Uusi teos kokoaa Suomen varhaispostin laajan historian yhteen

05.04.2024

Uusi teos kokoaa Suomen varhaispostin laajan historian yhteen - Postimuseo

Postimuseon julkaisema teos Suomen varhaisposti – kuriiriposti, kruununposti ja varhainen yleinen posti esittelee Suomen varhaispostin kirjeiden eri tyypit ja niillä esiintyvät mustemerkinnät.

Yli sadan kuvan avulla esitellään aikakautensa elämästä kertovia kirjeitä vuosilta 1580–1870. Kirja palvelee Suomen filatelian ja historian tutkimusta sekä varhaispostin keräilyä.

Teoksesta on iloa myös yleisesti historiasta ja esimerkiksi vanhoista käsialoista kiinnostuneille.

Vanha kirje jossa vanhaa käsialaa ja punainen sinetti.

Pietari Brahen sinetillä varustettu kirjekuori vuodelta 1636 Kenraali Jacobus De La Gardielle Tukholmaan. Vastaanottajan tittelit on kirjoitettu kahdeksalle riville. 

Kuva © Atte Moilanen

Kirjan tavoitteena on auttaa varhaisimpien kirjeidemme tyypin määrittämisessä ja mustemerkintöjen ymmärtämisessä. Lisäksi kirja käsittelee vanhan paperin vesileimoja ja vanhoja käsialoja. Teos kertoo myös museoiden ja arkistojen näkökulman kirjeistä historiantutkimuksen lähteinä. 

Filatelia yhdistetään yleisesti postimerkkeihin, mutta kirjeitä kulki jo ennen niiden keksimistä. Suomen yleinen posti aloitti toimintansa vuonna 1638.

Ennen tätä kirjeet toimitettiin kuriirin välityksellä. Lisäksi kirkkokuulutuksia ja virkakirjeitä kannettiin niin kutsuttuna kruununpostina 1600–1800-luvuilla.

Vanhat kirjeet ovat mielenkiintoisia muutenkin kuin filateelisten piirteidensä puolesta. Ne on kirjoitettu sulkakynällä vanhalle paperille, jolla saattaa esiintyä vesileimoja. Kirjoittajina voivat olla historian tunnetut henkilöt, ja kirjeiden sisällöt kertovat menneen ajan elämästä.

Uusi teos kokoaa Suomen varhaispostin laajan historian yhteen |  Postimuseosäätiö sr

Vanha kirje, jossa vanhaa käsialaa osoitepuolella.

Werner Filmer on kerännyt Suomen esifilateliaa jo vuosikymmeniä. Hänellä on Suomessa ja kansainvälisesti palkittu kokoelma ”FINLAND - Postal History from the Swedish Period up to the first stamp issues”. 

Risto Pitkänen on kerännyt Suomessa ja kansainvälisesti palkitun Suomen esifilatelian kokoelman, ”The postal history of Finland prior to the UPU”.

Atte Moilanen on kirjoittanut Filatelisti-lehteen artikkelisarjan Suomen varhaispostista ja sen mustemitätöinneistä vuosina 2020‒2022. Myös hänen kokoelmansa ”The Earliest Forms of Postal Delivery in Finland with focus on manuscript markings” on palkittu sekä Suomessa että kansainvälisesti. 

Tuula Hockman on Tampereen yliopiston ammattihistorioitsija (emerita), joka on erikoistunut keskiaikatutkimukseen sekä vanhoihin käsialoihin ja kieleen. Hän on kirjoittanut useita Suomen sukututkimuksen keskeisiä teoksia. 

Postimuseo ja Postimuseon kirjasto ovat alusta alkaen tukeneet kirjahanketta. Postimuseon tutkija Sanna Oikarinen on tehnyt kirjaa parantanutta tutkimustyötä sekä huolehtinut kirjan toimituksesta yhdessä Atte Moilasen kanssa. 

www.joex24.fi

Kirjan julkaisutilaisuus on JOEX24-postimerkkinäyttelyssä Joensuussa lauantaina 13. huhtikuuta kello 13 alkaen näyttelyn välittömässä yhteydessä olevalla kahvitorilla. Kirjaa voi ostaa julkaisutilaisuudesta ainoastaan korttimaksulla (ei käteisellä). Paikalla ovat Risto Pitkänen, Sanna Oikarinen ja Atte Moilanen sekä Werner Filmer.

Kirja tulee myyntiin museokeskus Vapriikin museokauppaan, Trafiikki-museoiden verkkokauppaan ja Käpylän merkin verkkokauppaan.

Postimuseo logo 800 px - Suomen postcrossingyhdistys ry

17.05.2024Näitä kirjoja Suomessa lainattiin eniten vuonna 2023
17.05.2024Suomen suurimmalle bändien fanituotteisiin erikoistuneelle Backstage Rock Shopille tulossa kaikkien aikojen festarikesä
17.05.2024Pia Andellin Kesken - lyhytelokuva valittu parhaaksi pohjoismaiseksi draamaksi
16.05.2024Sinikka Sokka sivuun Heinolan kesäteatterin tuotannosta
16.05.2024Hämeenlinnan Teatterilla huikea näytäntövuosi
16.05.2024Myrskyluodon Maija Pohjoismaiden katsotuin pohjoismainen elokuva tänä vuonna
16.05.2024Kingdom of the Planet of the Apes oli viime viikonlopun katsotuin elokuva
12.05.2024Euroviisut keräsi suomalaiset ruutujen äärelle - finaali tavoitti noin 2,15 miljoonaa suomalaista
12.05.2024Sveitsi voitti Euroviisut
11.05.2024Hollanti ei osallistu Euroviisujen finaaliin

Siirry arkistoon »