Kansainvälistä Pianopäivää juhlitaan ympäri maailman 28. maaliskuuta

25.03.2024

World Piano Day- March 28, 2024, Activities, History & Significance

Ympäri maailmaa jo vuodesta 2011 lähtien järjestetty Piano Day eli Pianopäivä valloittaa jälleen maaliskuussa. Se tuo ohjelmaa esiintymislavoille, radio-ohjelmiin, podcasteihin ja soittolistoille.

Tätä juhlapäivistä iloisinta, ihan kaikille tarkoitettua, juhlitaan aina vuoden 88. päivänä, pianon koskettimien määrän mukaan. Ja kuten asiaan kuuluu, juhlapäivä tuo myös mukanaan uutta pianomusiikkia.

Pianopäivää juhlitaan ympäri maailman, yli 80 tapahtumalla ja myös Suomessa.

Konsertit Suomessa: 

to 28.3., Sellon kirjaston lava, klo 16.30 Paula Präktig ja Lotta-Maria Heiskanen

la 30.3. Kallion kirjaston kupolisali, klo 14, Paula Präktig ja Teemu Halmkrona

Kaikki tapahtumat ja info: www.pianoday.org

Piano Day Compilation Vol. 3 | LEITER

Viime vuosien tapaan LEITER julkaisee virallisen kokoelman, jolla tänä vuonna on mukana myös suomalainen pianisti-säveltäjä Paula Präktig, sekä muita tunnustettuja artisteja kuten Hideyuki Hashimoto, Jean Kapsa, Hugar, Burçe Karaca ja Jakob Lindhagen.

PIANO DAY VOL 3. -kokoelma sisältää kymmenen aiemmin julkaisematonta kappaletta, jotka on sävelletty juhlistamaan pianon taianomaista monipuolisuutta. LEITER kutsui 10 taiteilijaa ympäri maailman mukaan luomaan ainutlaatuista kokoelmaa, joka esittelee uusinta nykypäivän pianomusiikkia.

Nämä teokset kuvastavat monenlaisia tarinoita, mielentiloja, jopa erityisiä äänitystilanteita. Kutsuttujen taiteilijoiden töissä kuuluu laaja musiikillisten taustojen kirjo: jazzia, ambientia, kansanmusiikkia, klassista, kokeellista.

Torontolaisartisti Alaskan Tapesin ‘Dim’, on viehkeä ambient-raita. Sen minimalistiset sointuvaihdokset, loivat melodiset kulut ja äänitysten kerroksellisuus ilmentävät vapaasti luovaa tunnelmointia.

Ranskalainen pianisti–säveltäjä Jean Kapsa aikaansaa jazz-vaikutteisella raidallaan ‘Kiss’ positiivisen ja rentoutuneen tunnelman.

Näin tekee myös Hideyuki Hashimoton ‘Lei’, joka kuvastaa läheisyyden rauhoittavaa hetkeä, kun taas Burçe Karacan turkkilaisesta perinnemusiikista vaikutteita saanut ‘Storm Medley’ on muuttuvuuden muotokuva, tunnelman kehittyessä tyynestä myrskyyn.

Samoin islantilaisartisti Hugarin kaikuisa kappale ‘Ether’ on luonnonvoimien inspiroima, sillä siihen ovat vaikuttaneet mm. äänitysten aikaan tapahtuneet maanjäristykset.

Patrik Berg Almkvisthin ‘Everyday Life at 3440 Meters’ on rauhallinen kappale, jossa keskiössä olevaa pianoa säestävät jouset, harmooni ja syntetisaattorit. Harmoonia käyttää myös multi- instrumentalisti Jakob Lindhagen, jonka kappaleessa ‘Kynnefjäll’ kuuluu ruotsalaisen kansanmusiikin kaikuja. 

Paula Präktigin ‘Halla’ rakentuu pianon erilaisten äänenvärien kerroksellisuudelle, luoden tunteen talven väreilystä ja taianomaisesta kosketuksesta, kun taas ‘Magnolias’ -kappaleessa Ann Annie lisää keväisen pehmeään melodiaansa muitakin soittimia pianon rinnalle.

Kokoelman päättää kreikkalaisen säveltäjä Tania Giannoulin hienosti sovitettu melodinen The Sea, joka ilmentää melankolisella pianosaundillaan poistumisen ja palaamisen liikettä.

PIANO DAY VOL. 3 julkaistaan kaikissa streamaus- ja latauspalveluissa maaliskuun 28. päivä. Se tarjoaa elävän ja arvokkaan tilannekuvan pianomusiikin tämänhetkisestä maailmasta. 

(Teksti ©  englannista suomentanut Paula Präktig)

19.04.2024Civil War - ELOKUVA-ARVOSTELU
19.04.2024Suomen katsotuin tv-kanava Yle TV1 uudistaa ilmeensä
19.04.2024Tove Jansson tunsi olevansa ennen kaikkea maalari - Janssonin elämästä kertova näyttely avautuu Muumimuseossa
19.04.2024Lea Lavenin, Kai Hyttisen, Marion Rungin ja Markku Aron suositulle Yhdessä-konserttikiertueelle jatkoa uusitulla ohjelmistolla
19.04.2024Ressu Redfordilta uutta musiikkia
19.04.2024DJ-duo DOG HUSTLERS julkaisi uuden singlen, joka on bile-versio Kaija Koon legendaarisesta hitistä
19.04.2024VIIVI julkaisi odotettua uutta musiikkia
17.04.2024Wilma Schlizewski paljastaa kaiken uutuuskirjassa
17.04.2024Britannian albumilistan kärkinimi The Libertines Turkuun
17.04.2024Lauri Tähkä lopettaa uransa

Siirry arkistoon »