Romanien kansallispäivää voi juhlia Helsingissä monin eri tavoin

02.04.2024

Romanien lippu

Helsingin kaupunki järjestää romanien kansallispäivänä koko perheelle suunnattua ohjelmaa. Kansallispäivää voi viettää musiikin, tanssin ja tarinoiden parissa kulttuurikeskuksissa ja kaupunginmuseossa.

Romanien kansallispäivää vietetään maanantaina 8.4.2024. Helsingin kaupungin kulttuurikeskukset ja kaupunginmuseo tarjoavat kansallispäivän ympärillä ohjelmaa, joka vie matkalle Suomen romanien historiaan ja kulttuuriin sekä tarjoaa katsauksen myös nykyhetkeen ja romanikulttuurin merkitykseen Suomessa.  

Stoassa järjestetään keskiviikkona 3.4. klo 17 luento Suomen romanit – romanien historiaa ja tapakulttuuria. Yhdessä Suomen Romaniyhdistyksen kanssa järjestettävässä tilaisuudessa yhdistyksen puheenjohtaja Päivi Majaniemi johdattaa kuulijat Suomen romanien historian pariin. 

Maunula-talossa on esillä Romanien kansallispäivän näyttely maanantaista 8.4. alkaen. Näyttely käsittelee Suomen romanien monimuotoista historiaa, perinteitä ja nykyaikaa.

Valokuvat, tarinat ja esineet tarjoavat ainutlaatuisen näkökulman romanikulttuuriin ja sen merkitykseen Suomessa. Näyttelyn yhteydessä on myös tilaisuus keskustella romanikulttuurista paikalla olevien asiantuntijoiden kanssa.  

Mestarilaulaja Hilja Grönfors ja Latšo Džinta -yhtye konsertoivat Kanneltalossa 8.4.

Kuva © Maarit Kytöharju

Kanneltalossa maanantaina 8.4. lavalle nousevat mestarilaulaja Hilja Grönfors ja Latšo Džinta -yhtye. Romanilaulujen juuret yltävät Intiaan ja Anatoliaan saakka, ja niissä voi kuulla myös turkkilaisia sävyjä. Laulujen sävelkulku kertoo romanien elämästä ja siitä, millaista nousua ja laskua se on ollut kautta historian.

Lapsesta asti laulaneen Hilja Grönforsin rakkaus ja kiinnostus romanien perinteeseen ja musiikkiin johti hänet keräämään romanilauluja. Grönfors on tallentanut jo toistasataa Suomen romanien laulua. 

Kaupunginmuseo kutsuu lapsiperheitä Romani-juhlaan viettämään kansallispäivää tarinoiden, maistiaisten, musiikin ja tanssin parissa sunnuntaina 14.4. klo 14–15. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Ad Astra ry:n kanssa.  


Romanien kansallispäivän ohjelma lyhyesti:

Ke 3.4. klo 17, Stoa, luentosali (Turunlinnantie 1)
Luento: Suomen romanit – romanien historiaa ja tapakulttuuria, Päivi Majaniemi. Vapaa pääsy. 

Ma 8.4. klo 9.30–15, Maunula-talo, Metsäpurosali (Metsäpurontie 4)
Näyttely Suomen romanien historiasta ja kulttuurista
Näyttelyssä käsitellään Suomen romanien monimuotoista historiaa, perinteitä ja nykyaikaa. Näyttelyyn kuuluu valokuvia, tarinoita ja esineitä. Vapaa pääsy. 

Ma 8.4. klo 18 Kanneltalo, konsertti- ja teatterisali (Klaneettitie 5)
Hilja Grönfors & Latšo Džinta -konsertti. 

Su 14.4. klo 14–15 Kaupunginmuseo, Aleksanterinkatu 16–18
Romani-juhlat lapsiperheille tarinoiden, maistiaisten, musiikin ja tanssin perissa. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Ad Astra ry:n kanssa. 

File:City Branding of Helsinki.svg - Wikipedia

19.04.2024Civil War - ELOKUVA-ARVOSTELU
19.04.2024Suomen katsotuin tv-kanava Yle TV1 uudistaa ilmeensä
19.04.2024Tove Jansson tunsi olevansa ennen kaikkea maalari - Janssonin elämästä kertova näyttely avautuu Muumimuseossa
19.04.2024Lea Lavenin, Kai Hyttisen, Marion Rungin ja Markku Aron suositulle Yhdessä-konserttikiertueelle jatkoa uusitulla ohjelmistolla
19.04.2024Ressu Redfordilta uutta musiikkia
19.04.2024DJ-duo DOG HUSTLERS julkaisi uuden singlen, joka on bile-versio Kaija Koon legendaarisesta hitistä
19.04.2024VIIVI julkaisi odotettua uutta musiikkia
17.04.2024Wilma Schlizewski paljastaa kaiken uutuuskirjassa
17.04.2024Britannian albumilistan kärkinimi The Libertines Turkuun
17.04.2024Lauri Tähkä lopettaa uransa

Siirry arkistoon »