Viisi vuotta täyttävä Oodi on kaupunkilaisten rakastama ja kansainvälisesti ihailtu tasa-arvon symboli - 10 miljoonaa kävijää tulee täyteen pian

01.12.2023

Home - Oodi

Keskustakirjasto Oodi avattiin itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta 2018. Viidessä vuodessa Oodi on vakiinnuttanut paikkansa Helsingin käytetyimpänä kirjastona, kirjallisuustapahtumien talona ja yhtenä kaupungin tärkeimmistä matkailunähtävyyksistä. Syntymäpäiviä vietetään yhdessä kaupunkilaisten kanssa tiistaina 5. joulukuuta.

Talvinen ulkokuva keskustakirjasto Oodista.

Kuva © Kuvatoimisto Kuvio

Keskustakirjasto Oodi oli 100-vuotislahja itsenäiselle Suomelle. Odotetut avajaiset vuonna 2018 keräsivät huimat 55 000 kävijää ja siitä käynnistyi Oodin vilkas arki.

Kansainvälinen mediahuomio Oodia kohtaan oli poikkeuksellisen suurta ja keskustakirjasto päätyi mm. The New York Timesin kanteen. Miljoona kävijää tuli täyteen alle neljässä kuukaudessa, ja kymmenen miljoonan kävijän rajapyykki häämöttää alkuvuodessa 2024.  

Oodista on tullut esimerkki siitä, mitä inklusiivinen avoin kaupunkitila voi parhaimmillaan olla. Oodi suunniteltiin kaupunkilaisia kuunnellen ja osallistaen, ja ihmiset ovat todella ottaneet Oodin omakseen. Tämän vuoden käyntimäärissä tullaan hätyyttelemään jo koronaa edeltäneen huippuvuoden 2019 lukuja.

Kävijämäärät ja asiakaspalautteet kertovat siitä, että Oodista on viidessä vuodessa tullut olennainen osa Helsinkiä. Erilaiset yksilöt ja tarpeet toimivat rinnakkain ja lomittain Oodin katon alla. 

- “Oodiin ovat kaikki tervetulleita ja yhdenvertaisuus on oodilaisten arvoista tärkein – yhdessä sananvapauden kanssa. Oodissa bisnesmiehet, vauvaperheet, opiskelijat ja kodittomat mahtuvat samojen seinien sisälle ja pyrimme tarjoamaan sopivia palveluja ihan jokaiselle” kertoo Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara.

Oodi palvelumuotoilun oppikirjaesimerkkinä - Oodi

Kuva © Kuvatoimisto Kuvio

Oodista on tullut paitsi käytetyin, myös Helsingin eniten lainaava kirjasto. Oodissa on tänä vuonna tehty reilut 478 000 lainaa, joka on miltei kymmenen prosenttia koko Helsingin kaupunginkirjaston lainamäärästä.

Oodi on kirjallisuuden talo ja se näkyy myös tapahtumatarjonnassa: Oodissa on tänä vuonna järjestetty yli 170 kirjallisuusteemaista tapahtumaa, joissa on ollut yhteensä yli 9000 osallistujaa. Vuonna 2022 Oodi aloitti vuotuisen ison Kirjajuhlat-tapahtuman ja tänä vuonna jaettiin ensimmäistä kertaa Oodin vuoden runoilija -palkinto

- “Oodi on ottanut tehtäväkseen toimia Suomen yleisten kirjastojen kehittäjäkirjastona. Se tarkoittaa sitä, että meillä jokainen vuosi on erilainen, sillä kehitämme palvelujamme koko ajan. Toimivimmat kokeilut leviävät muihin Helsingin kirjastoihin tai jopa ympäri maata”, Anna-Maria Soininvaara kertoo.

Arkkitehtitoimisto ALAn suunnittelema rakennus tarjoaa toiminnalle upeat puitteet, mutta ihmiset luovat sen mitä Oodi on. Oodin henkilökunta työskentelee itseohjautuvissa tiimeissä, joissa kehitetään palveluita ketterästi asiakkaiden tarpeita kuunnellen.

