Museoliitto ja ICOM Suomen komitea palkitsevat Vuoden museon - kilpailun finaalin on valittu viisi vaikuttavaa museota

12.02.2024

Neljä museota valittu Vuoden museo -kilpailun finaaliin | Suomen museoliitto

Suomen museoliiton ja Kansainvälisen museoneuvosto ICOMin Suomen komitean järjestämän Vuoden museo 2024 -kilpailun finaaliin on valittu viisi museota. Vuoden museo -tunnustuspalkinto jaetaan tänä vuonna kymmenettä kertaa.

- “Palkintolautakunta oli vaikean tehtävän edessä finalisteja valitessaan, sillä hyviä ja laadukkaita hakijoita kilpailuun oli tänä vuonna poikkeuksellisen paljon. Kiinnitimme erityistä huomiota museon innovatiiviseen ja kekseliääseen tapaan tehdä työtään käytettävissä olevilla resursseilla”, kertoo palkintolautakunnan puheenjohtaja Maj Meriluoto

Vuoden museo -tunnuspalkinnon voitosta kilpailevat Chappe Tammisaaresta, Luostarinmäen museokortteli Turusta, Suomen Metsämuseo Lusto Punkaharjulta, Saamelaismuseo ja luontokeskus SIIDA Inarista sekä Varkauden museokeskus Konsti.

Palkintolautakunta vierailee kevään aikana finalistimuseoissa ja jakaa palkinnot toukokuussa Jyväskylässä Museopäivien yhteydessä järjestettävässä Museopalkintogaalassa. Gaalassa jaetaan myös Vuoden museojulkaisu-palkinto. Lisäksi palkintolautakunta voi halutessaan jakaa Vuoden erikoispalkinnon.  

Vuoden museo -tunnustuspalkinto myönnetään museolle, joka on edistänyt merkittävällä tavalla museoalan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta omalla toiminta-alueellaan. Se voi olla myös tunnustus kokoelmiin, näyttelyihin tai museopedagogiaan liittyvistä saavutuksista tai muusta innovatiivisesta toiminnasta.  

Vuoden museo -tittelin ovat aiemmin voittaneet Riihisaari – Savonlinnan museo, Poliisimuseo, Suomen maatalousmuseo Sarka, Satakunnan Museo, EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Helsingin kaupunginmuseo, Ahvenanmaan merenkulkumuseo, Serlachius-museo Gösta ja Forssan museo.  

Museoliitto_logo_official_RGB_black | Suomen museoliitto

Tänä vuonna palkitaan myös sisällöltään ja esitystavaltaan innovatiivinen museojulkaisu. Vuoden museojulkaisu -finalistit julkistetaan myöhemmin keväällä.  

Palkintolautakunnan jäsenet vuosille 2023–2025 ovat Vapriikin näyttelypäällikkö Maj Meriluoto (lautakunnan puheenjohtaja), Turun kaupungin järjestämisjohtaja Minna Sartes, opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriasiainneuvos Eeva Teräsvirta, Outokummun seudun toimittaja Pasi Huttunen, Vaasan kaupungin museoiden museotoimenjohtaja Elina Bonelius, Kansallismuseon näyttelyamanuenssi Erik Tirkkonen ja Riihisaari – Savonlinnan museon museonjohtaja Nikke Kaartinen (Vuoden museo 2023 -kilpailun voittajan edustaja).  Palkintolautakunnan sihteerinä toimii Museoliiton viestinnän asiantuntija Kirsti Ruissalo

Etusivu - ICOM Finland

  

02.03.2024Tampereen Nokia Arenalla järjestetään Suomen suurimmat Euroviisubileet 11. toukokuuta
02.03.2024Taidemaalariliitto ja Korutaideyhdistys tuovat teosmyyntitilaisuudet jälleen Kaapelitehtaalle
02.03.2024Myrskyluodon Maija Ruotsin ensi-iltaan huhtikuussa
01.03.2024Helsingin BioRex Lasipalatsi avautuu yleisölle Oscar-juhlanäytösten siivittämänä
01.03.2024Pirkko Mannola The 50's Summer Festivalin pääesiintyjäksi
01.03.2024Marita Taavitsaisen ja Kari Hirvosen tähdittämä Reijo Taipale -esitys viiden kaupungin kiertueelle huhtikuussa
01.03.2024Vahtera julkaisi uuden singlen ja kakkosalbumi tulossa keväällä
01.03.2024Turku Jazz Festival käynnistyy
01.03.2024Yleisö saa valita jälleen vuoden parhaan aikakauslehtikannen - tässä ovat finalistit
29.02.2024Lauri Siparin Hamlet-suomennoksesta uusi painos

Siirry arkistoon »