Tuore terveyskysely paljastaa freelancereiden hyvinvoinnin ongelmat

18.02.2021

 Kuvahaun tulos: taku ry

Freelancereiden terveydentilaa selvittävän tuoreen kyselyn tulokset kertovat merkittävästä työperäisestä stressistä, uupumuksesta sekä toimeentuloa ja töiden jatkuvuutta koskevasta huolesta. Esiin nousee myös työergonomian sekä työterveyshuollon puute.

Saadut tulokset heijastavat kyseisen työntekijäryhmän heikkoa asemaa, joka on entisestään korostunut koronapandemian aikana. Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry teki selvityksen yhteistyössä Sydänliiton kanssa marraskuussa 2020.

Töiden jatkuvuus tai toimeentulon riittävyys huolestuttaa 86 % vastaajista. Työn kuormittavuuden epätasaisuus huolestuttaa 59 % vastaajista ja työyhteisön puute 42 %:a.

Eniten huolta aiheuttaa stressi (73 %) ja nukkumisen ongelmat (50 %). Lähes 25% vastaajista kertoo olevansa erittäin uupunut tai stressaantunut, ja 63 % vastaajista kertoo olevansa jonkin verran uupunut tai stressaantunut. Terveyteen liittyvät asiat huolestuttavat 69 % vastaajista.

Lähes 60 % vastaajista kokee, että he eivät saa apua terveyteen liittyvissä ongelmissa. Yli puolet vastaajista ei tiedä verenpainearvoaan ja yli kaksi kolmasosaa ei tiedä kolesteroliarvoaan.

Hyvistä elintavoista kuitenkin kertoo se, että lähes kaikki vastaajista harrastavat vapaa-ajan liikuntaa ja vain 8 % kertoo tupakoivansa. Kasvikset kuuluvat osaksi päivittäistä ruokavaliota 63 % vastaajista. 

Koronavuosi on kurittanut erityisesti taide- ja kulttuurialalla työskenteleviä freelancereita, joita yhdistää pienet ja pirstaleiset tulot puutteellinen sosiaaliturva sekä heikko neuvotteluasema.

Freelancereiden työmarkkina-aseman parantamiseksi ja hyvinvoinnin tukemiseksi tarvitaan työlainsäädäntöön muutos, joka takaa myös tälle ammattiryhmälle työsuhteen suojan, työttömyys- ja sosiaaliturvan.

TAKU ry on jo pitkään ajanut työsuhteen suojan laajentamista työsuhteen kaltaisissa olosuhteissa työtä tekeviin yhdessä eri ammattijärjestöjen kanssa. Tavoite on kirjattu myös pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaan.

Ammatillisen edunvalvonnan lisäksi TAKU ry ohjaa nyt tehdyn terveyskyselyn tuloksia freelancereiden hyvinvointia tukevien palveluiden kehittämiseen.

Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry teki yhteistyössä Sydänliiton kanssa selvityksen freelancereiden ja itsensätyöllistäjien terveystilanteesta marraskuussa 2020.

Tutkimus kohdistui TAKUn jäsenistöön. Kyselyn vastausprosentti oli 32 %, joista 83 % naisia, 12 % miehiä. Eniten vastaajia oli 35-44 -vuotiaiden ikäryhmästä (41 %).

Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry on taide- ja kulttuurialalla työskentelevien ja alalle opiskelevien ammattijärjestö. TAKU ry edustaa alansa asiantuntemusta työelämän erityiskysymyksissä.

TAKU ry on osa Akavaa ja Akavan Erityisaloja. Yhdistys edustaa yli 3500 jäsentä ja se on suurin akavalainen kulttuurialan järjestö.

Kuvahaun tulos: taku ry

03.03.2021Stadin slangin etymologinen sanakirja selvittää vanhojen slangisanojen alkuperän
03.03.2021Ilmanvaihdon pienentäminen puoleen estää koronaviruksen leviämistä konserttisalissa - Pariisin filharmonikot ottivat simulaatiotyökalut avuksi konserttisalien aukaisemiseksi uudelleen
03.03.2021Uutuuskirjassa pohditaan miten onnellinen vanhuus Suomessa tänä päivänä toteutuu
03.03.2021Meteorologi Kerttu Kotakorven esikoiskirja on viimeisimpään tietoon perustuva visio tulevaisuuden Suomesta ilmastonmuutoksen kourissa
03.03.2021Leffateatterin akustiikka voi vääristää elokuvan äänimaiseman
03.03.2021Aarteet maailmalta - Mesenaattien matkassa - näyttely Sinebrychoffin taidemuseossa
03.03.2021Ykkösrivin esseisti Silvia Hosseini kirjoittaa elämästä, kuolemasta ja matkoista niiden välillä
03.03.2021Kämp-hotellikonsernin omistaja, bisnesmoguli Petter Stordalen esittää 10 elämänohjetta parempaan arkeen uutuuskirjassaan Vihdoinkin maanantai!
03.03.2021Renny Harlinin elämäkerta julkaistaan syksyllä 2021
03.03.2021Molli ja hirveä herne-kirja auttaa saamaan taaperon ruokailutilanteet haltuun

Siirry arkistoon »