Vuoden Luontokuvat esillä Vapriikissa

12.02.2024

Suomen Luonnonvalokuvaajat

Vuoden Luontokuvat 2023 -näyttely on esillä Vapriikissa 13.2.-14.4.2024. Näyttely tarjoaa monipuolisen katsauksen Suomen luonnon kauneuteen ja monimuotoisuuteen. Näyttelyssä voi ihailla kilpailun parhaita kuvia, jotka valittiin yli 11 000 osallistuneen kuvan joukosta.

Näyttelyssä on mukana kaikki 38 palkittua kuvaa, mukaan lukien Vuoden Luontokuva 2023: Jetro Luhtaan upea kuva “Portti tunturiin”; otos sateenkaaresta tunturimaisemassa.

Vuoden Luontokuva 2023: Jetro Luhtaan kuva “Portti tunturiin”; otos sateenkaaresta tunturimaisemassa

Kuva © Jetro Luhtaa

Vuoden Luontokuvaksi valitun maisemakuvan upea tunnelma ja tasapainoinen sommittelu herättivät kilpailun tuomaristossa ihastusta ensi silmäyksellä.

- "Tällaisen pysäyttävän tilanteen kokeminen ja sen täydellisesti onnistunut tallentaminen on luonnonvalokuvauksen syvintä ydintä", tuomaristo hehkutti Vuoden Luontokuvan välittämää tunnelmaa.

Vuoden Luontokuvan ottanut Jetro Luhtaa kertoo olleensa syksyisellä kuvausreissulla Käsivarren erämaa-alueella ja edellisenä iltana telttapaikka oli löytynyt jylhän pahdan lähimaastosta.

- "Tarkoituksena oli kiivetä tunturiin aamulla heti auringon noustessa kuvaamaan ruskassa hehkuvia maisemia", Jetro kertoo.

Jetron kiivetessä kohti tunturin huippua alkoi synkkä saderintama lähestyä uhkaavasti, ja pian pilvet nielaisivat tunturin sisäänsä.

- "Räntäsadekuurojen pyyhkiessä yli aurinko pilkahteli pilvien takaa ja muodosti sateenkaaren tunturijonon ympärille", Jetro valottaa.

Tilanne oli nopeasti ohi, ja Jetro toteaa kerrankin olleensa oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

- "Juuri siitähän onnistuneessa luontokuvassa usein on kyse."

Kuten edellisinäkin vuosina, kilpailussa oli yhdeksän sarjaa. Niistä kahdeksan oli perinteisiä, ja kuvia sai käsitellä ja säätää vain hyvin maltillisesti. Yhdeksäntenä oli erikoissarja Vapaa ja luova, ja siinä säännöt sallivat vähän reippaammat käsittelytavat.

Kaikista kilpailuun osallistuneista kuvista tuomaristo valitsi semifinalisteiksi 1496 kuvaa. Niistä finalistikuvien joukkoon, palkintosijoista kisaamaan, selvisi 401 kuvaa 200 kuvaajalta.

Jokaisesta kilpailusarjasta tuomaristo valitsi sarjavoittajan, 2. ja 3. palkinnon sekä kunniamaininnan saajat, sekä lopuksi perinteisten sarjojen sarjavoittajien joukosta Vuoden Luontokuvan.

Vuoden Luontokuvasta, kilpailun sarjavoittajista sekä muista kilpailussa palkituista kuvista muodostuu Vuoden Luontokuvat 2023 -näyttelykokonaisuus, joka kiertää seuraavan vuoden ajan ympäri Suomea.

Vuoden Luontokuva -kilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista, sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista.

Vuoden Luontokuva on visuaalisesti näyttävä valokuva, joka osoittaa valokuvaamisen taitoa ja jonka keskeisenä sanomana on suomalainen luonto.

logo_punainen | Vapriikki

02.03.2024Tampereen Nokia Arenalla järjestetään Suomen suurimmat Euroviisubileet 11. toukokuuta
02.03.2024Taidemaalariliitto ja Korutaideyhdistys tuovat teosmyyntitilaisuudet jälleen Kaapelitehtaalle
02.03.2024Myrskyluodon Maija Ruotsin ensi-iltaan huhtikuussa
01.03.2024Helsingin BioRex Lasipalatsi avautuu yleisölle Oscar-juhlanäytösten siivittämänä
01.03.2024Pirkko Mannola The 50's Summer Festivalin pääesiintyjäksi
01.03.2024Marita Taavitsaisen ja Kari Hirvosen tähdittämä Reijo Taipale -esitys viiden kaupungin kiertueelle huhtikuussa
01.03.2024Vahtera julkaisi uuden singlen ja kakkosalbumi tulossa keväällä
01.03.2024Turku Jazz Festival käynnistyy
01.03.2024Yleisö saa valita jälleen vuoden parhaan aikakauslehtikannen - tässä ovat finalistit
29.02.2024Lauri Siparin Hamlet-suomennoksesta uusi painos

Siirry arkistoon »