista esityksistä. Gaala huomioi koko kulttuurin ja taiteen kentän, ja tarkoituksena on palkita tekoja, teoksia ja tekijöitä, joissa on jotain uutta, omaperäistä tai tärkeää.

- “Taustoitukseen ja ehdokasasetteluihin, sekä valintoihin osallistuu monipuolinen joukko suomalaisen kulttuurin asiantuntijoita yhteiskunnan eri aloilta aina kulttuurilaitosten taustahahmoista, yritysmaailman ja yhteiskunnan vaikuttajiin. Kuitenkin tärkeimmät päätökset Kulttuurigaalassa tekee yleisö, sillä suomalaiset ovat kulttuurikansaa”, huomauttaa Kulta ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen.

- ”Palkintojen avulla tuomme näkyväksi moninaisena kukoistavaa kulttuuri- ja taide-elämäämme ja kiitämme sen tekijöitä. Luvassa on tunteikkaita hetkiä ja ikimuistoinen show”, paljastaa Meriläinen.

Perinteisistä gaaloista poiketen katsojat pääsevät osallistumaan vuorovaikutteisesti mukaansa tempaavaan ja yllätykselliseen kokonaisuuteen. Kulttuurin eri muotoja yhdistävien viihde ja taide-esitysten kirjoa täydentävät suomalaisen kulttuurin tuoreiden saavutusten ja aiempien urotekojen palkitsemiset. 

- ”Kulttuuri on täynnä upeita tarinoita – ihmisiä ja ilmiöitä. Ne ansaitsevat huomiota paljon nykyistä enemmän. On hienoa päästä rakentamaan tästä koko Suomen yhteistä elämystä yhdessä yleisön, kulttuurin parissa työskentelevien, sekä kumppaneiden ja Tampereen kaupungin kanssa. Kulttuuri koskettaa ja kuuluu kaikille”, muistuttaa Ylen Urheilu- ja tapahtuma yksikön johtaja Panu Pokkinen.

Kulttuurigaalan ehdokkaat on julkaistu – äänestä suosikkisi Vuoden kulttuuriteoksi ja -persoonaksi

Kulttuurigaalan ehdokkaat julkaistiin torstaina 12.10. Finlayson Art Area, Galleria Himmelblaun tilassa. Ehdokasjulkistus käynnisti niin yleisöäänestyksen kuin Suuren raadin äänestyksen. Yleisö pääsee äänestämään Vuoden kulttuuripersoonan ja -teon palkintolautakunnan nimeämästä kymmenestä ehdokkaasta. Näitä palkintoluokkia pääsee äänestämään 12.10.-2.11.2023 välisenä aikana. Yleisöäänestys luokkien lisäksi Suuri raati äänestää palkintolautakunnan ehdokasasettelun pohjalta Kansainvälisyyspalkinnon, sekä Vuoden kulttuurikehdon.

“Ehdokasjulkistus on merkittävä hetki gaalakaudellamme ja oli upeaa, että näin moni ehdokkaista pääsi paikan päälle aloittamaan lähtölaskennan kohti Kulttuurigaalaa. Tästä alkaa myös jännittävä yleisöäänestys, johon koko suomalainen kulttuurikansa pääsee vaikuttamaan,” muistuttaa Kulttuurigaalan pääsihteeri Riia Martinoja.

Taustoitukseen ja ehdokasasetteluihin, sekä valintoihin osallistui monipuolinen joukko suomalaisen kulttuurin asiantuntijoita yhteiskunnan eri aloilta aina kulttuurilaitosten taustahenkilöistä, yritysmaailman ja yhteiskunnan vaikuttajiin.

Lisäksi myös koko Suomen kansalla on ollut mahdollisuus aiemmin kesällä jättää ehdotuksia eri palkintoluokkien ehdokkaista.

Kaikki palkittavat saavat oman uniikin osan muotoilija Dario Vidalin suunnittelemasta Aallon kimallus -palkinnosta. Aallon Kimallus kuvaa vaativissa, luovissa projekteissa kohdattuja ylä- ja alamäkiä. 

Jokainen palkintoesine eroaa yksityiskohdiltaan toisistaan, mutta yhteenlaitettuna kaikki palkinnot muodostavat jatkuvan, virtaavan kultaisen meren. Luotu meri kuvastaa palkittua lahjakkuutta ja osaamista sekä erilaisten voimavarojen yhdistymistä. Palkinnon lehtikultaus on kotimaista kultaa Suomen Lapista.

kulttuurigaala.fi

22.06.2024Yle tekee odotetun paluun kesän tanssilavoille juhannuksena
21.06.2024Risto Räppääjä ja kaksoisolento -elokuvan ohjaa menestysmusikaaleista tuttu Samuel Harjanne
20.06.2024Suurmusikaali JUICE Valkeakoskella Suomen Kesäteatterissa
20.06.2024Olavinlinna täyttää pian 550 vuotta
19.06.2024Helsingin kulttuuripalkinto Mikki Kuntulle
18.06.2024Samppalinnan Kesäteatterissa rikollisen röyhkeä menestysmusikaali
18.06.2024Rakastettu Havis Amanda palaa Kauppatorille 26. kesäkuuta
17.06.2024Kesä alkaa kirjakaupasta - kesän 2024 kuumimmat kirjavinkit
17.06.2024Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta jakoi kolme taiteilijapalkintoa
17.06.2024Animaatioelokuva Inside Out - mielen sopukoissa 2 oli viime viikonlopun katsotuin elokuva

Siirry arkistoon »