Kumppanuudet ovat keskeinen osa Oodia. Tiivistä yhteistyötä tehdään mm. kirjallisuus- ja kulttuurialan toimijoiden sekä kansalaisjärjestöjen kanssa. Saman katon alla asiakkaita palvelevat Kansallisen audiovisuaalisen instituutin elokuvateatteri Kino Regina, nuorisotila, leikkipuisto Loru, Helsinki-Info, Food & Co -ravintola Oodi sekä EU-tietoa tarjoava EU@Oodi.  

- “Oodissa vaalitaan yhdessä tekemistä, toisten kuuntelemista ja oman ymmärryksen kasvattamista. Uskallan väittää, että Oodissa on jokaiselle jotain minkä vuoksi lähteä kotoa, mahdollisuus joka päivä inspiroitua uusista kokemuksista tai kohtaamisista”, Soininvaara tiivistää.

Oodin sisustusarkkitehti Heikki Ruoho: ”Onnistuimme mielestäni hyvin siinä,  miten tilat toimivat” - Ornamo

Kuva © Kuvatoimisto Kuvio

Oodin 5-vuotissyntymäpäiviä juhlitaan tiistaina 5.12. klo 14 alkaen monipuolisen ohjelman kera. Juhlapäivä alkaa klo 14 EU@Oodin kakkutarjoilulla Oodin 1. kerroksessa.

Iskelmäorkesteri Vallilan Tango tanssittaa juhlakansaa 1. kerroksen Maijansalissa klo 15 ja klo 16.30. Klovni Lilli Pii hauskuuttaa lapsiperheitä Oodin kolmannen kerroksen lastenalueella klo 17 ja klo 18. Kaupunkiverstaan avoimissa ovissa pääsee testaamaan UV-tulostinta ja suurkuvatulostinta sekä tutustumaan Oodin kuvaus- ja musiikkistudioihin 

Juhlapäivän kirjallisuusohjelmassa syvennytään Oodin tunnettujen asiakkaiden lempikirjoihin. Kolmannen kerroksen Kirjataivaaseen saapuvat omista lempikirjoistansa kertomaan Helsingin pormestari Juhana Vartiainen, tubettaja Nelli Orell, POC-lukupiirin perustajat Aracelis Correa ja Téri Zambrano sekä kirjailija Philip Teir. Keskusteluissa mainittuja kirjoja voi lainata vieraiden kuratoimista kirjanäyttelyistä, jotka ovat esillä Oodissa 27.11.–10.12. 

Tapahtuma on avoin kaikille. 

Koko juhlaohjelma

Faktoja Oodista  

Kävijämäärä: noin 2,5 miljoonaa per vuosi 
Neliömäärä: 10 000 m²  
Avattu yleisölle: 5.12.2018  
Arkkitehtitoimisto: ALA Arkkitehdit  
Rakennusurakointi: YIT Suomi 
Public Library of the Year -palkinto vuonna 2018

Helsinki_tunnus_musta.png | Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

02.03.2024Tampereen Nokia Arenalla järjestetään Suomen suurimmat Euroviisubileet 11. toukokuuta
02.03.2024Taidemaalariliitto ja Korutaideyhdistys tuovat teosmyyntitilaisuudet jälleen Kaapelitehtaalle
02.03.2024Myrskyluodon Maija Ruotsin ensi-iltaan huhtikuussa
01.03.2024Helsingin BioRex Lasipalatsi avautuu yleisölle Oscar-juhlanäytösten siivittämänä
01.03.2024Pirkko Mannola The 50's Summer Festivalin pääesiintyjäksi
01.03.2024Marita Taavitsaisen ja Kari Hirvosen tähdittämä Reijo Taipale -esitys viiden kaupungin kiertueelle huhtikuussa
01.03.2024Vahtera julkaisi uuden singlen ja kakkosalbumi tulossa keväällä
01.03.2024Turku Jazz Festival käynnistyy
01.03.2024Yleisö saa valita jälleen vuoden parhaan aikakauslehtikannen - tässä ovat finalistit
29.02.2024Lauri Siparin Hamlet-suomennoksesta uusi painos

Siirry arkistoon »