Uuden Musiikin Kilpailu 2024 selostetaan kolmen viittomakielen osaajan voimin

10.02.2024

Näin käy UMK:n, jos Suomi ei osallistu Euroviisuihin - Viihde - Ilta-Sanomat

Ylen UMK huipentuu tämän viikon lauantaina 10.2. UMK24-tapahtumaan ja -show’hun Tampereen Nokia Arenalla. Kaikkien aikojen suurinta UMK-show’ta voi seurata kymmenellä kielellä. Ohjelman viittomakielen tiimiä on laajennettu kolmeen ammattilaiseen.

Viime vuonna Yle tarjosi viittomakielisen selostuksen UMK-lähetykseen ensimmäistä kertaa. UMK oli ensimmäisiä viihdeohjelmia Suomessa, jossa viittomakieli on ollut mukana. Monella tavalla näkyvästä ja menestyksekkäästä pilotista saatiin arvokasta palautetta viittomakielisiltä ja toimintaa on nyt kehitetty sen pohjalta.

Kuvassa punainen tausta, jota vasten seisoo kolme henkilöä vasemmalla Silva, keskellä Miguel ja oikealla Robin.

Kuva ©  Nuppu Stenros / Yle

Vuoden 2024 UMK:n viittomakieliseen tiimiiin on hankittu lisää viittomakielisiä kuuroja: edellisvuoden sooloselostajan Miguel Peltomaan aisapareina nähdään tänä vuonna Silva Belghiti ja Robin Hänninen.

- ”Viime vuosi oli todella upea, koska toimme UMK-lähetykseen jotain aivan uutta”, Miguel Peltomaa sanoo.

- ”Viittomakieliset biisit tavoittivat myös muita kuin viittomakielisiä katsojia eli viihdettä teimme viittomakielistä kulttuuria tutuksi kaikille! Tänä vuonna teemme lahjakkaiden viittomakielisten selostajien kanssa entistä upeamman show’n kotikatsojille.”

UMK:n selostus toteutetaan pääasiassa suomalaisella viittomakielellä, mutta Robin Hänninen tuo mukaan myös suomenruotsalaista viittomakieltä. Peltomaa huolehtii biisien taiteellisesta tulkinnasta viittomakielelle ja Belghiti ja Hänninen huolehtivat muun show’n selostuksesta.

Viittomakielisten käännösten ja tulkinnan laadun varmistamiseen saadaan apua asiantuntijalta: viittomakielinen artisti Signmark auttaa kappaleiden käännösten ja viittomakielisen käsikirjoituksen kanssa.

- ”Viittomakieliselle yleisölle on tärkeää saada juuri heille räätälöity kokonaisuus, jonka tekemiseen on osallistunut viittomakielisiä”, kommentoi Ylen saavutettavuusvastaava Minna Pöntys.

- ”Haluan kiittää niitä tahoja, jotka antoivat meille palautetta viime vuoden tapahtumasta. Sen pohjalta on ollut hyvä kehittää tätä palvelua edelleen.”

Ylen UMK24-lähetystä voi seurata suomen-, ruotsin-, englannin-, venäjän-, pohjoissaamen-, inarinsaamen-, ukrainan- ja viittomakielisellä selostuksella.

Lisäksi UMK24:n tv-lähetyksessä on suomenkielinen ohjelmatekstitys, joka on suunnattu huonokuuloisille ja kuuroille. Sitä voivat kuitenkin käyttää kaikki, jotka eivät voi pitää ääntä lähetyksessä päällä.

UMK:n viittomakielen tiimi:

Miguel Peltomaa on viittomakielinen artisti, juontaja ja toimittaja, joka on tehnyt kuurojen kulttuuria tutuksi suurelle yleisölle. Miguel on alun perin Pikku Kakkosesta tutuksi tullut juontaja ja on myös tehnyt sisältöjä Yle Kioskille.

Vuoden 2023 UMK-kausi toi hänet koko kansan tietoisuuteen. Miguel pyrkii työnsä kautta luomaan siltoja kahden eri kulttuurin ja kieliympäristön välille. Musiikki on ollut hänelle aina tärkeää ja UMK:n kappaleiden tulkitseminen viittomakielelle on unelmien täyttymys, jossa pääsee leikkimään kielellä ja keksimään ratkaisuja sellaisille ilmaisuille, joille ei ole suoraa vastinetta viittomakielessä.

Miguel on viittomakielinen CI-käyttäjä ja elää päivittäin navigoiden kaksikielisenä kahden kielen ja kulttuurin välillä. Miguelin äidinkielet ovat suomi ja suomenkielinen viittomakieli. Miguelilla on etenevä kuulovamma ja käytössään päivittäinen perinteinen kuulolaite sekä sisäkorvaistute.

Silva Belghiti on 35-vuotias viittomakielinen näyttelijä. Silva syntyi Halsualla, kasvoi Oulussa ja asuu nyt pääkaupunkiseudulla. Silva valmistui teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2018.

Hän on työskennellyt näyttelijänä teattereissa ja sen ohella tehnyt muun muassa lastenohjelmia, juontotöitä ja vaatebisnestä. Silva on ensimmäinen kuuro, joka pääsi Teakin näyttelijäntyön linjalle.

Robin Hänninen viittoo myös suomenruotsalaista viittomakieltä. Robin on 33-vuotias, kotoisin Pietarsaaresta, ja asuu nyt Helsingissä.

Robinissa yhdistyy monta eri vähemmistöä: saamelaisuus äidin puolelta, kuurous, suomenruotsalaisuus sekä LGBT-jäsenyys. Robinin tekee päivätyötään varastotyöntekijänä ja rakastaa myös media- ja kulttuurialalla työskentelyä. Hän on juontanut erilaisia tapahtumia, esiintynyt viittomakielisissä tv-ohjelmissa ja työskennellyt näyttelijänä.

(Teksti © Yle)

UMK-juontajien kuva julki – arvaatko ketkä ovat kyseessä?

02.03.2024Tampereen Nokia Arenalla järjestetään Suomen suurimmat Euroviisubileet 11. toukokuuta
02.03.2024Taidemaalariliitto ja Korutaideyhdistys tuovat teosmyyntitilaisuudet jälleen Kaapelitehtaalle
02.03.2024Myrskyluodon Maija Ruotsin ensi-iltaan huhtikuussa
01.03.2024Helsingin BioRex Lasipalatsi avautuu yleisölle Oscar-juhlanäytösten siivittämänä
01.03.2024Pirkko Mannola The 50's Summer Festivalin pääesiintyjäksi
01.03.2024Marita Taavitsaisen ja Kari Hirvosen tähdittämä Reijo Taipale -esitys viiden kaupungin kiertueelle huhtikuussa
01.03.2024Vahtera julkaisi uuden singlen ja kakkosalbumi tulossa keväällä
01.03.2024Turku Jazz Festival käynnistyy
01.03.2024Yleisö saa valita jälleen vuoden parhaan aikakauslehtikannen - tässä ovat finalistit
29.02.2024Lauri Siparin Hamlet-suomennoksesta uusi painos

Siirry arkistoon »