Puhutteleva tietoteos kannustaa kyseenalaistamaan roolit, joihin olemme kasvaneet

25.03.2024

Roolivapaus - Atena Kustannus

Kaikki mitä koemme muuttaa meitä ihmisinä. Tiedostamalla odotukset, jotka meille on ulkoisesti tarjottu ja astumalla ulos sopimattomista rooleista voimme ohjata muutosta haluamaamme suuntaan.

Moni meistä on yhtä aikaa työntekijä, vanhempi, lapsi, ystävä ja kumppani. Miten roolit vaikuttavat meihin, ja mitä olemme roolien ulkopuolella?

Rooli voi olla myös vahva käsitys itsestä: mitä olen ja mitä en. Ovatko roolit vankila vai selkeyttävätkö ne elämää?

Ajatuksia herättävässä teoksessaan psykologi ja psykoterapeutti Maarit Lassander nostaa esiin roolien merkityksen elämämme kulussa. Rooli on eräänlainen risteyskohta, jossa kohtaavat omat ja muiden odotukset – sen takia on olennaista pohtia, miten omaksumamme roolit palvelevat meitä eri elämäntilanteissa.

Roolivapaus on tutkimusmatka itse omaksutuista rooleista yhteiskunnan asettamiin odotuksiin, unohtamatta sosiaalisen median, iän, sukupuolen ja vanhemmuuden vaikutusta. Meillä on esimerkiksi odotuksia siitä, mitä tietyn ikäisenä kuuluisi tehdä.

Eri sukupuoliin liittyy tänäkin päivänä erilaisia odotuksia vaikkapa talouteen ja menestykseen liittyen. Myös sosiaalinen media muokkaa vahvasti rooleja: tykkäykset todentavat konkreettisesti ulkoisen hyväksynnän ja ohjaavat sitä, mitä julkaisemme tai jätämme sanomatta.

Rohkaiseva teos kannustaa etsimään tasapainoa roolien ja oman identiteetin välille. Roolit voivat ohjata elämänvalintoja, ja rooleista ulos astuminen voi avata elämään uuden suunnan.

Maarit Lassander - Atena Kustannus

Kuva © Atena

Maarit Lassander on terveyspsykologian erikoispsykologi ja psykoterapeutti. Aiemmassa kirjassaan Rahaviisaus hän paneutui rahan psykologiaan ja taloudelliseen hyvinvointiin.

Kirja ilmaestyy 22. huhtikuuta.

Kustannusosakeyhtiö Otava on ostanut Atena Kustannuksen | Otava

19.04.2024Civil War - ELOKUVA-ARVOSTELU
19.04.2024Suomen katsotuin tv-kanava Yle TV1 uudistaa ilmeensä
19.04.2024Tove Jansson tunsi olevansa ennen kaikkea maalari - Janssonin elämästä kertova näyttely avautuu Muumimuseossa
19.04.2024Lea Lavenin, Kai Hyttisen, Marion Rungin ja Markku Aron suositulle Yhdessä-konserttikiertueelle jatkoa uusitulla ohjelmistolla
19.04.2024Ressu Redfordilta uutta musiikkia
19.04.2024DJ-duo DOG HUSTLERS julkaisi uuden singlen, joka on bile-versio Kaija Koon legendaarisesta hitistä
19.04.2024VIIVI julkaisi odotettua uutta musiikkia
17.04.2024Wilma Schlizewski paljastaa kaiken uutuuskirjassa
17.04.2024Britannian albumilistan kärkinimi The Libertines Turkuun
17.04.2024Lauri Tähkä lopettaa uransa

Siirry arkistoon »